DOBRI SAVJETI I RECEPTI

Kako čuvati šampinjone, bukovače i druge gljive, plus recepti za slasne trgance, kremastu tjesteninu i rižu

Protiv gljiva u kombinaciji s ugljikohidratima nemamo baš ništa. Sada je pravo vrijeme da nabavite gljive pa ih ubacite u lonac, a ostatak obavezno spremite prateći jednostavna pravila...

Bez obzira na to kupujete li gljive na tržnici ili u supermarketu, kada se jednom nađu u vašoj kuhinji, najveće pitanje postaje kako ih čuvati, a da svježe ostanu što dulje. Iako na sobnoj temperaturi mogu stajati neko vrijeme, tako spremljene potrebno je iskoristiti u dan ili dva, inače će postati meke i izgubiti svježinu, stoga se dobro držati nekoliko jednostavnih pravila.

U slučaju da gljive kupujete na tržnici, velika je vjerojatnost da će vam ih upakirati u papirnatu vrećicu i takve ih odmah možete spremiti u hladnjak. Vrećicu tek malo otvorite i stavite na neku od polica. Izbjegavajte ladicu s povrćem, u kojoj je uvijek malo vlažnije i u kojoj će gljive omekšati brže. Osim u papirnatoj vrećici, držati ih možete i u plastičnoj ili staklenoj posudi koju ste obložili papirnatim ručnikom.

image
Goran Sebelic/Cropix

Ako, pak, gljive kupujete u supermarketu upakirane u plastično pakiranje, odmah po povratku kući maknite plastičnu foliju i prebacite ih u obložene spremnike.

Gljive nikada nemojte prati ili prskati vodom prije nego ih spremate u hladnjak ili kuhate. U slučaju da baš ne želite komadiće zemlje u svom hladnjaku, nježnim pokretima ih obrišite papirnatim ubrusima.

Svježe gljive možete i smrznuti, no imajte na umu da nakon odmrzavanja neće imati istu teksturu kao svježe. Jednom odmrznute gljive najbolje je iskoristiti kod pripreme temeljca ili umaka, odnosno u jelima kod pripreme kojih ih je potrebno usitniti i termički obraditi.

A kad smo već ovdje, u nastavku vam ostavljamo tri recepta s gljivama kojima se i sami volimo vratiti. U glavnim ulogama su šampinjoni, bukovače i vrganji, dostupnije vrste koje možete kupiti u obilasku tržnicom ili u supermarketu. Trganci, tjestenina ili riža s piletinom, na vama je sada samo da odaberete svog favorita. Recepte potražite u nastavku!

TRGANCI S VRGANJIMA I POVRĆEM

Trebat će vam:

vrganji

tikvice, paprika, malo rajčice

peršinov list, ljupčac

sol, papar

Za tijesto:

500 g brašna

1,5 dcl vode

sol

Priprema:

Zamijesiti tijesto od navedenih sastojaka. Ono mora biti elastično, dakle ni tvrdo ni meko i nikako mokro. Razvaljati ga na 3 mm debljine i trgati na komade srednje veličine u kipuću posoljenu vodu. Ocijediti ga. U međuvremenu na masnoći zažutiti luk pa dodati vrganje, a kada oni puste vodu dodati narezano povrće. Na kraju začiniti solju, paprom i dodati nasjeckan peršinov list i ljupčac. Na pripremljeno povrće staviti trgance.

image
Zeljko Hajdinjak/Cropix/Cropix

TJESTENINA S BUKOVAČAMA I ŠAMPINJONIMA

Trebat će vam:

1 glavica luka

100 g šampinjona

100 g žutih bukovača

1 češanj češnjaka

1 žličica sjeckanog vlasca

1 žličica sjeckanog peršina

250 ml vrhnja za kuhanje

paket tjestenine

Priprema:

Sitno nasjeckajte luk. Dodajte najprije šampinjone, pa nakon 5-6 minuta bukovače (jer su puno nježnije). Začinite solju i paprom, dodajte vrhnje, začinite vlascem i peršinom. Skuhajte tjesteninu u slanoj vodi. Ocijedite je i pomiješajte s umakom od gljiva.

image
Berislava Picek/Cropix/

PILETINA SA ŠAMPINJONIMA I RIŽOM

Trebat će vam:

500 g pilećeg mesa po izboru

50 g maslaca

3 žlice maslinovog ulja

300 g smeđih šampinjona

2 manje ljutike

400 ml pilećeg temeljca

50 ml bijelog vina

2 žlice senfa

150 g Arborio riže

1 manja brokula

50 g parmezana

svježi vlasac

sol

papar

mljevena crvena dimljena paprika

Priprema:

Piletinu prije pečenja začinite solju i dimljenom crvenom paprikom. Pustite da stoji oko pola sata. U tavi otopite maslac, posložite piletinu i pecite sa svih strana dok ne bude zlatno-žuta. Piletinu izvadite iz tave i stavite sa strane. Na masnoću od pečenja dodajte na polovice narezane gljive i kratko ispecite. Izvadite ih iz tave i stavite u zdjelicu. Narezani luk na kockice lagano popržite. Kad postane staklast, dodajte češnjak i pržite par sekundi. Stavite rižu na tu masnoću koju kratko tostirajte. Nakon par minuta u tavu dodajte vino te pustite par minuta da prokuha. Dodajte temeljac i pripremajte rižu kao klasičan rižoto. Nakon pet minuta u tavu vratite gljive, dodajte senf te sve promiješajte. Vratite pečenu piletinu, brokulu i sve prelijte ostatkom temeljca. Kuhajte još na laganoj vatri oko pet do osam minuta. Na kraju jelo začinite svježe naribanim parmezanom i vlascem.

image
Berislava Picek/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 05:19