Tri dana festivala

Na 17. Istravirginu posjetitelji uživali u premijernom predstavljanju mladih maslinovih ulja

Istravirgin 2023

 Press
Istravirgin potvrdio značaj istarskih maslinovih ulja u svijetu izvanrednih proizvoda

Maslinari i proizvođači te njihova vrhunska istarska "zlatna" maslinova ulja okupili su u Vodnjanu istaknute hrvatske chefove, predstavnike gastronomske scene te domaće i strane stručnjake i zaljubljenike u jedno od najsnažnijih simbola Istre i vodnjanskoga kraja. Istravirgin, 17. dani mladog maslinovog ulja, održani su od 24. do 26. studenoga te su bili mjesto premijerne prezentacije ovogodišnje berbe, kao i niza kulinarskih masterclassova i stručnih predavanja na kojima su proizvođači i poznavatelji maslinarstva i uljarstva održali radionice i kušanja nove berbe te otkrili kako s maslinovim uljem podizati gastronomiju na višu razinu.

image

Chef Matia Barciulli, direktor ovogodišnjeg programa festivala Hrvoje Petrić i Maria Paola Gabusi, stručnjakinja za maslinova ulja i osnivačica Leone d‘Oro

Press

Tijekom tri festivalska dana, 17. Istravirgin, dani mladog maslinovog ulja, privukli su u staru školu u Vodnjanu nekoliko tisuća posjetitelja, brojne uljare, proizvođače i poznavatelje te ljubitelje maslinovog ulja koji su s velikim zanimanjem pratili bogat program i gastro prezentacije najpoznatijih domaćih chefova te kušali mlada maslinova ulja čak 35 izlagača. Tako su među brojnim istarskim maslinarima bila Agrolaguna, vodeća istarska prehrambena kompanija s čijih se 220 hektara maslinika godišnje dobije i do 130 tona vrhunskog ekstra djevičanskog maslinovog ulja, kao i obiteljska uljara Baioco s tradicijom proizvodnje još od 1918. godine te obiteljski brend BRIST-Olive iz Vodnjana. Nezaobilazni sudionici Istravirgina su i obitelj Chiavalon, čija je ulja najpoznatiji svjetski vodič za maslinova ulja Flos Olei uvrstio među TOP 15 maslinovih ulja na svijetu. Neizostavna je bila i istarska zadruga proizvođača ekstra djevičanskog maslinovog ulja - PZ Maslinari Istre s uljima Konfin. Predstavila su se i ulja Meloto braće Belci iz Vodnjana, ulja Cadenela obiteljske uljare Lupieri, potom Oio Vivo, živo ulje, starorimskoga naziva u čast istroromanskom dijalektu kojim se i danas govori na području Vodnjana te Olea ulja obitelji Belić koja nastaju iz istarskih maslinika Fažane, Galižane i Peroja. Prezentirana su i ulja Oliveri s istoimenog obiteljsko poljoprivrednog gospodarstva u Labincima nedaleko od Poreča, Rheos maslinova ulja s područja Novigrada te proizvodi Uljare Vodnjan, jedne od vodećih istarskih uljara u kojoj se ulja od maslina iz maslinika u Barbarigi prerađuju još od osnutka, 1911. godine.

image

Bogat program ovogodišnjih Dana mladog maslinovog ulja završio je upravo na Svjetski dan maslina

Press

"Istra je mala regija vrhunskih ulja i baš zbog toga ima priliku biti značajna u svijetu izvanrednih proizvoda. Vi se ne trebate uspoređivati s uljima iz supermarketa, već cijenom i kvalitetom konkurirati samo najboljima", izjavila je Maria Paola Gabusi, talijanska stručnjakinja za maslinova ulja i osnivačica Leone d‘Oro, prestižnog natjecanja maslinovih ulja koje je poznato po tome da se održava cijele godine, a samo oni najbolji dobiju oznaku "Selezione Leone". S njom se složio i poznati talijanski chef Matia Barciulli koji je ustvrdio da je Istra u fantastičnoj poziciji jer nije opterećena poviješću kao na primjer Toskana. Ovaj utemeljitelj nezavisne međunarodne nagrade Il Magnifico, koja se dodjeljuje najboljim svjetskim uljarima, ujedno je dodijelio i specijalnu nagradu za ambasadora maslinovih ulja direktoru programa ovogodišnjeg Istravirgina Hrvoju Petriću koji je zaključio kako je ovogodišnji festival, uz prisustvo i potvrdu eminentnih svjetskih stručnjaka i novinara, potvrdio da je Istra na dobrom razvojnom putu, ali da prostora za usavršavanje, edukaciju i još bolje pozicioniranje njenih ekstra djevičanskih ulja svakako ima. S time se složio i urednik Gault Millau Austrije Wolfgang Schederberg i predstavnik cijenjenog austrijskog Lust&Leben časopisa koji je na Istravirginu bio prvi put te se oduševio ponudom i masterclassovima.

image

Deni Srdoč

Press
image

Mate Janković

Press
image

Melkior Bašić

Press

Brojni posjetitelji su tijekom tri dana Istravirgina uživali u delicijama i masterclassovima nekih od najpoznatijih chefova domaće gastro scene među kojima su bili Mate Janković, Deni Srdoč, Melkior Bašić, Hrvoje Kroflin, Stiven Vunić i Svjetlana Celija koji maslinovo ulje koriste na inovativan i kreativan način u svojoj kuhinji, jednako kao i Filip Pleteš koji ga kombinira s ginom ili Sanja Vladović i Stiv Kahlina koji uparuju maslinovo ulje i čokoladu. Prvi je put Istravirgin okupio i senzorne ocjenjivače koji su zajedno kušali novu berbu pod vodstvom dr. sc. Karoline Brkić Bubalo. Ona je zajedno s kolegama s Instituta za poljoprivredu i turizam povela i sekciju edukacija o budućnosti maslinovog ulja, načinima proizvodnje, sortama i izazovima suvremenog maslinarstva.

image

Svjetlana Celija

Press

Bogat program ovogodišnjih Dana mladog maslinovog ulja završio je upravo na Svjetski dan maslina koji je proglasio UNESCO s ciljem zaštite ovoga stabla i promocije mira, mudrosti i harmonije koje maslina simbolizira. Inozemni i domaći stručnjaci složili su se da su istarska ulja jedna od najboljih i najprestižnijih na svijetu, kao i da je Istra zbog svoje specifične lokacije i premium kvalitete na tržištu maslinovog ulja opravdala status jedne od najboljih maslinarskih regija na svijetu te da je ovakav tip festivala iskorak unaprijed. Tako je promijenjeno i dosad najbogatije izdanje 17. Istravirgina opravdalo velika očekivanja i potvrdilo zvjezdani status istarskih maslinovih ulja, ali i dokazalo da se festival razvija i napreduje iz godine u godinu te polako postaje značajan i u međunarodnim krugovima, što svakako dokazuju brojni stručnjaci i novinari koji su ga ove godine posjetili prvi put.


Sadržaj omogućuje Grad Vodnjan

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 04:57