SKINUO RUKAVICE

Šef BMW-a napao EU: ‘Ovo je otimačina, na kraju će samo bogataši voziti automobile‘

Zipse je rekao da Europska Unija novim zakonom ‘građanima legalno oduzima automobile‘

Oliver Zipse, izvršni direktor BMW-a

 REUTERS

Prošlog četvrtka Europska unija postigla je konačni dogovor o zakonu koji zabranjuje prodaju novih benzinskih i dizelskih automobila od 2035. godine.

Iako je dogovor prezentiran kao dobra vijest za vozače jer bi novi auti s nultom emisijom trebali postati jeftiniji i pristupačniji, čelnik BMW-a Oliver Zipse ne misli tako.

Tijekom posjeta Sjedinjenim Američkim Državama, Zipse je naveo da će prelazak isključivo na električne automobile vrlo brzo dovesti do nestanka ponude proizvođača jeftinih automobila te će se to odraziti na socijalnu strukturu ljudi koji posjeduju automobil.

Zipse je rekao da Europska unija ovim zakonom ‘građanima legalno oduzima automobile‘.

image

Oliver Zipse, izvršni direktor BMW-a

Tobias SCHWARZ/AFP/Profimedia

‘Ovo je opasan potez, na kraju ćemo imati situaciju u kojoj samo bogataši kupuju automobile. Ljudima treba ponuditi izbor, a ne ograničenja. Da ne bude zabune, BMW će biti 100 posto spreman za električne automobile, ali nisam siguran za ostatak autoindustrije. Nema sumnje da će doći do gašenja brojnih radnih mjesta, stradat će i dobavljači, ali i mnogi drugi u povezanom lancu‘ - zaključio je Zipse.

Iako su ovakva razmišljanja još uvijek hipotetska nagađanja, podloga za njih itekako postoji.

Forsiranjem električnih automobila Europa bi jednim udarcem ubila dvije muhe: uz smanjenje emisije štetnih plinova koje proizvode benzinci i dizelaši, vozače sa skromnijim primanjima natjerali bi na alternativna rješenja.

Prevedeno, bogataši u električnim automobilima, a drugi neka sreću potraže u javnom prijevozu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. ožujak 2024 20:05