Stvar je prave tave

Kako pripremiti savršen steak (epizoda 3): izvucite najviše iz vrhunskog komada mesa u vlastitoj kuhinji

Možda ste živjeli u uvjerenju kako je dobrom steaku, prije nego što sleti na vaš tanjur, mjesto na roštilju. Krivo! Danas ćemo ga do savršenstva ispeći - na tavi

U trećoj epizodi našeg video serijala "Kako pripremiti savršen steak" Ivan Đukić iz Steak Academyja uputit će nas u pan sear metodu, odnosno pokazati nam kako ćemo ispeći vrhunski komad mesa u vlastitoj kuhinji na tavi. Za to je odabrao odležani New York strip steak, odnosno sirloin, i tešku željeznu tavu s debelim dnom (cast iron).

image
Berislava Picek/Cropix

Pečenje se odvija u dvije faze: prvo se na višoj temperaturi steak ispeče izvana kako bi se dobila lijepa korica, a potom se uz pomoć maslaca "baste" tehnikom zagrijava i iznutra kako bi se postigao savršen medium rare.
image
Berislava Picek/Cropix

Zašto prvo koristi maslinovo ulje, a potom maslac, kada meso soli i papri, a kada u tavu dodaje začinsko bilje i koje, kako će se steak nastaviti peći i nakon što ga makne s tave, i zašto ga nikad ne "odmara" uvijenog u aluminijsku foliju, što inače mnogi preporučuju, te još mnoge druge detalje pečenja savršenog steaka na tavi pogledajte u novom video prilogu s Ivanom Đukićem u glavnoj ulozi.
image
Berislava Picek/Cropix

Pogledajte video pečenja bifteka reverse sear metodom!


Podsjetimo, u prvom nastavku našeg video specijala Ivan nas je uputio kako ispeći steak metodom "Start hot, finish slow", koja mu je inače najdraža metoda. Da bi sve ispalo savršeno, za to je koristio svoj omiljeni komad mesa - dry aged ribeye.
image
Berislava Picek/Cropix

U drugom nastavku predstavio nam je reverse sear metodu, kojom je biftek odležan 42 dana prvo zagrijao u kamadu, a potom ga završio na roštilju.
image
Berislava Picek/Cropix

Sve nastavke serijala "Steak Academy by Ivan Đukić" možete pratiti ovdje i spremiti da vam budu nadohvat ruke uvijek kad pečete ovako dobre komade mesa.
image
Berislava Picek/Cropix

Ivana Đukića predstavili smo već u magazinu Dobra hrana: tek su mu 24 godine, završava Ekonomski fakultet u Zagrebu,
a već je u svjetskom vrhu majstora za pripremu odnosno pečenje najboljih komada junećeg i goveđeg mesa. Njegove online tečajeve pohađaju ljudi iz cijelog svijeta, od Amerike do Bangkoka.
image
Fotografija Berislava Picek/Cropix, Naslovnica Vesna Veselić

Više o vrstama mesa i metodama pečenja, kao i sjajne recepte i trikove možete doznati i u novom broju magazina Dobra hrana koji smo posvetili steakovima. Obradili smo ih sve uz pomoć najvećih stručnjaka za pripremu i pečenje vrhunskog mesa junetine i govedine, pa ako niste, još uvijek stignete nabaviti svoj primjerak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 21:40