auto klub u Leipzigu

Vozili smo Porsche Cayenne: Uz dorađen ovjes, šasiju i dizajn vratio se i fenomenalni V8

Redizajn koji je više promijenio sadržaj nego formu najava je oproštaja od izvedbi s termičkim motorima

Porsche Cayenne

 Porsche

Kada je 2002. Cayenne stupio na scenu, prepotentno je istaknuo svoju sposobnost učinkovitog snalaženja u dva naizgled oprečna svijeta. Prvi Porscheov SUV galantno je kombinirao klasične granturismo osobine s vrlinama terenca koji se ne boji blata, makadama i snijega, pa ni vodenih prepreka.

Bez obzira na teren koji mu se našao pod kotačima, Cayenne je spremno odrađivao svaki zadatak, pružajući pritom vozaču i suputnicima vrhunsku udobnost uz dozu luksuza. Nakon dva desetljeća i tri generacije, vještine Cayennea dodatno su usavršene. Uvjerili smo se u to u Leipzigu, jednom od deset Porscheovih centara u svijetu, isprobavši posljednje poglavlje Cayennea na stazi, off road poligonu, ali i autobahnu.

image

Porsche Cayenne

Porsche

Temeljiti redizajn kojim se više promijenio sadržaj nego forma, ujedno je najava oproštaja od izvedbi s termičkim motorima, a za posljednji ples u Zuffenhausenu su izabrali glazbu V8 biturbo motora. Povratak konfiguracije koju su Nijemci napustili 2015. pod egidom downsizinga, dodatni je mamac. Ne toliko zbog konja kojih doduše nije malo (474 KS pri 6000/min), koliko zbog punine snage koju motor pokazuje bez obzira na broj okretaja. Ništa manje važan je i bogati, artikulirani zvuk.

U Cayenneu Turbo S može se kliziti ulicama središta grada, juriti od rubnjaka do rubnjaka stazom, ali i istraživati maksimalne potencijale na njemačkim autocestama, a pronađete li igrom slučaja tunel ili podvožnjak, dovoljno je aktivirati sportski program, otvoriti direktnije kanale ispuha i uživati u nepatvorenom zvuku V8 motora.

image

Porsche Cayenne

Porsche

Početak ponude predstavlja izvedba s već poznatim V6 motorom koji je također osnažen (+13 KS), ali razlike nema kada je u pitanju podvozje. Porscheov aktivni ovjes PASM s pneumatskim amortizerima s dvije komore i dva ventila (prijašnji je imao tri komore i jedan ventil) u kombinaciji s čeličnim oprugama postao je serijski dio opreme svih modela. Novi sustav donosi napredak u upravljanju i udobnosti, a istodobno naglašava razliku između pojedinih programa vožnje (Normal, Sport i Sport Plus).

image

Porsche Cayenne

Porsche

Sustav je sposoban izgladiti širok raspon neravnina, ali i znatno ograničiti pomake karoserija kroz zavoj. Dodamo li tome zakretanje stražnje osovine, preciznost upravljača prilagođenog svim opterećenjima, dobili smo Cayenne u kojem V8 s lakoćom pokazuje svu svoju moć, a pritom ne gubi ni mrvicu na udobnosti. Dio zasluga ide i na račun finog podešavanja sustava upravljanja stražnjom osovinom, vektoriranje momenta na pojedini kotač, ali i većih diskova (410 mm sprijeda) u modelu S.

image

Porsche Cayenne

Porsche

Novo izdanje prepoznaje se po LED Matrix svjetlima koja formom podsjećaju na Taycan, a inspiracija električnom limuzinom još je vidljivija u unutrašnjosti. Iza upravljača je digitalni zaslon od 12,6”, središnji zaslon multimedije nešto je manji (12,3”), dok je treći (10,9”), namijenjen suvozaču, opcija. Ručica automatskog mjenjača s 8 stupnjeva smještena je na temeljito redizajniranoj središnjoj konzoli, dok upravljač presvučen alkantarom korijene vuče iz 911.

image

Porsche Cayenne

Porsche

Gledano u cjelini, Cayenne ponovno postavlja nova mjerila u kategoriji, i to u sve tri predstavljene verzije. Poznate su i cijene - Cayenne kreće sa 114.292 eura, E-Hybrid nudi se od 110.880 eura, dok se za S vrijedi isprsiti sa 144.702 eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 15:46