NOVO NA SCENI

Mnogima omiljena slastičarnica predstavila novi koncept, rade sendviče za kojima su Amerikanci ludi

Isprobali smo nekoliko varijanti njihov sendviča, cijene kojih se kreću od 5 do čak 8,50 eura

Iz zagrebačke slastičarnice Torte i to ovih su dana objavili kako pokreću još jedan brend - Bagels i to, u potpunosti fokusiran na bagels peciva i sendviče koje od njih rade. Sve varijante sendviča mogu se naručiti putem dostavnog servisa Wolt, a samo neke mogu se kušati i u njihovim slastičarnicama. Također, putem dostave može se naručiti i prazno pecivo po cijeni od 3 eura, dok ćete ga u slastičarnici platiti 2 eura.

ŠTO SU UOPĆE BAGEL PECIVA?

Iako se danas od njih uglavnom rade sendviči s krem sirom i dimljenim lososom ili, pak, kakvi bogati mesni sendviči kakve su popularizirali Amerikanci, bagels su zapravo izmišljeni krajem 13. stoljeća u Poljskoj i smatrali su se jednostavnim, jeftinim pecivima koja su se pekla i potom prodavala kako bi se zaradilo za život. Tada, naravno, nisu dolazili u kombinacijama u kakvima dolaze danas, ali su se sama peciva pripremala na isti način - tijesto se najprije kuhalo, a zatim peklo sve dok ne poprimi lijepu, zlatnu boju.

image
Privatna arhiva

ŠTO NUDE I KAKVE SU CIJENE?

Cijene sendviča kreću se od 5 eura za bagel samo s krem sirom, preko 6,50 eura za bagel s krem sirom i šunkom te onaj sa salatom od jaja, dok se cijene nešto kompleksnijih sendviča penju i do 8,50 eura. Toliko ćete, primjerice, morati izdvojiti za bagel s krem sirom i lososom, najpoznatiju kombinaciju koju obožavaju Amerikanci, koji su bagels peciva i proslavili, te za proljetni bagel s rajčicom, avokadom, lukom i salatom od jaja.

Po cijeni od 7,50 eura naručiti možete bagel s krem sirom i pršutom te onaj s mozzarellom, rajčicama i baby špinatom, a 7 eura bagel s humusom, pestom, rajčicama, avokadom i lukom. Kod svakog sendviča možete odabrati želite li da vam sastojke upakiraju u klasično bagel pecivo, integralno, kukuruzno, a birati možete i posip.

Cijene su nam se na prvu, s obzirom na to da je pitanju sendvič s tek nekoliko dodataka, učinile dosta visokima pa smo novu ponudu odlučili isprobati.

Kako su nam rekli iz Torte i to kada smo ih ovih dana kontaktirali, svi bagels sendviči dostupni su na Woltu, dok u njihovim slastičarnicama u Vrbanićevoj, Babonićevoj i Grahorovoj možete isprobati samo bagel s krem sirom, s krem sirom i pršutom te krem sirom i lososom. Osim toga, u njihovim slastičarnicama mogu se kupiti i smrznuti i prazni bagels za 2 eura, dok je cijena 10 komada 19 eura.

image
Privatna arhiva

NAŠI DOJMOVI

Naručili smo i isprobali bagel sendvič s lososom, s pršutom, s humusom i sa šunkom, te jedan prazan. Klasičan s lososom bio nam je najbolji, jer je bio prilično bogato punjen, a osim navedenih sastojaka, dodali su i kapare koji se i inače odlično slažu s ovom kombinacijom namirnica. Možda bismo voljeli da je i krem-sir aromatiziran s, primjerice, malo svježeg kopra, koji bi sendviču zasigurno dao malo više karaktera. Svidio nam se i bagel s humusom i pestom, koji je bio lijepo aromatičan, kremast i sadržavao je poštenu količinu povrća.

image
Privatna arhiva

Druga dva sendviča, s pršutom i šunkom, bila su prilično siromašno punjena i okusom praznija.

Dobro je dodati i kako je prazno bagel pecivo došlo još toplo i prerezano na pola, što je plus ako ćete sendvič kod kuće ili u uredu raditi odmah.

RECEPT: KAKO NAPRAVITI BAGEL PECIVA

image
Privatna arhiva

BAGELS U ZAGREBU

Dobro je spomenuti kako je Zagrepčanima još 2018. godine bagels peciva predstavio Marin Medak, tadašnjim Bagels&Lobster Barrom, koji se nalazio na mjestu današnjeg KAI Street Food restorana. Nudio je doručak bagels peciva s kajganom i hrskavim špekom, klasičan bagel s lososom, ali i ozbiljnije, konkretnije varijante s dodatkom roastbeefa, zapečene brokule i cheddar sira, zatim prosciutto cotto & brie sir sa chutneyem od kruške i grožđica bagel te vege verziju s mozzarellom i povrćem. Bagels&Lobster Barr tada je nudio i prazna peciva po cijeni od 4,50 kune. Lokal je zatvoren dvije godine kasnije, u vrijeme pandemije koronavirusa.

image

Bagels sendviči iz nekadašnjeg Bagels&Lobster Barra

Marko Miščević/Cropix
image

Bagels sendvič iz nekadašnjeg Bagels&Lobster Barra

Marko Miščević/Cropix

Danas su Torte i to jedno od rijetkih mjesta u gradu gdje se bagels mogu pojesti i kupiti. Osim njih, bagel sendvič s avokadom i lososom nudi i mali lokal Darlings&Shegrts kod zagrebačkog Maksimira, i to po cijeni od 8 eura, dok slastičarnica Meet Mia u ponudi ima dva bagel sendviča, s lososom te s pestom i mozzarellom. Cijene se kreću od 3 do 5.50 eura. Iz oba objekta bagels sendviče možete naručiti i putem dostave.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. svibanj 2024 13:38