Ozbiljna zabrinutost

Kaos u San Franciscu: Autonomni auti smetaju hitnim službama, vatrogasac jednog udario šakom i razbio mu prozor

Dužnosnik vatrogasne službe ustvrdio je da su incidenti povezani s autonomnim vozilima sada postali ‘svakodnevna pojava‘

Cruise autonomno vozilo

 Cruise

San Francisco je jedno od rijetkih mjesta na svijetu gdje autonomna vozila lutaju ulicama uz obična vozila. Ali kako su automobili postali češći, tako su se pojavile neugodne, frustrirajuće i ponekad opasne interakcije između njih i vozila hitnih i policijskih službi.

Dužnosnik vatrogasne službe ustvrdio je da su incidenti povezani s autonomnim vozilima sada postali "svakodnevna pojava", na marginama izvješća o incidentu od 26. travnja, prema Mission Local.

“Ovo je sve veći problem. Vjerujem da ima još mnogo incidenata koji se ne prijavljuju”, napisao je dužnosnik u izvješću. U drugoj bilješci u istom izvješću, napisali su da su se danas dogodila ukupno tri incidenta. Doista, Mission Local pronašao je 15 izvješća o incidentima koja dokumentiraju opasne situacije u kojima su sudjelovala autonomna vozila kojima upravljaju Waymo i Cruise.

U svakom slučaju, vozilo je ometalo vatrogasna vozila ili ekipe na hitnim slučajevima. U jednom slučaju, automobil bez vozača nastavio je voziti prema vatrogascu koji je vikao na njega da stane. Vozilo se kotrljalo prema vatrogasnom vozilu i prema crijevima koja su se aktivno koristila za gašenje požara.

Vatrogasac je u izvješću napisao da su dva puta vikali na automobil, te udarali šakom po haubi automobila kako bi ga zaustavili. Iz očaja su na kraju odlučili razbiti prozor, što je uspjelo zaustaviti vozilo - Chevrolet Bolt kojeg je Cruise modificirao da može voziti bez vozača.

U drugom slučaju, vatrogasci su izvijestili da su Cruiseova vozila prošla kroz traku upozorenja koju su postavili kako bi upozorili vozače da stanu. Jedno se vozilo nastavilo voziti prema električnim žicama koje je srušio olujni vjetar sve dok im se traka nije zapetljala u senzore, nakon čega su stali.

“Ovaj incident izaziva mnoge ozbiljne zabrinutosti o sigurnosti", napisao je vatrogasac. “Da je ova žica još uvijek bila vruća, stvari su mogle završiti na mnogo gori način". Čini se da je ovakvih incidenata u porastu, a razlozi za to mogu biti jednostavno to što je autonomnim automobilima sada dopušteno voziti ulicama San Francisca tijekom dana.

image

Screenshot incidenta

YouTube Screenshot

Dok su ranije smjeli testirati samo kasno navečer, kada je bilo manje prometa i manje hitnih slučajeva, od prosinca je nekima dopušteno testiranje cijeli dan. “Prije su te stvari radile samo nakon 2 sata ujutro. Nema toliko prometa; obilaziš ih. Tada je bilo smiješno”, rekao je jedan vatrogasac. "Sada su vani danju".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 05:58