Dobro je znati

Kako zavoljeti hranu koju nikad niste voljeli jesti? Ovih sedam savjeta možda pomogne

 Alvarez/Getty Images
Ako ste se ikad pitali je li moguće promijeniti i ‘prevariti‘ okusne pupoljke, ova saznanja bi vam mogla pomoći

Otišli ste na večeru s prijateljima, no netko od njih je naručio pizzu s ananasom za sve, a vi baš tu namirnicu ne volite. Hoćete li odbaciti sva dosadašnja uvjerenja i stavove i pojesti koji griz zbog društva ili se držati provjerenog? Ovaj scenarij možemo vidjeti svakodnevno, gdje god bili.

Logično, koliko god se pomirili s tim da nam se neke namirnice i jela na sviđaju, ne možemo a da se ne zapitamo je li moguće istrenirati okusne pupoljke da uživaju u hrani u kojoj ranije nisu. Prije toga, treba reći kako je okus zapravo složeni sustav koji smo razvili kako bismo lakše upravljali okolinom. Pomaže nam odabrati hranu koja ima neku vrijednost za naše tijelo i odbaciti sve ono što je potencijalno štetno.

image
Seva_blsv/Getty Images/istockphoto

Hrana se sastoji od različitih spojeva, uključujući hranjive tvari kao što su bjelančevine, šećeri i masti, ali i arome koje otkrivaju naši osjetilni pupoljci kako u ustima, tako i u nosu. Upravo oni stvaraju okus, piše Science Alert.

I dok je okus ono što pupoljci detektiraju na našem jeziku, aroma je kombinacija toga kako nešto miriše i ima okus. Uzimajući u obzir teksturu i izgled, osjetila zajedno utječu na ono što u konačnici volimo. Ne treba zanemariti ni utjecaj drugih faktora kao što su dob, genetika i okoliš. Izbirljivost prema hrani se također mijenja s godinama. Tako je jedno istraživanje pokazalo da djeca imaju prirodnu sklonost slatkom i slanom, ali i da ne vole gorko.

Također, budući da naše kulturno okruženje i hrana kojoj smo izloženi oblikuju naš ukus i okus, te se preferencije u velikoj mjeri uče. I to od najranije dobi. No, kad govorimo o učenju, ne govorimo o onom iz knjiga, već o iskustvenom učenju.

image
Alvarez/Getty Images

No, što je s učenjem okusa na hranu koja nas ne privlači? Je li moguće promijeniti i “prevariti” okusne pupoljke? Science alert donosi savjete koji mogu pomoći da naučimo uživati u hrani koju ne volimo:

1. Jedite i nastavite jesti. Potrebna je samo mala porcija da bi se s vremenom izgradila sklonost prema određenom okusu.

2. Maskirajte gorčinu jedući određenu namirnicu s drugom hranom ili sastojcima koji sadrže sol ili šećer. Na primjer, gorku rikolu možete kombinirati sa slatkim preljevom za salatu.

3. Jedite neželjenu namirnicu više puta u pozitivnom kontekstu. To znači da je jedete nakon bavljenja omiljenim sportom ili u društvu ljudi koje volite. Osim toga, možete je jesti s hranom u kojoj već uživate.

4. Jedite nevoljenu namirnicu kad ste gladni, jer će vam tada biti lakše prihvatiti okus kojem inače niste skloni.

5. Prisjetite se zašto želite jesti određenu namirnicu. Isticanje razloga zašto je želite jesti moglo bi vas motivirati.

6. Mijenjajte navike što je ranije moguće. Djeci je lakše naučiti voljeti novu hranu jer njihovi okusi nisu toliko razdijeljeni.

7. Što više hrane volite, lakše ćete naučiti voljeti drugu hranu.


Cijeli stručni članak sa stručnim izvorima možete pročitati ovdje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 00:02