Topi se u ustima

Kako pripremiti savršen steak (epizoda 2): Najbolja metoda za uvijek perfektno pečen biftek

Odležani komadi mesa najbolje su što možemo "baciti na roštilj". No lako se dogodi da nakon pečenja ne budemo zadovoljni rezultatom, jer smo ih npr. prejako ispekli. Kako se to ne bi ponovilo, Ivan Đukić samo za Dobru hranu detaljno objašnjava kako savršeno ispeći biftek i izvana i iznutra


U drugoj epizodi serijala Dobre hrane o pripremi savršenog steaka Ivan Đukić iz Steak Academyja predstavlja nam reverse sear metodu. Sigurno ste čuli ili pročitali kako steak pečen na grillu treba još malo staviti u pećnicu kako bi se zgotovio, no ovdje se radi upravo obrnuto. U čemu je točno stvar? Za demonstraciju ove metode Ivan Đukić odabrao je tenderloin, lijep, debeo komad bifteka suho odležan 42 dana.

image

Ovaj biftek Đukić je ispekao reverse sear metodom pečenja

Berislava Picek/Cropix

Prvo će ga staviti u kamado, koji je ovdje u ulozi pećnice, i to na temperaturu između 90 i 120 stupnjeva °C, sve dok unutrašnjost mesa ne postigne temperaturu između 49 i 52 °C. Zatim će ga malo odmoriti i onda završiti na roštilju kako bi se zapekao izvana i dobio lijepu koricu.

image

Temperatura steaka treba biti između 49 i 52 ºC

Berislava Picek/Cropix

Zvuči jednostavno, no zašto se sve to radi baš tako i koji su sve važni, neizbježni i obavezni koraci na putu do savršenog steaka - a vidjet ćemo na kraju video priloga doista kako izgleda perfektno pečen biftek, koji je na prerezu od ruba do ruba medium rare - detaljno će nam objasniti osnivač i voditelj Steak Academy, jedinstvenog online tečaja koji prenosi praktično i teorijsko znanje o steakovima i promovira steak lifestyle.

image

Savršeno pečeni biftek imat će lijepu koricu i bit će od ruba do ruba medium rare

Berislava Picek/Cropix

Pogledajte video pečenja bifteka reverse sear metodom!

Podsjetimo, u prvom nastavku našeg video specijala Ivan nas je uputio kako metodom "Start hot, finish slow" ispeći steak. Za to je koristio svoj omiljeni komad mesa - dry aged ribeye. Sve nastavke serijala "Steak academy by Ivan Đukić" možete pratiti ovdje i spremiti da vam budu nadohvat ruke uvijek kad pečete ovako dobre komade mesa.

image

Ivan Đukic vrhunski je majstor u pripemi vrhunskih komada mesa

Berislava Picek/Cropix

Za one koji možda ne znaju, Ivanu su tek 24 godine, a već je u svjetskom vrhu majstora za pripremu odnosno pečenje najboljih komada junećeg i goveđeg mesa. Njegove tečaje pohađaju ljudi iz cijelog svijeta, od Amerike do Bangkoka, a najbolje trikove otkriva samo za naše čitatelje.

image

Dobra hrana LJETO 2023

Fotografija Berislava Picek/Cropix, dizajn Vesna Veselić

Više o vrstama mesa i metodama pečenja, kao i sjajne recepte i trikove možete doznati i u novom broju magazina Dobra hrana koji smo posvetili steakovima. Obradili smo ih sve uz pomoć najvećih stručnjaka za pripremu i pečenje vrhunskog mesa junetine i govedine, pa ako niste, još uvijek stignete nabaviti svoj primjerak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 21:40