SAVJETNIK AUTO KLUBA

Ultimativni vodič za put na more: Kako pripremiti auto da izbjegnete kalvariju

Odlazak na more za mnoge znači put od 400, 500, 600 i više kilometara, često u velikim gužvama i pri ekstremnim vrućinama

Put na more (ilustracija)

 Profimedia

Dok je dugo putovanje nekim vozačima poslovna svakodnevica, neki se na put od nekoliko stotina kilometara upuštaju vrlo rijetko, uglavnom zbog odlaska na more. Nenaviknuti na duge dionice, mnogi na put kreću nepripremljeni, a to im se lako može obiti o glavu.

Ako vaš automobil veliku većinu kilometara radi u gradu i još uz to je star i ako rijetko putujete bilo bi dobro provjetriti je li sve s autom u redu i imate li u njemu sve što je potrebno za duže putovanje. Također se savjetuje pripremiti i sebe na duže putovanje na kakva inače niste naviknuti.

U nastavku donosimo glavne savjete kako provjeriti i pripremiti auto, što sve ponijeti na put i kako ćete biti sigurni da ste i vi u dobroj formi za put koji se u ljetnim gužvama može jako odužiti.

image
Neja Markičević/CROPIX

Kako pripremiti automobil

1. Ulje

Bez dovoljno ulja riskirate veliki kvar na motoru. Svaki auto s motorom na unutarnje izgaranje, pa i onaj najnoviji troši određenu količinu ulja. Zato prije puta provjerite razinu ulja u automobilu i svakako stavite dodatnu litru ulja u prtljažnik. Ne zauzima previše prostora, a možda vam zatreba.

image
Profimedia

2. Tekućina za pranje stakla

Ljeto je doba mušica i drugih insekta na vjetrobranskom staklu, pa stoga obavezno napunite ljetnu tekućinu za pranje stakla do vrha. Slobodno je možete miješati sa zimskom ako vam je ona ostala u spremniku. Uzmite i rezervnu litru.

3. Provjerite gume i tlak u njima

image
Profimedia

Kad idemo na more, automobil je obično natovaren do vrha, a to znači i mnogo veću masu koju moraju nositi gume. Nedovoljna razina tlaka u gumama može povećati potrošnju goriva i dovesti do neravnomjernog trošenja guma. Oznaka s informacijom o propisanom tlaku nalazi se na okviru vrata ili na poklopcu spremnika goriva, a možete je naći i u uputama automobila. Vizualno provjerite i imaju li gume nekakvih vidljivih oštećenja ili “mjehura”. Takva guma lakše će puknuti pod opterećenjem pa, ako niste sigurni, posjetite vulkanizera za detaljnu provjeru.

4. Kontrola rashladne tekućine

Obavezno provjerite je li razina rashladne tekućine zadovoljavajuća. Ako je ima premalo postoji mogućnost da motor “zakuha” u ljetnim gužvama, a to može biti jako, jako neugodno. Zamislite kako bi se osjećali da ostanete nasred autoceste na suncu i 35 stupnjeva.

image
Profimedia

Prilikom nadolijevanja budite oprezni, ne otvarajte poklopac spremnika ako je motor vruć. Ako vam automobil troši/gubi rashladnu tekućinu posjetite servis prije puta.

5. Provjera klime

image
Profimedia

Provjerite je li razina plina u klimi zadovoljavajuća. Znak da ga ima premalo može biti slabije hlađenje te potpuni prestanak rada klime. Nadopunite ga u servisu, jer tko danas želi ići na more bez klima uređaja?

6. Akumulator

Iako su akumulatori ljeti manje podložni otkazivanju dobro je za znati da je ovaj dio auta najčešći uzrok kvara automobila. Ako je akumulator star i paljenje malo zapinje obavezno ga provjerite u servisu i/ili zamijenite.

7. Provjerite svjetla

Nije pametno na put ići sa svjetlima koja ne rade. Ako je vaš auto stariji i nema LED svjetla obavezno provjerite prednje i stražnje svjetlosne uređaje i zamijenite žaruljice po potrebi.

8. Operite i očistite auto

Napravite veliko ljetno pranje i čišćenje automobila. Možda to zvuči kao uzaludan posao prije odlaska na more gdje će se ponovo zaprljati no mnogo je ugodnije putovati u autu koji je blistav. Također, tako ćete imati manje posla oko čišćenja auta kad se vratite s godišnjeg odmora.

image
Arhiva Auto klub

Što trebate imati u autu

1. Rezervni kotač ili set za krpanje

Rezervni kotač mnogo je bolja solucija od seta za krpanje jer on pomaže i kada je guma ozbiljno oštećena. Sa setom za krpanje privremeno ćete sanirati samo manju rupicu. No ni rezervni kotač vam ne pomaže ako je prazan. Zato ga provjerite prije puta.

2. Kabeli za startanje automobila

I ako je akumulator nov možete ga lako isprazniti nepažljivim ostavljanjem svjetala upaljenima ili prekomjernim korištenjem radija kada motor ne radi. Uz kabele ćete vrlo brzo osposobiti vaš auto uz pomoć susretljivog prolaznika i njegovog automobila. Mnogo brže i jednostavnije od zvanja pomoći na cesti.

3. Upute za korištenje

Upute za korištenje auta trebale bi stalno biti u autu jer mogu biti od velike pomoći kada se pojavi neki problem. Uz pomoć njih saznat ćete što znači signalna lampica koja se upravo upalila i je i problem ozbiljan, a naučiti ćete i kako zamijeniti kotač ili doliti tekućine u auto.

4. Ljepljiva traka

Ova traka može biti vrlo korisna. Njom se lako mogu pričvrstiti neki dijelovi auta nakon manje nezgode, priručno zakrpati napuklo crijevo, zatvoriti otvor ako izgubite čep...

5. Rezervne žaruljice

One su korisne samo u automobilima s klasičnim svjetlima. Ako imate prednja i stražnja LED svjetla neće vam biti od koristi, no ako je vaš auto stariji možda ćete ih trebati.

6. Kanistar za gorivo

Ovo može biti spas ako nepažnjom ili zbog drugih okolnosti ostanete bez goriva. Nikad ne možete biti sigurni da na benzinskoj trenutno imaju kanistre za prodaju, a i da imaju vlastitim kanistrom ćete mnogo uštedjeti u odnosu na skupe cijene s benzinske. No nikako nemojte voziti pun kanistar goriva u autu. To može biti opasno i strogo je zabranjeno.

7. Aparat za gašenje požara

Zakon u Hrvatskoj propisuje da aparate za gašenje moraju imati samo auti registrirani na tvrtke. Bilo bi pametno da je to obaveza za sve jer mali i ne previše skup aparat može vas spasiti od katastrofalne štete na vašem autu.

8. Radne rukavice

Obične radne rukavice (mogu biti i platnene) pomoći će vam da se ne zaprljate ili ozlijedite pri radnjama koje ćete možda morati obavljati kao što je promjena gume ili sitne provjere i popravci auta.

9. Baterijska svjetiljka

Da, svi mobiteli danas imaju svjetiljku, no dodatna baterijska svjetiljka trebala bi biti stalno u autu. Ako zapnete na cesti usred noći bit će od velike pomoći, jer tko zna, možda je baterija mobitela baš pred krajem.

Kako pripremiti sebe

Vrlo je važno na dulji put ići maksimalno odmoran. Mislite li da nema šanse da umorni zaspite za volanom, razmislite još jednom. To se događa vrlo često i može se dogoditi svakome, a posljedice su nerijetko katastrofalne.

Stoga se dobro naspavajte prije puta koji u ljetnim mjesecima može biti iscrpljujuć zbog vrućina i gužva. Prije puta se najedite, no nemojte pretjerivati s hranom, pogotovo teškom jer vas i to može uspavati.

Također popijte dovoljno tekućine. Ne pretjerujete s alkoholom dan prije puta jer ćete biti mamurni, pospani, a možda i još uvijek pod utjecajem alkohola.

Kako bi put prošao bez problema sa sobom uzmite i ono što će vam trebati da održite potrebnu snagu i koncentraciju.

Preporučuje se najmanje dvije litre vode po osobi, a na odmet neće biti ni više.

Iako planirate na cesti ostati samo par sati put se može jako odužiti, možete satima zapeti u koloni i tada ćete biti zahvalni sami sebi što ste ponijeli toliko vode. Izbjegavajte gazirane napitke i slatke sokove i ni ne pomišljajte na konzumaciju alkohola. Što se tiče hrane izbjegavajte bilo što teško na putu.

Lagani sendviči nisu problem, no još su bolja solucija zdrave grickalice ili voće.

Mislite i na odjeću. Lagana i prozračna odjeća je idealna za ljetni put na more, no ne zaboravite ni nešto toplije. Tko zna, možda usred noći zapnete u planinama u Lici ili gorskom kotaru, a tamo i usred ljeta može biti vrlo hladno.

Sretan put i dobro se pripremite da bi godišnji bio užitak, a ne cestovna noćna mora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 15:01