EKSKLUZIVNO

U Škotskoj smo isprobali novu Toyotu Land Cruiser: Japanski teškaš na terenu uvjerljiviji nego ikad

Novi Land Cruiser u Hrvatsku stiže na ljeto s jednim motorom, turbodizelašem s 204 KS

Land Cruiser

 Toyota

Trendovski SUV modeli u posljednjih su nekoliko godina postali najtraženija roba na tržištu. Dominantna sila, posebno u Europi, jednostavno je pojela mnoge klase automobila - uključujući i hardcore terence koji su postali umiruća vrsta.

Srećom, nisu baš svi kleknuli pred najezdom SUV-ova, posljednju liniju obrane drže Mercedes G-klasa, Land Rover Defender, ali i kultni Toyotin offroader Land Cruiser kojeg smo prošlog tjedna isprobali u potpuno novom izdanju.

image

Land Cruiser

Toyota

Na prvu vožnju otišli smo u Škotsku gdje su surovi uvjeti vožnje hladnim planinskim bespućima, grubim makadamima i nabujalim rijekama kao stvoreni za prekaljenog terenca teške kategorije.

image

Land Cruiser

Toyota

Iako se izdužio u svim smjerovima, Land Cruiser je ostao ispod granice od pet metara (dug 4925 mm, širok 1980 mm, visok 1935 mm).

Već na prvi pogled jasno je da Land Cruiser nije niti želio postati šminkerski SUV, vidi se to po dizajnu oštrih linija i robusnom izgledu gdje oblik slijedi funkciju.

image

Land Cruiser

Toyota

Kako bi se izbjegla oštećenja u zahtjevnim uvjetima vožnje, prednja svjetla su postavljena vrlo visoko, a svjetla za maglu - uvučena duboko u uglove branika. Ovisno o opremi, prednja LED svjetla mogu biti tanka i vodoravna s tri odvojena elementa ili klasična okrugla s okomito postavljenim pokazivačima smjera i dnevnim svjetlima.

image

Naš novinar na premijeri Toyote Land Cruiser

Toyota

Novi Land Cruiser dostupan je u izvedbama s pet i sedam sjedala, a pri ulasku u kabini, u oči odmah upada masivan kokpit koji svjesno prkosi trendovima. Naime, suprotno svim (digitaliziranim) rješenjima u modernim autima, Land Cruiser u kabini nudi fizičke prekidače, i to hrpu njih.

image

Land Cruiser

Neven Cesar

Naravno, tu je i sva sila luksuznih detalja, od digitalne ploče s instrumentima (veličine 9 ili 12,3 inča), multimedijskog sustava na dodirnom zaslonu visoke rezolucije (8 ili 12,3 inča) do napredne navigacije temeljene na najnovijim informacijama o stanju u prometu i pomoćnikom "Hey Toyota" za glasovno upravljanje važnijim funkcijama i sustavima.

U raskošnoj kabini sve djeluje poput hotela s pet zvjezdica.

image

Land Cruiser

Toyota

Materijali su vrlo ugodni na dodir, a električno podesiva, (grijana i hlađena) kožna sjedala pružaju odličnu potporu u vožnji, posebno na neasfaltiranim cestama. Sjedala u drugom redu podijeljena su u omjeru 60:40, a izvedba sa sedam sjedala ima treći red s dva sjedala koja se preklapaju ručno ili pomoću prekidača.

image

Land Cruiser

Toyota

Jedna od poslastica novog Land Cruisera je i motorizacija. Iako je Toyota lider na području hibridnih pogonskih sklopova, za pogon brine najobičniji dizelaš!

Možda smo samo frustrirani električnim motorima skromnog dosega, ali brundavi, životinjski snažan dizelaš stare škole u novoj Toyoti djeluje fenomenalno. Buka, potrošnja? Nije bitno. Sa spremnikom od 80 litara, sigurno vas neće ostaviti na cjedilu.

image

Land Cruiser

Toyota

Riječ je o 2,8-litrenom četverocilindarskom turbodizelašu s 204 KS i 500 Nm okretnog momenta uparenim s novim 8-brzinskim automatikom (Direct Shift) koji snagu prenosi na sve kotače, a može povući prikolicu ukupne mase do 3,5 tona.

Radni stroj? Zvuči grubo, ali nije daleko od istine.

image

Land Cruiser

Toyota

Ipak, u vožnji se osjeća veliki napredak u odnosu na prethodnika, kombinacija motora i mjenjača je fino izbrušena, a zahvaljujući manjim omjerima prijenosa, novim pretvaračem okretnog momenta i optimiziranim sastavnim dijelovima, mjenjač skladno šalta brzine i pruža dobar osjećaj ubrzanja bez naglih skokova okretaja.

image

Land Cruiser

Toyota

Bolje performanse temelje se i na novoj platformi F (iz serije GA) međuosovinskog razmaka 2,85 metara, na koju je ‘spojen‘ terenski okvir (krući za 50 posto) koji pruža znatno veću čvrstoću u vožnji, a Land Cruiser je premijerno opremljen i sustavom električnog servoupravljača (EPS), osjetno manje osjetljivim na udarce s podloge.

U vožnji otvorenim cestama Land Cruiser djeluje kompaktno, upravljanje je lagano, izravnije i preciznije nego prije, no tek silazak s ceste u šumu ili blatnu kaljužu otkriva svu tehnološku raskoš terenske grdosije.

image

Land Cruiser

Toyota

Terenskim ambicijama pridonose podnica odmaknuta od tla 22 cm, napadni kut od 31 i silazni od 22 stupnja, sustav kamera sa zaslonom visoke rezolucije koji snima kompletno okružje oko auta te sustav za elektroničku regulaciju snage i momenta ovisno o vrsti podloge. Reduktor i blokade diferencijala su standardni dio opreme.

Novi prekidač za odabir raspona prijenosa i novi prekidači za blokadu diferencijala smješteni su na središnjoj konzoli, odmah pored ručice mjenjača.

image

Land Cruiser

Toyota

Vožnju na zahtjevnim terenima olakšava nova konstrukcija odvajajućeg prednjeg stabilizatora koja služi kao dodatna zaštita od prevrtanja. Prekidačem na armaturi vozač može mijenjati položaj stabilizatora pružajući veću prilagodljivost ovjesa i zadržavanje svih kotača na podlozi potencijalno opasnog terena.

image

Land Cruiser

Toyota

Među hrpom ‘osigurača‘ je i sustav pomoći pri vožnji nizbrdo (DAC) koji automatski brine o stabilnom kočenju bez blokiranja kotača uz održavanje minimalne brzine na strmim nizbrdicama. Sustav funkcionira poput tempomata pri brzinama između 4 i 30 km/h.

image

Land Cruiser

Toyota

Na nemilosrdnom poligonu u Škotskoj Land Cruiser je pokazao da ne postoji teren kojeg ne može savladati. Za razliku od prijašnjih generacija kada je vozač bio mozak svega, sada i o najmanjem detalju brine napredni tehnološki arsenal.

Vozačko znanje postaje gotovo nebitno.

image

Land Cruiser

Toyota

Land Cruiser u Hrvatsku stiže krajem ljeta, a online rezervacije su već započele. Cijene još nisu formirane, no neslužbeno doznajemo da će startati na oko 100.000 eura.

image

Land Cruiser

Toyota
image

Land Cruiser

Toyota
image

Land Cruiser

Toyota
image

Land Cruiser

Toyota
image

Land Cruiser

Toyota
image

Land Cruiser

Toyota
image

Land Cruiser

Toyota
image

Land Cruiser

Toyota
image

Land Cruiser

Toyota
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 14:08