NAPUŠTENE ŽIVOTINJE

'TVRTKU KOJA VODI AZIL NE BRINU ŽIVOTINJE, NEGO SAMO PROFIT!' Ljubitelji životinja napali šibensku tvrtku

Zagreb, 100811.Dumovec, azil za napustene zivotinje Noina arka.Na slici: psi iz azila Noina arka.Foto: Damir Krajac / CROPIX
 Damir Krajac / CROPIX

As-Eko, šibenska tvrtka koja drži tamošnje sklonište za napuštene životinje, zbrinjava pse samo ako za to dobije novac.

Točnije, ako bilo tko iz Šibenika, Splita, Knina i drugih općina u srednjoj Dalmaciji pronađe napuštenog psa i nazove šibenski azil, oni neće odmah pomoći.

Komunalni redari

Ljude upućuju da se prvo jave komunalnim redarima pa ako oni odobre da se životinju o trošku grada ili općine zbrine, As-Eko to i učini.

- Postoji još jedna mogućnost: da osoba koja je životinju pronašla plati 60 dana njezina smještaja, što košta 2500 kuna. Mnogi nemaju taj novac, pa zato veliki broj životinja ostaje na ulici - kažu u Šibenskoj udruzi mladih, koja je ovih dana uputila otvoreno pismo u kojem optužuje As-Eko da vodi računa o profitu, a ne o životinjama.

Direktor azila Damir Vrvilo kaže da je As-Eko privatna tvrtka koja radi sa životinjama, a financiraju se tako što im općine i gradovi plate za životinje koje dolaze u azil.

‘Nije rentabilno’

- Ovaj posao uopće nije rentabilan i sigurno je da se, osim nas, nitko njime ne želi baviti. Općine i gradovi nemaju sredstava ili nemaju za životinje, zato dolazi do problema. Udruge koje nas optužuju zaboravljaju da se one trebaju baviti uzrocima i spriječiti da životinje uopće budu napuštene - kaže Vrvilo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 00:35