SJAJNA INICIJATIVA

Jedan od najstarijih sireva na svijetu je na aukciji, iznos bi mogao premašiti 30 tisuća kuna

 Linda Vukaj/parmigiano Reggiano Facebook/
Osoba koja ponudi najviše, imat će priliku uživati u siru odležanom čak 21 godinu, ali i posjetiti mjesto na kojem je nastao

Cijenimo dobar sir, posebice ako je u pitanju omiljeni parmigiano Reggiano i zato nas je posebno iznenadila vijest o aukciji jednog od najstarijih primjeraka ove vrste sira na svijetu. Da pojasnimo, da bi mogao nositi naziv Parmigiano Reggiano, sir treba biti odležan barem 12 mjeseci, a ostavite li ga da odležava 24 do 36 mjeseci, arome koje ćete dobiti bit će, logično, još spektakularnije. Upravo zato, zaintrigirala nas je vijest da je na aukciju stavljen parmigiano odležan čak 21 godinu. Kako piše portal Food&Wine, talijanski stručnjaci pojasnili su kako je riječ o prilično intenzivnom siru s notama kože, tartufa i dima, suhe, mrvičaste teksture.

I upravo takav sir na aukciji je u sklopu World Cheese Awards na internacionalnom Cheese Festivalu u Španjolskoj. Naime, pokrenuta je aukcija koja traje još iduća tri dana, do 6. studenog, a osoba koja ponudi najviše, moći će uživati u jednom od najstarijih primjeraka parmigiana na svijetu. Važno je dodati kako će sva prikupljena sredstva biti donirana u humanitarne svrhe. Najveća ponuda trenutno iznosi 3400 eura (više od 25 tisuća kuna), a osim nadmetanja, sudjelovati se može i tek simboličnom donacijom.

Sir koji je trenutno na aukciji proizveden je 2000. godine. u Latteriji di Tabiano i jedan je od prvih kolutova parmigiana Reggiana koji je nagrađen statusom "Quality of the Mountain". Sir je najprije bio u vlasništvu Eria Bertanija, inače nekadašnjeg voditelja Latterije di Tabiano, a 2018. godine, kada je Bertani preminuo, njegova je obitelj sir odlučila donirati u humanitarne svrhe, piše portal Food&Wine.

Također, osim koluta sira, osoba koja ponudi najveći iznos, osvojit će i noćenje u Reggio Emilia, večeru te oblizak Latterije di Tabiano. Sudjelovati u nadmetanju možete ovdje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 21:04