NAMETNICI U AKCIJI

PREGLEDAJTE SVOJE PSE NAKON SVAKE ŠETNJE Krpelja najviše ima na Tuškancu, Maksimiru, Bundeku...

Nakon što zaraženi krpelj izleže jajašca, čak 12 idućih generacija bit će zaraženo tom bolešću i prenijeti će je dalje
 Robert Mihaljević / Cropix

Krpelji su aktivni i pazite na njih - upozoravaju liječnici ovih dana. Najveća opasnost ipak ne prijeti ljudima, jer se oni ne kreću u tolikoj mjeri kroz visoku travu i šikaru, već drugim životinjama. Veterinari upozoravaju vlasnike pasa da svoje ljubimce obvezno zaštite i pregledavaju ih nakon svake šetnje. Pravila nema - krpelja se može “pokupiti” svugdje gdje ima šikare i visoke trave. Cijeli je niz bolesti koje krpelji prenose: piroplazmoza, erlihioza, anaplazmoza, lajmska borelioza, krpeljni meningoencefalitis...

- Mnogo je krpelja na području Maksimira, Tuškanca, Novog Zagreba - na nasipu, Bundeku, a ima ih i u selima, poput Odre i Klare... Također ih je mnogo na Sljemenu, ali tamo je možda nešto manje onih koji prenose piroplazmozu pasa. Što se te bolesti tiče, u Zagrebu je najviše pasa ugroženo piroplazmozom. Zanimljivo je da nakon što zaraženi krpelj izleže jajašca, čak 12 idućih generacija bit će zaraženo tom bolešću i prenijeti će je dalje. Kod nas to znači čak 12 godina zaraženih generacija krpelja od samo jednog izlijeganja jaja - kaže profesorica Tatjana Živičnjak s Veterinarskog fakulteta.

Upozorava vlasnike da se o načinu zaštite svojeg psa posavjetuju s veterinarom, a ne da napamet kupuju preparate u trgovinama. Osim toga, napominje, treba dobro pročitati uputstva o načinu primjene i vremenu zaštite. Priče o tome kako luk, razna ulja ili ultrazvučne ogrlice štite od krpelja odbacuje kao netočne.

- Treba zaštititi životinju provjerenim sredstvima produljenog djelovanja - ampulama, ogrlicama ili sprejevima. Treba ih koristiti kontinuirano, cijelu godinu, na ispravan način primjenjeno i u djelotvornoj dozi. Uz to, životinju treba pregledati nakon svake šetnje. Kad pas pokupi krpelja, nametnik najprije neko vrijeme hoda i traži mjesto gdje je koža tanja i gdje se može uhvatiti, a to su obično skrivenija mjesta s tanjom kožom. Treba mu 48 sati da se inokulira uzročnika bolesti nakon što se prihvatio, pa je zato psa potrebno pregledati odmah nakon povratka kuć. Ako krpelja lako napipamo, znači da se već nahranio. Tada ga treba odmah izvaditi i požuriti kod veterinara - preporuča Živičnjak.

Ukoliko životinja odjednom klone, odbija hranu, teško se kreće i ima visoku temperaturu, tada je hitno treba odvesti kod veterinara.

Jutarnji.hr ima rubriku Jutarnji doktor kojoj možete pristupiti na adresi doktor.jutarnji.hr

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 11:01