Smjer koji volimo

Novi bistro u Šibeniku vodi perspektivni chef Bačelić: ‘Orada i brancin nisu jedina riba koja pliva Jadranom‘

 Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix
Nakon što je stekao puno iskustva u Pelegriniju, Kutu, na Korčuli, ali i na edukacijama u Turskoj, Grgo Bačelić preuzeo je kuhinju u Visianiju

Kako je krenula sezona, tako Krešimirov grad doživljava značajne promjene na gastronomskoj sceni. A to, kako čujemo, uopće neće biti loše, baš naprotiv. Mladi chef Grgo Bačelić preuzeo je nedavno otvoreni "Visiani" Borisa Šunjića Bokija i Lovre Štrbinića, a sibenski.slobodnadalmacija.hr doznaje i kako susjednog "Tommasea" uskoro preuzima Mate Sučić, uz svoju konobu u Mirloviću, dok "Krešimir", restoran na katu iznad "Visianija" mijenja vlasnika, također s gastronomskim ambicijama.

Chef Bačelić je posebno zanimljiv, budući da ga je svojedobno isticao i Rudolf Štefan, rodonačelnik šibenske visoke gastronomije s Michelinovom zvjezdicom u svome "Pelegriniju" i prvi Bačelićev učitelj, još otkako je bio učenik, u 1. razredu kuharstva. Ovaj mladi chef, koji preferira jela od namirnica ovoga podneblja, koristi jeftiniju, pa i najjeftiniju ribu i pozicije mesa, a rižu je zamijenio orzom. Koristi i palentu ili kako bi Dalmatinci rekli - puru, a od namirnica baca malo ili ništa. Njegovo je pravilo da se kuha jedino sezonsko.

image

Grgo je nekad radio s Ivanom Bekavac, vlasnicom restorana Kut

Marko Todorov/Cropix

Ako niste čuli za njega, onda sigurno hoćete, jer je, iako mlad, "Visianijev" chef već dvaput bio na specijalizaciji u Turskoj i sudjelovao u podizanju zagrebačkog "Kuta", a radio je i na Korčuli u poznatoj konobi "Maha". Raditi u kuhinji, i to ne bilo kojoj, počeo je od svoje 15. godine.

"Pelegrini je za mene institucija, tu sam dobio čvrste temelje kako organizirati kužinu, održavati higijenu prostora i pribora, razmišljati o kuhanju, te kako koristiti namirnice i nabavljati ih… Rudijeva volja da me nauči najbolje što zna i moja volja da to prihvatim izgradila me, držim, u dobroga kuhara. Mislim da sam na pravome putu, a, naravno, uvijek može biti bolje i na tome bih stao o sebi", rekao je Grgo kolegi Branimiru Periši za sibenski.slobodnadalmacija.hr.

image
Boris Kovacev/Cropix

Ideja o tradicionalnoj siromašnoj kuhinji kakvu želi graditi u Visianiju došla mu je prirodno, iz uspomena.

U Grebaštici je odrastao uz jednostavna jela od onoga što je obitelj sama uzgajala. "Moji su neko vrijeme dok sam bio dijete imali OPG s kuhinjom i pitao sam se zašto ljudi dolaze k nama, u Konobe pod brdom? Tek kasnije sam shvatio da je to bilo ne samo zbog jednostavne, ukusne narodne spize koju smo nudili, nego zato što su naši gosti osjetili autentičnu atmosferu u našoj obitelji. Nudili smo gostoljubivo ono što smo imali u sezoni i bili smo spontani. Mislim da takav odnos prema gostu trebamo imati na svim razinama u našem turizmu".

A da se prema svim namirnicama treba odnositi s poštovanjem i da nema manje vrijedne ribe, plodova mora ili komada mesa, naučio je u Turskoj.

"Nama toga nedostaje, a trebali bismo pokazati da orada i brancin nisu jedina riba koja pliva Jadranom. Srdele, inćuni, lokarde, struni… Sva je ta jeftina riba namirnica za izvrsna jela, jedino se oko nje treba više potruditi, nakon čega rezultat opet može biti vrhunsko jelo", kaže ovaj mladi chef koji je na kraju oddao i kako ne podcjenjuje ćevapčiće ako su pripremljeni od dobrih namirnica.

"Uostalom i takva jednostavna jela nekome omogućuju egzistenciju", kaže Grgo Bačelić.

Cijelu priču pročitajte ovdje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. ožujak 2024 14:11