Znamo sve detalje

Bolji od svih do sad! Istravirgin okupit će poznate chefove, svjetske stručnjake i najbolje istarske maslinare

Organizatori ove manifestacije otkrivaju nam imena chefova, svjetskih znalaca i program poznate vodnjanske manifestacije

Vodnjan će od idućeg petka, 24. studenoga, na tri dana postati epicentar vrhunskih ekstra djevičanskih ulja, top hrvatskih chefova, domaćih i stranih stručnjaka na polju maslinarstva i uljarstva, gastro novinara, restoratera, ali i brojne publike koja svake godine nakon berbe maslinova ulja s nestrpljenjem iščekuje novo izdanje Istravirgina, manifestacije koja je prije bila poznata kao Dani mladog maslinovog ulja. Već se lani vidio zaokret u organizaciji jedne od najposjećenijih istarskih gastronomskih manifestacija, kada je preseljena u zatvoren prostor nekadašnje stare škole. Ove godine ide i korak dalje te je organiziran veći broj stručnih predavanja, masterclassovi s najboljim imenima hrvatske kulinarske scene, a pozvani su i strani stručnjaci koji ocjenjuju svjetska maslinova ulja na prestižnim natjecanjima. Među njima su Maria Paola Gabusi, poznata talijanska stručnjakinja za maslinovo ulje i direktorica proslavljenog natjecanja Leone d‘Oro International Olive Oil Competition, a svoj su dolazak potvrdili i Matia Barculli, chef i predsjednik organizacije Il Magnifico te direktor EQOO Cluba Emiliano Biagi. Dodatno pojačanje je i Hrvoje Petrić, direktor programa rovinjskog Weekend Food Festivala, pisac i novinar o hrani, vinu i putovanjima te konzultant u brojnim restoranima i hotelima, koji je zadužen upravo za organizaciju stručnog dijela i programa ove manifestacije.

image
Mak Vejzović

"Uvijek želimo poticati umrežavanje maslinara, industrije hrane i pića, gastro medija i svih koji pomažu da se naš vrhunski proizvod plasira, posebno u Hrvatskoj, regiji te u zemljama gdje se maslinovo ulje ne proizvodi. Imamo specifičan boutique proizvod visoke kvalitete i treba naći ciljano tržište za njega. Nije problem naći kupce koji vole zdrav proizvod, ali je teško naći one koji si ga mogu priuštiti. A vrhunsko maslinovo ulje bi treba biti bazna namirnica zdrave prehrane", objašnjava Bernardina Hlevnjak Pastrovicchio iz vodnjanske udruge Agroturist koja uz Grad Vodnjan, a od ove godine i porečki Institut za poljoprivredu i turizam te vodnjanske gradske tvrtke i TZ, organizira ovaj važan događaj.

No, ovo neće biti samo skup vodnjanskih maslinara, već svih istarskih, a i šire koji žele čuti koji su najnoviji trendovi u proizvodnji, ali i marketingu te povezivanju s gastronomijom. Također, najavljen je dolazak i brojnih maslinarskih udruga iz Hrvatske te, po prvi put, velikog broja panelista i sommeliera maslinova ulja iz cijele države.

image

Hrvoje Petrić u berbi maslina u Vodnjanu

Goran Šebelić/Cropix

"Cilj nam je da na manifestaciju dođe čim više istarskih maslinara, iako u izlagački prostor u kojem će biti zastupljeni proizvođači iz cijele Istre ne možemo primiti sve. Tu ćete moći kušati ulje 35 maslinara. Proizvođači isto tako mogu dobiti i mišljenje stručnjaka koji će biti na oil baru. Važno nam je da prekupci dobiju generalnu sliku našega ulja i da tu vijest prošire u svojim zemljama, ali i da dođe do poslovnih suradnji", objašnjava Hlevnjak Pastrovicchio.

Stručni dio programa na dan otvorenja osmislio je Hrvoje Petrić, koji smatra da istarska maslinova ulja zaslužuju manifestaciju na koju će doći top stručnjaci iz svijeta i time ne samo dati na važnosti istarskim maslinovim uljima, nego i pomoći u marketingu i promociji onima koji još nisu afirmirani, a imaju izvrstan proizvod.

image
Neja Markičević/Cropix

"Istarska maslinova ulja su po cijeli litre jedna od najskupljih na svijetu. Nemamo milijune litara kao Španjolska ili Talijani, ali imamo premium proizvod u malim bočicama, koji nema problem u prodaji. No, cilj nam je selekcionirati tržište te da budemo na prestižnim listama. Manifestacija će u narednim godinama ići još više u specijalizaciju", ističe Petrić i najavljuje da će se prvi dan manifestacije održati konferencija gdje će domaći stručnjaci stranima predstavili maslinarsku sliku Istre i proizvode koje će moći kušati uz vođenu degustiraju ulja ugledne stručnjakinja za ulja Marie Paole Gabusi, a nakon toga će se održati okrugli stol. Taj će događaj uz Petrića voditi domaća stručnjakinja Karolina Brkić Bubola iz Instituta za poljoprivredu i turizam.

image
Srecko Niketić/Cropix

"Cilj je bio podići cijeli taj događaj na internacionalnu razinu i iz tog razloga sam htio pozvati najeminentniji stručnjake. Moja je želja i za budućnost da svake godine na manifestaciji gostuje tri do četiri svjetska stručnjaka koja bi se izmjenjivali kao voditelji masterclassova. Nisam htio da to bude ocjenjivanje ulja, nego da svatko od njih predvodi jedan materclass, da volio bih i da se dogodi umrežavanje naših uljara i svjetskih stručnjaka", ističe Petrić.

image
Neja Markičević/Cropix

Osim toga, na predavanjima ćemo moći čuti nešto više o tome kako primjerice način berbe utječe na kvalitetu ulja, kako iz povijesti proizvodnje izvući činjenice za inspiraciju za storytelling i kako to iskoristiti u promociji. Govorit će se i o kemiji maslinovog ulja, o sintezi okusa i mirisa, kako poljoprivredu napraviti održivijom, o nutritivnim aspektima maslinova ulja, o inovativnim proizvodima od masline, kako pravilno prezentirati i prodavati ulje u restoranu i mnogim drugim temama. Velika edukacija događat će se i u kuhinji gdje će se u tri dana izmijeniti jaka imena hrvatske gastro scene kao što su Deni Srdoč, Mate Janković, Stiven Vunić, Melkior Bašić, Tea Mamut i Hrvoje Kroflin. Pridružit će im se i jaka imena iz obližnjih konoba, restorana, agroturizama i pršutarna kao što su Svjetlana Celija, Gracijano Jurman, Sandra Božac i Darinka Buršić. Uz to će i najpoznatiji hrvatski barmen Filip Pleteš uparivati poznati gin s maslinovim uljem i dati ideje za neke inovativne koktele. Brojna će publika moći kušati jela i od ribe i od mesa, ali i slastice.

image

Sanja Vladović i Stiv Kahlina

Marko Miščević/Cropix

Bit će zastupljena bumbarska kuhinja, specifični proizvodi kao što su istarski češnjak i meso istarskog magarca, a neizostavan dio čitave priče bit će i čokolada koju će s uljem sljubljivati Sanja Vladović, međunarodno certificirana kušačica čokolade, koja s partnerom i čokolatijerom Stivom Kahlinom stoji iza brenda Taman Artisan Chocolates.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 00:52