premijera

Video, foto: BMW predstavio X5 i X6 u osvježenom izdanju i s elektrificiranim motorima

Osim elektrifikacije pogona, proizvođač je napravio i određene prilagodbe dizajna, interijera i tehnologije

BMW X6

 BMW

Dvojac velikih BMW SUV modela X5 i X6 upravo su predstavljeni u osvježenom izdanju, a najviše novosti ima po pitanju vanjskog izgleda i interijera, te opreme i pogona.

Vanjski redizajn uključuje nova LED prednja svjetla koja su 35 milimetara niža nego na prethodnim modelima, a i ostatak prednjeg kraja također je opremljen novim usisnicima za zrak i blago izmijenjenim bubrezima, koji su srećom, i dalje ostali normalnih dimenzija u usporedbi s drugim modelima proizvođača (serija 7, serija 4 ili XM).

Međutim, bubrezi se na X5 i X6 od ove godine mogu naručiti osvijetljeni diodama. I straga ima novosti gdje u oči upadaju nova LED svjetla s X grafikom kod X5.

Interijeri X5 i X6 sada su dočekali uvođenje BMW zakrivljenog zaslona koji se sastoji od 12,3-inčne instrumentne ploče i 14,9-inčnog infotainment zaslona koji pokreće najnoviji softver s iDrive 8.

Sjedala su dobila nove "Sensafin" presvlake koje podsjećaju na pravu kožu te imaju funkcije grijanja i ventilacije te razne programe masaže. Ako želite, možete se odlučiti i za klasični interijer od Merino kože s BMW Individual popisa opcija. Novi središnji tunel s držačem za čaše za hlađenje ili grijanje pića, surround audio sustav Bowers & Wilkins te panoramski stakleni krov "Sky Lounge" mogu se također naručiti kao opcija.

image

BMW X5

BMW

Nadalje, osvježeni X5 sada dolazi s prilagodljivim ovjesom u svim varijantama, dok X6 dolazi s prilagodljivim M ovjesom. U ponudi su i posebni paketi kojima se udobnost vožnje može dodatno povećati, a tu je i opcija upravljanja stražnjim kotačima te elektronički kontrolirani sustav stabilizacije prevrtanja.

Standardni sustavi pomoći vozaču uključuju upozorenje na sudar, aktivno držanje vozne trake, prepoznavanje prometnih znakova i naprednu pomoć kod za parkiranja.

Ono što je zanimljivo kod potonjeg sustava je da može zapamtiti zadnjih 200 metara rute i stoga može potpuno autonomno manevrirati na naredbu.

image

BMW X5

BMW

Pogoni: osvježeni BMW-a X5 i X6 dolaze s 4,4-litrenim V8 i 3,0-litrenim rednim twin-turbo benzincima 3,0-litrenim rednim 6-cilindarskim dizelašem. Sada svi dolaze s novim 8-stupanjskim Steptronic mjenjačem s ručicama za izmjene iza upravljača, dok je pogon izveden na sve kotače - poznati xDrive.

Sve pogonske jedinice imaju 48-voltnu blagu hibridnu tehnologiju, a dosljedna elektrifikacija se u BMW-u provodi uz pomoć elektromotora integriranog u mjenjač koji isporučuje dodatnu pogonsku snagu do 9 kW/12 KS i okretni moment od 200 Nm. Ponuda X5 i X6 uključuje benzinski blagi hibrid xDrive40i od 380 KS i blagi hibrid M60i xDrive od 530 KS, kao i dizelski blagi hibrid xDrive 30d od 298 KS.

image

BMW X6

BMW

Potpuno novi plug-in hibridni X5 s oznakom xDrive50e raspolaže s 490 KS i 700 Nm okretnog momenta. U usporedbi s prethodnim modelom - 45e - snaga je porasla za 96 KS, a okretni moment za 100 Nm. Od 0-100 km/h stiže za 4,8 sekundi, a WLTP električni domet je između 94 i 110 km zahvaljujući bateriji koja je povećana za 25 posto na 25,7 kWh domet samo na struju je povećan u rasponu od 94 do 110 km.

image

BMW X5

BMW

Osvježeni modeli i dalje stiži iz pogona u američkom Spartanburgu a u Europi se na tržištu očekuju u

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 02:54