Svjetska premijera

Auto klub u Stuttgartu: Više od redizajna, donosimo sve detalje nove generacije Porschea Cayenne

Cayenne je sasvim drugi automobil - unutrašnjost je preuzeta iz Taycana, a motori iz Panamere

Porsche Cayenne

Radnja: neslužbena premijera novog Porsche Cayennea. Mjesto: filmski studio King Kong u Friolzheimu kraj Stuttgarta. Vrijeme: utorak, 21. ožujka 2023., gotovo mjesec dana prije današnje službene premijere na salonu automobila u Šangaju.

Sve bi bilo očekivano da je riječ o sasvim novoj, četvrtoj generaciji, ali posrijedi je samo dotjerivanje na polovici životnog vijeka treće generacije, predstavljene 2017. (dvije godine kasnije pojavio se i kao Coupe).

„To je jedno od najopsežnijih dotjerivanja u povijesti Porschea,“ objašnjava Michael Schaetzle, potpredsjednik zadužen za Cayenne. Veliki SUV, koji čini čak trećinu svih u svijetu prodanih Porschea, najstariji je i nije lako zadržati prednost pred sve odreda mlađim rivalima - Audijem Q8 (2018.), BMW X5 (2019.), Mercedesom GLE (2019.) i sasvim svježim Range Roverom Sport (2022.).

image

Novi Porsche Cayenne 2023

Na ulasku u studio preko leća pametnih telefona stavljaju nam crne naljepnice, jer se konačni izgled dotjeranog Cayennea drži u tajnosti sve do premijere u Šangaju. Snimat će nas službeni fotograf tvornice, a potpisujemo i ugovor o povjerljivosti. Sve je top secret. Na sredini studija parkirana su tri automobila – bijeli Cayenne, plavi Cayenne e-Hybrid i sivi Cayenne Coupe.

image

Novi Porsche Cayenne 2023

Pokušavamo pronaći razlike u odnosu na originalni Typ PO536 iz 2017., djelo njemačkog dizajnera Inga Scheinhuttea. Svjetla su drugačija. Ćoškastija. I registarska oznaka straga nije više na sredini poklopca prtljažnika, već je skliznula nisko u odbojnik, a i svjetla s kraja na kraj podsjećaju na dotjeranu Panameru. I to je na prvi pogled sve...

image

Novi Porsche Cayenne 2023

Vadimo mobitel i googlamo „Porsche Cayenne 2022“. Aha, dnevno svjetlo više nije dvostruka nego obična ravna linija, nov je i poklopac motora, a gotovo sasvim ravne linije prednjeg odbojnika stvaraju dojam još veće širine, pa Cayenne pomalo podsjeća na legendarni 911.

image

Novi Porsche Cayenne 2023

Hvatamo se za kvaku i otvaramo vrata. Unutrašnjost gotovo da i nema veze sa starim Cayenneom, već s električnim Taycanom. U prvom redu digitalna instrumentna ploča (32 centimetra), a zatim i na dodir osjetljivi zaslon ispred suvozača (27,6 centimetara) koji se zahvaljujući specijalnoj foliji s mjesta vozača uopće ne vidi, pa ni ne odvlači pažnju.

image

Novi Porsche Cayenne 2023

S električne limuzine preuzet je i desno kraj instrumentne ploče ugrađeni joystick umjesto ručice mjenjača (lijevo je gumb za paljenje kao i u svakom drugom Porscheu), dok je upravljač s prekidačem Sport Response za punu snagu motora i mjenjača u trajanju od 20 sekundi preuzet iz 911. Najljepši je, međutim, novi središnji greben s haptičkim prekidačima i na dodir osjetljivim zaslonom (31 centimetar), ispod kojeg se krije indukcijski punjač za telefon (hlađeni, jer se baterije telefona prilikom punjenja griju).

image

Novi Porsche Cayenne 2023

Cayenne se i dalje, dakako, kotrlja na Volkswagenovoj platformi MLB, kao i braća iz VW koncerna Bentley Bentayga i Lamborghini Urus, a dolazi s novim motorima poznatima iz dotjerane Panamere. Na europskom tržištu prodavat će s tri motora.

Ulaznica u svijet Cayennea ostaje 3,0-litreni turbo V6, koji sad razvija 353 KS i 500 Nm, odnosno 13 KS i 50 Nm više nego prije i jedini se proizvodi u Maleziji, ostali dolaze iz Slovačke. Šesterocilindraš je i osnova za hibridni Cayenne e-Hybrid, koji u kombinaciji s novim elektromotorom ojačanim na 176 KS sad razvija čak 470 KS, a zahvaljujući novoj bateriji od 25,9 kWh umjesto prijašnjih 17,9 kWh samo na struju može prijeći 90 kilometara.

image

Novi Porsche Cayenne 2023


Najveća novost je, međutim, 4,0-litreni V8 iz vlastitog razvoja koji u Cayenneu S mijenja stari 2,9-litreni V6 iz Audija. S najvećom snagom od 474 KS i okretnim momentom od 600 Nm – 34 KS i 50 Nm više nego V6 – potjera njemački SUV do stotke za 4,7 sekundi i do krajnjih 273 km/h.

image

Novi Porsche Cayenne 2023

Porsche obećaje i još bolji osjećaj za upravljačem, ali i udobnosti na dugim putovanjima, jer već iz tvornice izlazi s aktivnim ovjesom (PSAM). Novi amortizeri s dvije umjesto prijašnje tri komore trebali bi osigurati osjetno više udobnosti pri malim brzinama, ali i okretnosti u oštrim zavojima, a trebao bi i manje ponirati na kočenju i radije ulaziti u zavoje. Pogotovo ako čelične zamijene doplatne zračne opruge.

image

Novi Porsche Cayenne 2023

Prve isporuke kreću u srpnju, a već su poznate i cijene – osnovni Cayenne sa 353 KS kreće od 110.989 eura, a istim motorom pokretani Cayenne Coupe od 119.757 eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. ožujak 2024 02:44