restomod za pet

‘Alfarrari‘: Ovaj klasični Alfa Romeo 2000 GT Veloce skriva 3.6 V8 iz Ferrarija 360 Modena

Uz sve preinake, najvažnija je bila zamjena standardnog 2,0-litrenog benzinca velikim Ferrarijevim strojem

Projekt Alfarrari

 YOutube screenshot

Postoje restomodi u kojima se konstruktori zanesu i lako prelaze granice dobrog ukusa, no tu su i restomodi u kojima se sve radi s mjerom, s dobro određenim stupnjem prilagodbe i posredno podizanjem vrijednosti nekad starodobnog originala.

Ovaj klasični Alfa Romeo spada u tu drugu kategoriju, a dolazi s Ferrarijevim V8 motorom. Četiri godine rada na ovoj Alfa Romeo 2000 GT Veloce iz 1973. godine, po nama je dobilo dobar završetak jer je u jednom autu spojena sva ljubav prema klasičnim Alfama i Ferrariju.

Naime, australski entuzijast za automobile Jeff koji je svog ljubimca doveo na jedan lokalni meet spasio je ovaj primjerak Alfe od propadanja i odlučio mu podariti novi život, i to kakav...

Uz sve preinake, najvažnija je bila zamjena standardnog 2,0-litrenog benzinca većim motorom koji je ovu klasičnu Alfu učinio nečim stvarno posebnim.

Odabrao je Ferrarijev 3,6-litreni V8 (Tip F131) atmosferac koji pokreće model 360 Modena, a Jeff kaže kako je manji problem bio nabaviti motor, a veći i posao i trošak prilagoditi Alfu 2000 GT Veloce primanju tolikog motora.

Iako je V8 iz 360 Modene dosta kompaktan i nije bitno duži od izvornog četverocilindraša, širi je i viši, pa u nekim područjima ispod prednjeg poklopca postoji samo centimetar razmaka. Štos iz originala: Jeff je sprijeda postavio poklopac s ostakljenjim dijelom kako bi se motor vidio kao i kod 360 Modene.

Na motor je spojio ručni mjenjač sa šest stupnjeva prijenosa izvađen iz Subarua BRZ, a koji, zanimljivo, bez problema drži moment Ferrarijevog stroja pod kontrolom te snagu šalje na stražnju osovinu.

Interijer je također prilagođen i nije previše diran, a eksterijer je završen u žutoj boji sa sivim prugama, a postoje čak i novi logotipi kao kombinacija Alfinog i Ferrarijevog amblema. Osim toga, instalirani su klima uređaj i tempomat, jer je Jeffova namjera svakodnevno koristiti ovaj automobil.

Snaga iznosi oko 400 KS što je prilično više od originalnih 130 KS na radilici koju je postizao originalni 2-litreni motor. Sve detalje doznajte u videu o Alfarrariju...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 14:49