SIGURNOST U PROMETU

Pojavile se nove oznake na cestama: Znate li što su ‘zmajevi zubi‘ i koja je njihova svrha?

Ideja ‘zmajevih zuba‘ je da stvore dojam vozaču da se cesta sužava, pri čemu je normalna rekcija povećan oprez i smanjivanje brzine

‘Zmajevi zubi‘, Španjolska

 Twitter Screenshot

Mnoge vlade, prometni stručnjaci, proizvođači automobila i razne inicijative imaju za cilj smanjiti broj stradalih u prometu, pri čemu se koriste razne metode. Neke od njih su tu već dugi niz godina i postale su uobičajena pojava na cesti, poput policijskih kazni, radara i kamera.

Međutim, sve se više eksperimentira s ljudskim mozgom i optičkim iluzijama. One nisu nova stvar na cestama - mnoge zemlje koriste 3D pješačke prijelaze, no nove ideje svako malo se mogu vidjeti na nekoj prometnici. Tako su Španjolci odlučili uvesti "zmajeve zube", koji se oslikavaju bijelom bojom na unutarnje granice prometnog traka.

Ideja "zmajevih zuba" je da stvore dojam vozaču da se cesta sužava, pri čemu je normalna rekcija povećan oprez i smanjivanje brzine. Odmah prije pješačkog prijelaza pojavljuju se "cik-cak" crte koje bi također trebale potaknuti povećan oprez.

Ministarstvo prometa Španjolske na Twitteru je izjavilo da na mjestu na kojem je postavljena nova vrsta signalizacije nema prometnih nesreća, a prije ih je bilo, i to s ljudskim žrtvama, stoga bismo mogli pretpostaviti da ova optička iluzija zaista djeluje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. studeni 2022 15:18