OPASAN POTHVAT

Video: Ovo sigurno niste znali, evo kako se prevoze žirafe u zoološki vrt

Prijevoz žirafa

 Youtube screenshot

Vidjeti konja kako se prevozi u prikolici definitivno nije svakodnevni prizor, no nije nešto neuobičajeno ili previše komplicirano. No sigurni smo da 99,99 posto Europljana još nije uživo vidjelo kako se prevozi žirafa. Ako se sada pitate, zašto uopće voziti žirafu nekamo, to je ponekad nužno kako bi se divlja životinja preselila u sigurnije stanište ili pak kako bi se žirafa transportirala iz jednog u drugi zoološki vrt.

Ako zagrebački zoološki vrt jednom ispuni svoje obećanje o dovođenju žirafa, tako nešto bismo mogli vidjeti i u našoj blizini. A tada bi se stvari mogle jako zakomplicirati. Zašto? Pa zato što je rijetko koji teret kompliciranije prevoziti od ovih iznimno velikih životinja koje mogu narasti i do pet i pol metara u visinu.

Čini se da se standardi za prijevoz žirafa ponešto razlikuju od države do države, ali svi imaju jednu zajedničku stvar: žirafe se prevoze u posebnim prikolicama. Svi koriste povišene prikolice s barem djelomično otvorenim krovovima kako bi životinje mogle uspravno stajati tijekom transporta.

A to čitav teret ponekad čini visokim blizu šest metara. Kako su visine standardnih nadvožnjaka, podvožnjaka i tunela uglavnom do 4,7 metara, većina odraslih žirafa previsoka je za prolazak kroz takve prepreke. Osim toga tu su i mnogo niže prepreke poput tramvajskih žica, krošanja stabala i drugo, tako da je zaista potrebno pomno isplanirati i pripremiti rutu po kojoj se žirafe prevoze. Zamislite samo što bi se sve trebalo učiniti da se te životinje probiju do zagrebačkog Maksimira.

image

Transporter za žirafe

Youtube screenshot

Proceduru humanog prijevoza žirafe pojasnio je nizozemski Royal Burgers‘ Zoo. Za početak, žirafa mora proći zdravstveni pregled i imati dobru "povijest ponašanja" kako bi bila sigurna za pripremu i transport. Dugi vratovi žirafe kompliciraju utovar, ne možete je uspavati, pričekati dok se ne sruši, a zatim je ugurati u kamion ili prikolicu. Žirafe se zato u prikolice natjeraju pri svijesti, uglavnom s pomoću improviziranog uskog "hodnika" kroz koji ulaze u prikolicu. Prikolica je natovarena sijenom i vodom kako bi žirafi bilo udobnije.

Ipak, "utovar" ovdje nije najkompliciranija star, već sama vožnja. Koliko stvari mogu poći po zlu postali su svjesni u Južnoafričkoj Republici 2014. godine kada je žirafa koju su prevozili glavom udarila u nadvožnjak. Vjerojatno nije izgledalo spektakularno kao u trećem nastavku filma Mamurluk (video ispod), no na žalost, za razliku od filma ova je životinja stvarno poginula na mjestu nesreće.

Kada vidite kave sve torture životinje prolaze prilikom prijevoza i koliko to može biti komplicirano, shvatite da je sigurno bolje bilo ostaviti ih tamo gdje pripadaju, u divljini, a ne ih izlagati po zoološkim vrtovima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. travanj 2024 05:52