SLUČAJNO OTKRIĆE

VIDEO Upoznajte najotpornijeg stvora na Zemlji: U stanju je preživjeti ekstremne svemirske uvjete!

 Arhiva
Do ovog nevjerojatnog otkrića znanstvenici su došli sasvim slučajno – kad su životinjice uspuzale na njihove instrumente

Jeste li znali da su krpelji najotpornija bića među zemaljskim organizmima? Donedavno su ovu prestižnu titulu nosile tardigrade, otporne na vakuum i ultraljubičasto svemirsko zračenje – no samo ako prethodno prođu proces dehidracije.

Krpeljima, međutim, dehidracija nije potrebna! Paraziti iz klase paučnjaka Haemaphysalis flava dobro podnose svemirske uvjete čak i u svom normalnom, aktivnom stanju. U snimci koju je zabilježio elektronski mikroskop možete vidjeti kako se miču u vakuumu pod udarom snažnih zraka elektrona, prenosi astrobiology.com .

Do ovog nevjerojatnog otkrića došao je tim znanstvenika koji vodi Naohisa Tomosugi s Kanazawa Medical Universityja u Japanu i to sasvim slučajno – kad su životinjice uspuzale na njihove laboratorijske instrumente.

Krpelji su bili izloženi snažnom vakuumu s tlakom od 1,5×10−3 Pa te zrakama elektrona ubrzanim naponom od 2 do 5 kV. Nakon pola sata promatranja nastavili su se aktivno kretati u normalnoj atmosferi.

Prema izvješću predstavljenom u časopisu PLoS ONE u jednom drugom testiranju 20 krpelja preživjelo je svemirske uvjete čak dva puna dana. Konačno su uginuli zbog zračenja, a ne zbog vakuuma. Oni koji su bili izloženi samo vakuumu, ali ne i elektronskim zrakama preživjeli su puna dva tjedna.

Japanski tim pretpostavlja da krpelji prestaju disati kada se nađu u vakuumu. To potvrđuju snimke na kojima se vidi da su nakon dvije minute bez zraka prestali micati noge, što inače stalno čine u normalnim uvjetima.

Rezultati eksperimenta pokazali su da zračenje elektrona oštećuje njihovo tkivo, ali ih ne ubija odmah. Autori studije vjeruju da bi ove životinjice mogle poslužiti kao modeli za istraživanje sustava biologije ekstremnih uvjeta. Tko zna, možda čak postoji mogućnost da neke slične organizme jednog dana pronađemo na Marsu ili Titanu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 19:02