imaju svrhu

Kakvi su to ‘svjetionici‘? Nova futuristička cestovna signalizacija već su se počela testirati u EU

Započela je faza testiranja sustava rasvjetnih stupova kako bi se smanjile prometne nesreće sa životinjama na cesti

Znak za divlje životinje u Extremaduri

 agefotostock/Alamy/Alamy/Profimedia

U ovo doba godine aktivnost divljih životinja povećava u posebno u slabije naseljenim područjima, a kad s e pojave na cesti u mrklom mraku može dovesti do povećanja prometnih nesreća koje uključuju životinje.

Glavne mjere prevencije obično padaju na vozače: budite oprezni, poduzmite ekstremne mjere opreza tijekom vožnje u područjima s većom aktivnošću divljih životinja i, prije svega, smanjite brzinu i držite upaljena svjetla.

Međutim, sve ove upute nisu uvijek dovoljne i da se još ponešto može učiniti kako bi divlje svinje, srne ili psi bili bolje primijećeni na cesti. U Španjolskoj pokrajini Extremadura već se testira novi preventivni sustav.

Naime, uz cestovnu infrastrukturu postavljaju se novi stupići s rasvjetom za odvraćanje divljih životinja.

image

Novi pametni stupići

baliza foto principal

Kako funkcionira ova korisna inovacija: sustav se sastoji od različitih "svjetionika" koji se sami aktiviraju kada otkriju, s jedne strane, prisutnost vozila i, s druge strane, prisutnost životinje u istom radijusu. Svaki "svjetionik" otvara se za 160 stupnjeva i aktivira se kada otkrije prisutnost vozila i životinja u učinkovitom radijusu od 13 do 17 metara. Svjetla su postavljena na udaljenosti od 20 metara jedna od druge, što pokriva pristupni prednji dio životinja uzimajući u obzir radijus otkrivanja.

Kada "svjetionik" locira životinju u blizini ceste u isto vrijeme kada vozilo prolazi, počinje emitirati akustične i svjetlosne signale koji upozoravaju životinje i plaše ih, upozoravajući vozača na prisutnost divljih životinja.

image

Novi pametni stupići

JUNTA DE EXTREMADURA

Ovaj uređaj stvorila je tvrtka Visever u suradnji sa Sveučilištem Castilla-La Mancha, a uprava pokrajine Extremadure definirala je ovaj projekt kao daljnji korak u svojoj "predanosti sigurnosti na cestama kao prioritetu u pokušaju smanjenja prometnih nesreća u autonomnoj zajednici".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 14:34