Grožđice

Ako ste gricko i ako volite slatko, grožđice su idealna zimska grickalica bogata kalijem, željezom, vitaminom A i nešto manje vitaminom B. Grožđice imaju visoku energetsku vrijednost pa su idealne kao međuobrok, a s obzirom na to da su jednostavne za primjenu jer se ne trebaju ljuštiti, čistiti i gotovo se nikada ne kvare, idealne su za grickanje na poslu. Pomoću njih bez problema možete zavarati glad jer su izrazito bogate vlaknima što ih čini zasitnijima od mnogih drugih zalogaja (100 g grožđica ima 250 kcal). Grožđice nastaju sušenjem grožđa na suncu ili mehaničkim procesom sušenja u sušionama, boja im varira od tamnosmeđe s primjesom zagasito ljubičaste do svijetlih, zlatnih nijansi, a najpoznatije vrste su Sultana, Malaga, Monukka, Muscat, Zante i Thompson. Osim što njima možete započeti dan u kombinaciji s orašastim voćem, jogurtom, medom ili rižom na mlijeku, odlične su kao prilog s rižom, kus kusom i povrćem uz svaki komad mesa, možete ih ubaciti u bilo koju lisnatu salatu, a zbog svog slatkastog okusa i strukture idealne su za punjenje mesa peradi. O slatkim stvarima da ne govorimo, savršeno idu u sve kolače, kruh, peciva, kompote, pudinge i kreme. Zato obavezno zamijesite nešto s grožđicama.

  • Skuhajte gustu krem juhu od graha, u koju kada je izradite štapnim mikserom dodajte i malo sojinog ili kiselog vrhnja. Poslužite je s grožđicama, koje možete prethodno namočiti i dodati ih u juhu pred kraj kuhanja. Pospite juhu prije posluživanja s par bobica grožđica i dodajte pečene kockice kruha.
  • Idealan doručak ili večera bit će kuhana quinoa s grožđicama i orasima, kojima možete dodati narezanu jabuku i malo cimeta.
  • Grožđice namočite u vodi, šeriju ili prošeku, a piletinu mariniranu u soku od naranče ispecite pa na istu masnoću dodajte grožđice i kuhajte par minuta. Ubacite i malo badema te poslužite s kuhanim povrćem.
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. svibanj 2024 15:13