U POTRAZI ZA SAVRŠENOM MARGHERITOM

VELIKI VODIČ DOBRE HRANE: Gdje u Zagrebu pojesti najbolju pizzu?

Upustili smo se u avanturu traganja za stvarno dobrom pizzom, a sad s vama dijelimo svoja iskustva, za koja se nadamo da će vam pomoći pri odabiru savršene pizze za vas! Ukusi su različiti i nemoguće je pronaći univerzalno savršenu pizzu, zato smo se vodili određenim parametrima (izgled, okus i struktura tijesta, kvaliteta i sadržaj nadjeva na pizzi, vrijeme pečenja...) kako bismo naš vodič učinili što relevantnijim. Na kraju dana, ukusna pizza, cjenovno opravdana, je ona pizza koju smo tražili.

piše: redakcija portala Dobra hrana

Odlučili smo napraviti vodič gdje pojesti dobru pizzu. Naizgled jednostavna rečenica "Želim pojest' dobru pizzu!" zapravo je puno zahtjevnija nego što se misli. U pomoć smo pozvali Kristinu ''Tinu'' Halužan, najbolju hrvatsku pizza majstoricu, višestruku prvakinju Hrvatske i sudionicu na svjetskim prvenstvima sa zapaženim rezultatima, koja trenutačno radi kao ambasadorica pizze Napoletane za Mainardi Food da nam i iz stručnog kuta kaže koja zagrebačka pizzerija radi dobru pizzu.

Prije čitanja samog vodiča, OVDJE svakako pročitajte par zanimljivih crtica o povijesti pizze, karakteristikama Napoletane i Romane te kako izgleda prava Margherita! Posjetili smo deset zagrebačkih pizzerija, svugdje naručili Margheritu, a sada s vama dijelimo naše dojmove. Nadamo se da ćete uspjeti pronaći savršenu pizzu za sebe!

Pizzeria Duksa

U Duksi smo naručili Prvu pizzu čiji su sastojci umak od rajčice, maslinovo ulje, cherry rajčice, dvije vrste mozzarelle (ribana mozzarella i mozzarella u kuglicama), crne masline i svježi bosiljak.

Vrsta peći

Pri ulasku u lokal smo primijetili da pizzu peku u krušnoj peći, što je uvijek dobar znak.

Tijesto

Pizza je bila otprilike promjera 40 centimetara, optimalno za pizzu tog stila (Romana) i pizzu te cijene. Tijesto je imalo mekan rub koji je istovremeno bio savršeno hrskav i žilav. Činilo nam se, ipak, da je rub malčice preširok. Ne mora biti da je ovo stvar sa svim pizzama, ali naša, nažalost nije bila ravnomjerno pečena što ukazuje na to da je vjerojatno nedovoljno dobro okretana u krušnoj peći. U njihovu obranu, u lokal smo navratili u 12 sati, moguće da im se krušna peć tek krenula pošteno zagrijavati.

Nadjev

U umaku od rajčica, koji je inače bio dosta ukusan, nalazio se origano. U pravilu, u umak od rajčice ne bi trebali ići nikakvi drugi dodaci osim soli kako bi se izbalansirala kiselost rajčica. Crne masline i svježe natrgan bosiljak su bili savršen komplement ostalim sastojcima pizze. Na stolu je bio dodatno ponuđen svježi bosiljak i maslinovo ulje, ako smo si nešto od toga željeli dodatno staviti na pizzu. Što podržavamo. Ribana mozzarella na pizzi je bila puno ukusnija od one u kuglicama koja je malčice bila pregumena.

Naš komentar

Pizza je bila lagana. Budući da se na meniju u Duksi ova pizza niti ne vodi kao Margherita, već Prva pizza nećemo paralelu povlačiti s tradicionalnom recepturom. Sve u svemu, jako dobro tijesto (uzimajući u obzir da će vama biti bolje pečeno), s prolazno dobrim sastojcima u više nego dobrom ambijentu.

Pizza house Chateau des Jardins

U Pizza house Château des Jardins na Tkalči smo naručili Margarita pizzu sa sljedećim sastojcima: umak od rajčice, mozzarella i bosiljak. Činilo se kao pravi recept za dobru tradicionalnu Margheritu! Ipak, dočekalo nas je sve suprotno tome. Napomenimo da se radi o pizzi Romana stila.

Vrsta peći

Na očigled je vidljivo da je tijesto valjano ''valjačicom'' (strojem koji se dosta često u pizzerijama koristi za valjanje tijesta), a ne ručno te da je pečeno u električnoj peći. Za valjačicu je karakteristično da svojim pokretima istišče zrak u rubove tijesta, zato pizza ima prilično širok rub koji obiluje velikim mjehurima.

Tijesto

Tijesto bismo vam najbolje mogli dočarati usporedbom s dobrim, starim mlincima. Samo puno tanje, ali isto toliko lomljivo i krhko, bez posebnog okusa i poželjne žilavosti. Ovdje nam je pizza bila ravnomjerno pečena, ali to je prilično teško ''zabrljati'' ako se pizza peče u električnoj peći.

Nadjev

Prvo razočaranje koje nas je dočekalo jest rajčica, a radilo se o koncentratu koji je u velikim ''mrljama'' bio pobacan preko sira. U pravilu se rajčica stavlja odmah na tijesto, a ne na ostale sastojke. Svakako je to bio manji grijeh nego na pizzu staviti neidentificirani crveni umak. Prava mozzarella ne bi trebala imati jak okus, dakle ''after taste'' nakon nje ne bi trebao biti izraženo ''sirast'' (edamerast, goudast…) već ugodno mliječni. Ako tome nije tako, vjerojatno se radi o zamjenskom siru ili mozzarelli u bloku. Pizza je bila ''krcata'' sirom, ako vam ne smeta što se radi o mozzarelli u blokovima, ne smeta ni nama! Ovdje nam je također ponuđeno dodatno zasoliti, popapriti pizzu te na nju staviti maslinovo ulje. Bosiljak na pizzi je bio izrazito aromatičan i ukusan, bilo ga je dovoljno, a budući da mnogi iz naših redova vole puno bosiljka na svojim pizzama, ovo je bio pravi pogodak.

Naš komentar

Sve u svemu, jako teško nam je zaboraviti neidentificirani umak od rajčice i zamjenski sir. Pizza je zbog velike količine sira prilično zasitna i zaista se od nje možete najesti. Samo je pitanje koliko vam je važna kvaliteta sastojaka. Nama je vrlo važna!

Franky's Pizza Bar

Kada smo u Franky's-u naručili Margaritu (koju smo platili 40 kuna, među najjeftinijima koje smo naručili) naočigled smo uvidjeli da je nešto drugačije. Naime, sastojci na pizzi su povučeni u potpunosti do rubova tijesta. Kada smo ih upitali zašto je tome tako, odgovorili su nam da je to njihova filozofija. Isto tako znamo da, kada postoji takva težnja pizzerije, komad izrezane pizze mora savršeno stajati u ruci bez da mu se najtanji rub presavija.

Vrsta peći

Svoju pizzu pripremaju u električnoj peći. Također, iz oblika pizze je vidljivo da nije korištena valjačica već da je tijesto valjano rukama.

Tijesto

Ovu pizzu smo jeli nakon pizze iz Chateau des Jardinesa i bila nam je osjetno slanija u odnosu na istu. U dobrom smislu. Imala je savršen omjer slanosti tijesta i ''neslanosti'' mozzarelle i rajčice. Tijesto je bilo dovoljno žilavo, ali nedovoljno prozračno i bez toliko željenih mjehurića zraka.

Nadjev

Rajčica na pizzi koju smo jeli je bila savršeno ukusna (u meniju je navedeno da se radi o pelatima), a mozzarella koju koriste je bila julliene narezana. Ono što nam je upalo u oko jest to da, kada naručujete Margherita pizzu, možete birati između sira edamera i mozzarelle. Mi zastupamo stav da bi na Margheriti uvijek i stalno trebala biti mozzarella i nijedan drugi sir. Bosiljak je bio natrgan na pizzu nakon pečenja. Mi smo osobno ljubitelji svježeg bosiljka u velikim količinama, ali to je u potpunosti individualno. Ono što nas je začudilo, a Tina nam je pojasnila, jest činjenica da ako se mozzarella peče u električnoj peći vrlo lako može požutjeti. U električnoj peći se pizze peku oko 2 do 3 minute, dok se u krušnoj peći pizza vadi već nakon minimalno 60, a maksimalno 90 sekundi. Iz tog razloga mozzarella može poprimiti lagano žućkastu boju što nekoga može navesti na pomisao da se radi o zamjenskom siru.

Naš komentar

Ova pizza nam je bila solidna, vrijednost za novac u svakom smislu. Možda da pokušaju ponuditi veći izbor stilova pizza. I nabave krušnu peć.

Basta gourmet bar

Na zagrebačkom Cvjetnom trgu smo pizzu pojeli i u Basta Gourmet baru. Naručili smo Margheritu koju smo platili 37 kuna (među jeftinijima koje smo naručili), a na meniju su kao glavni sastojci navedeni rajčica, mozzarella, bosiljak i maslinovo ulje.

Vrsta peći

Pri ulasku smo vidjeli da pizza majstor za pripremu pizze koristi krušnu peć, što je uvijek plus te ne koristi valjačicu već tijesto razvlači rukama.

Tijesto

Pizza je izgledala odlično, nešto manjeg promjera nego što bismo voljeli, ali budući da je cjenovno vrlo prihvatljiva, nismo im ovo uzeli za zlo. Očito je da u Basti teže pripremi napolitanske pizze, ali ovo nije bila prava Napoletana u punom smislu te riječi. Ono što nas je razočaralo jest bilo tijesto koje je bilo prilično prepečeno, neizbježno je bilo osjetiti gorak okus prepečenih dijelova te malčice prežilavo. Pizza je bila ravnomjerno pečena, to je istina, ali je definitivno manje vremena trebala provesti u krušnoj peći.

Nadjev

Rajčica na pizzi je bila savršena, bez nepotrebnih dodataka, a bosiljak su na pizzu stavljali i prije i nakon pečenja. Ovo vrijedi i za maslinovo ulje kojeg je bilo baš onoliko koliko treba. Mozzarella nije bila ''gumenasta'' niti ''sirasta'', nego lagano mliječna i mekana.

Naš komentar

Ako želite pojesti pizzu na tragu napolitanske pizze, pristojne veličine za novac koji ćete za nju izdvojiti, možete to učiniti ovdje. Generalno smo bili prilično zadovoljni i s izgledom i s okusom sastojaka na pizzi koja bi nas, da je bila manje pečena, više oduševila.

Pizzeria Zero Zero

U Pizzeriji Zero Zero naglašavaju da se svi sastojci koji se koriste u pripremi pizza uvoze iz Italije, a mi smo odlučili probati, pogađate, tradicionalnu Margheritu s talijanskim maslinovim uljem, talijanskom mozzarellom, rajčicom i bosiljkom. Cijene ju 45 kuna, a kao glavni sastojci su navedeni pelati, mozzarella i bosiljak.

Vrsta peći

Ako ste ikad posjetili Zero Zero, niste mogli ne primijetiti da koriste krušnu peć za pečenje pizza te da pizza majstor za svojim pultom valja pizze, dakle ne koristi se valjačica.

Tijesto

Pizza je bila i više nego pristojne veličine, veća od većine drugih koje smo u sklopu ovog vodiča kušali. Pripremaju pizzu Romana stila, a naši dojmovi su sljedeći: pizza je bila ravnomjerno pečena, ali malčice jače. Ne bismo ju mogli usporediti s pizzom iz Baste, ali kojih 10-ak sekundi manje se mogla sunčati u krušnoj peći. Tijesto je bilo dovoljno slano i mekano, pizza majstor ju je nakon vađenja iz krušne peći premazao maslinovim uljem, što je doprinijelo njegovoj mekoći.

Nadjev

Mozzarella koja je korištena je bila ribana, ukusna, nije bila gumenasta te je imala lagano mliječni okus. Ovdje nismo imali zamjerke. Rajčica nam je bila malčice kisela, ali ništa pretjerano, ništa što bi presudno utjecalo na naš dojam. Bosiljak na pizzi je bio natrgan i stavljen prije pečenja, odmah na rajčicu. Ovo nam se svidjelo, iako bi se po pravilu bosiljak trebao stavljati na kraju, poslije svih ostalih sastojaka. Ono što nas je oduševilo jest izbor maslinovih ulja koje dodatno možete preliti na pizzu (obično, s tartufima i chillijem) te tu definitivno nismo štedjeli. Također, na svakom stolu je i teglica bosiljka, pa tko voli nek' izvoli.

Naš komentar

Sve u svemu, vrijednost za novac, solidna pizza koja je iz peći mogla biti malčice manje pečena.

Pizza bar

Naručili smo Margheritu čiji su glavni sastojci (kako je navedeno na meniju) rajčica, mozzarella i bosiljak.

Vrsta peći

Odmah pri ulasku u Pizza bar smo primijetili da pizzu pripremaju u električnoj peći, a razvlače ju na ruke, ne koristeći valjačicu.

Tijesto

Veličina pizze je zadovoljavajuća, veća je od prosjeka. Ono što je Tina primijetila, a zaista je teško ne primijetiti, jest prilično velika količina brašna koja se nalazila na rubovima tijesta, koji je, usput rečeno, bio malčice preuzak. Brašno s tijesta prije pečenja nije dobro uklonjeno te je ostalo na rubovima tijesta, a stvara priličnu neugodu prilikom konzumacije budući da se dobrano osjeti pod zubima. Pizza je bila ravnomjerno pečena, ali budući da ju peku u električnoj peći nisu mogli bitno pogriješiti.

Nadjev

Prvo što smo primijetili jest da na našoj pizzi nije bilo bosiljka. Naveden je na meniju, a na pizzi ga nije bilo, velika zamjerka. Ono čega je, međutim, bilo i previše na pizzi jest origano. Na prvi griz, origano je zapravo sve što smo uspjeli osjetiti. Definitivno ga je bilo daleko previše. Na Margheritu se ne bi trebao stavljati origano, a radi se o takozvanom trendu ''hrvatske pizze'' koja se vrlo često priprema s origanom. Što se mozzarelle tiče, ona ja bila dobra, nije bila gumenasta i te je bila ukusna, nemamo zamjerki.

Naš komentar

Generalno se ovdje radi o stilu negdje između pizze Napoletane i Romane, ali nijedan stil nije doveden do kraja.

Kascheta by My Way

U nedavno otvorenoj Kascheti by My Way smo imali izbor naručiti i Romana i Napoletana pizzu Margheritu. Naručili smo obje kako bismo se uvjerili u različitosti. Što se samog nadjeva tiče, on je bio identičan na obje pizze. Tijesto je naočigled bilo tanje, odnosno deblje, a za obje pizze ćete izdvojiti jednaku sumu novca, 38 kuna.

Vrsta peći

Pizzu peku u električnoj peći, a pri valjanju tanke pizze koriste valjačicu.

Tijesto

Tijesto je, i na jednoj i na drugoj pizzi, bilo savršeno pečeno. Ravnomjerno cijelom površinom, a okus mu je bio dosljedan, nimalo nalik kruhu. Veličina pizze je također bila zadovoljavajuća.

Nadjev

Mozzarella koju koriste je Fior di Latte. Razlika Mozzarelle di Buffale i Fior di Latte je sljedeća: Mozzarella di Buffala se radi od mlijeka domaćeg bivola, dok se Fior di Latte radi od svježeg pasteriziranog ili nepasteriziranog kravljeg mlijeka. Mozzarella je bila ukusna, možda ipak malo pregumasta, pogotovo nakon što se malo ohladila. Na pizzi također nije bilo bosiljka, kojeg bismo rado na njoj vidjeli budući da se pizza na meniju vodi kao Margherita. Ovdje smo kušali umak od rajčice koji je bio među boljima u sklopu našeg vodiča. Savršenog okusa, nije bio kiseo niti nepotrebno slan, u sebi nije imao origano, baš kakav treba biti.

Naš komentar

Generalno, i više nego dobro potrošenih 38 kuna po pizzi.

Spizza

U Spizzi smo naručili prvu pizzu na meniju, pizzu sa sirom. Glavni sastojci na pizzi su pelati, sir gauda i masline. Valja napomenuti da u Spizzi možete birati između klasičnog i tankog tijesta te tijesta bez glutena.

Vrsta peći

Pizzu peku u električnoj peći, a tijesto valjaju rukama, ne koriste valjačicu.

Tijesto

Što se veličine tiče, pizza je bila pristojne veličine, veća od ostalih koje smo u sklopu ovog vodiča probali. Naočigled je vidljivo, kako nam je Tina rekla, da se radi o tipičnoj ''hrvatskoj pizzi''. Što to točno znači? Da tijesto neminovno podsjeća na kruh, obiluje kvascem i nema neki poseban okus, osim slanoće koja se ističe.

Nadjev

Ono što je također tipično za klasičnu ''hrvatsku pizzu'' jest da se na nju stavlja origano, neki to čine tako da origano stave u rajčicu, a neki ga posipaju po svim sastojcima netom prije pečenja. U pravilu, originalna Margherita ne sadrži origano. Najviše nam je zasmetao sir gauda koji je korišten umjesto mozzarelle tako da smo zaključili sljedeće: pizza u Spizzi jednostavno nije u rangu gourmet pizza.

Naš komentar

Za 41 kunu ćete dobiti pizzu pristojne veličine koju mogu pojesti dvije ne toliko gladne djevojke ili jedan solidno gladan muškarac, ali nećete se moći diviti leopard uzorku na tijestu pizze u napolitanskom stilu ili velikim mjehurima na tijestu Romane, sir će vas u potpunosti razočarati (ako ste ljubitelji mozzarelle), bosiljak nažalost neće dobiti (niti ćete ga moći dodatno staviti na pizzu budući da vam na stolu nije ponuđen), a tijesto će vas zasititi, ali ćete imati osjećaj da jedete kruh.

Pizzeria Karijola

Karijola je kultna zagrebačka pizzerija koja je premijerno publiku upoznala s romanskim stilom pizze. Naručili smo pizzu Margaritu čiji su sastojci umak od rajčice i mozzarella. Moramo napomenuti da možete naručiti i Margaritu s buffalo mozzarellom (umak od rajčice, mozzarella i Mozzarella di Buffala) za koju ćete izdvojiti 62 kune.

Vrsta peći

Pizzu peku u krušnoj peći, a za valjanje koriste valjačicu, što je karakteristično za pizze romanskog stila.

Tijesto

Tijesto je bilo savršeno žilavo i hrskavo, baš kakvo treba biti, tu nismo imali nikakvih zamjerki.

Nadjev

Ono što smo odmah primijetili jest mozzarella koja je bila najukusnija od svih, savršeno bijele boje, nije bila gumenasta i imala je odličan mliječni okus. Željeli smo da je ima još više na pizzi. Ono pak što nas je razočaralo jest origano koji se nalazio u umaku od rajčice koji je inače bio jako ukusan, među ukusnijima koje smo probali. U njihovu obranu, origano nije prevladavao, ali svakako nije trebao biti u umaku od rajčice. Na pizzi su se dodatno nalazile i svježe cherry rajčice što smo dočekali s odobravanjem jer su joj dale određenu svježinu što ju je učinilo lakšom. Ono što nas je iznenadilo jest nedostatak bosiljka. Uopće nismo imali bosiljak na pizzi, a Margherita bi svakako trebala na sebi imati natrgan bosiljak, premda se ne bismo žalili niti na svježi, pobacan nakon pečenja.

Naš komentar

Sve u svemu, ukusna pizza Romana za koju vrijedi izdvojiti 53 kune, ali predlažemo da dobro razmislite hoćete li svoj novac onda radije potrošiti u Duksi ili Karijoli.

Pizzeria O'Hara

Jedna od najpoznatijih zagrebačkih pizzerija, O'Hara na zagrebačkoj Malešnici, izazvala je burne reakcije onih koji su bili zaljubljeni u njihovu Romanu te već neko vrijeme pripremaju samo pizze Napoletana stila. Mi smo, naravno, naručili Margheritu, platili ju 49 kuna, a ovo su naši dojmovi!

Vrsta peći

U O'Hari pizzu peku u krušnoj peći, za valjanje tijesta ne koriste valjačicu već ga valjaju rukama što primjetite odmah pri ulasku u pizzeriju.

Tijesto

Dobro odrađeno tijesto za Nepoletanu se prepoznaje po tome što je lagano osunčane boje cijelom površinom sa upečatljivim ''leopard'' uzorkom, točnije velikim i malim tamnim točkama. Ono što ovdje može poći po zlu je to da tijesto ne ''odradi svoje'' što često rezultira pizzom koja je prilično blijeda, a na sebi ima velike crne točke. Tijesto koje nam je posluženo u O'Hari je bilo prilično dobro izvedeno, možda ipak malčice preblijedo. Žilavost je bila na vrhuncu, kao i slanost te ravnomjernost pečenja, a ljubitelji ''debljeg'' tijesta ovdje dolaze na svoje.

Nadjev

Pizza je bila nadjevena umakom od rajčice koji je bio korektnog okusa, falilo mu je samo koje zrno soli. Bosiljak je na pizzu stavljen nakon pečenja, a dao joj je određenu svježinu. Što se mozzarelle tiče, ona je bila izrezana julienne, savršenog mliječnog okusa i nimalo gumena. Jasno je vidljivo da se radi o kvalitetnim sastojcima.

Naš komentar

Ako ste ljubitelji Napoletane, ovdje možete pojesti pizzu vrlo sličnu onoj izvornoj. Iako, obzirom na veličinu pizze, cijena od 49 kuna čini se ipak malo pretjeranom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 09:15