To želimo probati

Horor i iznutrice, postoji li bolji poziv za večeru u 5 sljedova kod jednog od naših najboljih mladih chefova?

 Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix
Grgo Bačelić, koji je prošle godine preuzeo kuhinju šibenskog Bistro Bara Visiani, priprema posebno zanimljivu večeru

Ako ste u okolici Šibenika ili ćete se tamo naći iduću srijedu, 20. ožujka, tada bismo vam svakako preporučili da na vrijeme rezervirate stol u Bistro Baru Visiani. Naime, jedan od naših najboljih chefova mlađe generacije - Grgo Bačelić, priprema posebno zanimljivu večeru. Riječ je, kako su objavili na službenom Instagram profilu, o Filmskoj večeri vol.1 (dakle bit će i drugih izdanja) na tema "Horor i iznutrice".

Večera u pet sljedova uključuje teleći mozak, zatim ragu juneće tripice, nakon kojeg dolaze lantežini-mišanca i orzoto od srca i želudaca. Večera će završiti, a kako drugo, nego horor desertom. Cijena večere je 40 eura, počinje u 19:30 sati, a piće se posebno plaća. Rezervacije u Visianiju, koji se nalazi na adresi Obala dr. Franje Tuđmana 2 u Šibeniku, moguće su na broj 022 485 814.

image
Boris Kovačev/Cropix

Chef Bačelić je ime za koje ćete, ako slučajno još niste, vrlo vjerojatno čuti u budućnosti. Gdje god je radio, svi su za njega imali samo riječi hvale. Rado ga spomene i njegov prvi učitelj Rudolf Štefan, chef šibenskog Pelegrinija, restorana s Michelinovom zvjezdicom gdje je Bačelić radio još kao srednjoškolac. Kako smo već pisali, ovaj mladi chef, koji preferira jela od namirnica ovoga podneblja, koristi jeftiniju, pa i najjeftiniju ribu i pozicije mesa, a rižu je zamijenio orzom. Koristi i palentu ili kako bi Dalmatinci rekli - puru, a od namirnica baca malo ili ništa. Njegovo je pravilo da se kuha jedino sezonsko.

Sudjelovao je Bačelić i u podizanju zagrebačkog "Kuta" s Ivanom Bekavac, a radio je i na Korčuli u poznatoj konobi "Maha". Raditi u kuhinji, i to ne bilo kojoj - već u Pelegriniju, počeo je od svoje 15. godine. Kao dijete koje je odraslo na tradicionalnoj kuhinji i jednostavnim jelima, ideja da takvu rekreira u Visianiju, rekao je, došla mu je spontano.

image

Chef Bačelić na svečanoj dodjeli nagrada Dobri restorani 2023.

Marko Todorov/Cropix

Njegovo zalaganje i ideju prepoznali su, kako smo spomenuli, i chefovi s kojima je radio. Stoga je chefu Grgi Bačeliću lani na proglašenju dobitnika nagrada Dobri restorani uručeno posebno priznanje - nagrada Andrej Barbieri za najboljeg mladog chefa u usponu. Nagrada je to koja se dodjeljuje po izboru žirija sastavljenog od najboljih hrvatski chefova.

Mlad, talentiran i nevjerojatno skroman tada nam je rekao: "Ne mogu virovat da san ovo dobija, stvarno mi je nevjerojatno stajati ovdje s tom nagradom u ruci". O njegovom putu, viđenju i vođenju Visijanija te planovima za budućnost razgovarali smo još dugo i nakon dodjele nagrada, o čemu više možete doznati ovdje.

Na kraju, recimo i kako je Bačeliću oduvijek najvažnije kuhati ono što voli i želi, bez obzira na to znači li to i manje gostiju. "Nek je i dva gosta, ali da su zadovoljni, da ih oduševiš, to je za mene poanta". Baš stoga vjerujemo kako će na ovoj večeri biti oni koji znaju cijeniti jela spravljena od pete četvrtine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 05:03