DOBAR DAN ZA ZAMIJESITI TIJESTO

Meka peciva s rupom prodaju se za 2 eura po komadu, a priprema uopće nije komplicirana, imamo recept

Izvorno židovsko pecivo koje je danas iznimno popularno u Americi najčešće se poslužuje s krem sirom i lososom

Meka, okrugla peciva s rupom na koja često nailazite na lijepim, stiliziranim fotografijama na društvenim mrežama nose naziv bagels i imaju prilično zanimljivu povijest. Iako se danas od njih uglavnom rade sendviči s krem sirom i dimljenim lososom ili, pak, kakvi bogati mesni sendviči, bagels su zapravo izmišljeni krajem 13. stoljeća u Poljskoj i smatrali su se jednostavnim, jeftinim pecivima koja su se pekla i potom prodavala kako bi se zaradilo za život. Tada, naravno, nisu dolazili u kombinacijama u kakvima dolaze danas, ali su se sama peciva pripremala na isti način - tijesto se najprije kuhalo, a zatim peklo sve dok ne poprimi lijepu, zlatnu boju.

image
Marko Miscevic/Cropix/

Ovo izvorno židovsko pecivo najveću popularnost steklo je kada su ga početkom 20. stoljeća u Ameriku donijeli židovski imigranti. Ubrzo je postalo omiljen dodatak doručcima, a potom se s vremenom počelo vraćati u Europu, otkud je i poteklo.

Bagels su kratko vrijeme popularni bili i u Zagrebu, kada je prije pet godina otvoren Bagels and Lobster Bar, koji je nudio sočne sendviče s nekoliko vrsta punjenja upakiranih upravo u ovo blago žilavo pecivo. Također, bagels sendviči trenutno se mogu kušati i u slastičarnicama Torte i to, gdje ih nude u tri varijante. Cijene se kreću od 4 eura za bagel s krem sirom do 6,80 eura za bagel s krem sirom i lososom. Na istoj adresi kupiti možete i prazno bagel pecivo po cijeni od 2 eura.

image
Unsplash/

U slučaju da ste ipak više od kućne izrade, za vas imamo provjereno dobar recept. Priprema bagel peciva, naime, uopće nije komplicirana. Jedini dodatan korak, u usporedbi s klasičnom pripremom peciva jest, dakle, kuhanje koje će vam oduzeti svega dvije dodatne minute vremena. Kada ih skuhate, odmah ih prebacite na papir za pečenje, kratko ohladite, premažite jajem ili jednostavno umočite u zdjelu s posipom.

image
Unsplash/

Za klasičan njujorški posip za bagels trebat će vam mak, bijeli i crni sezam, luk i češnjak u prahu ili granulama te krupna sol. No, ako vam nešto od navedenog nije pri ruci, vrlo lako možete kombinirati posip od onoga što imate u kuhinjskom ormariću.

U nastavku ostavljamo recept za klasična bagel peciva.

image
Unsplash/

Trebat će vam:

450 g brašna

300 ml tople vode

20 g šećera

7 g suhog kvasca

10 g soli

posip

jaje

Priprema:

U pola tople vode, 150 ml, otopite kvasac, dodajte šećer i pustite da se diže 5-10 minuta. U veću zdjelu stavite brašno, po rubu rasporedite sol i u sredini napravite rupu pa dodajte uzdignuti kvasac i ostatak vode. Umijesite tijesto. Mora biti meko i elastično. Mijesite ga 10-ak minuta. Ako je potrebno, dodajte još malo brašna. Posudu premažite uljem i u nju stavite tijesto i pustite da se diže sat vremena. Tijesto potom podijelite na kuglice. Pustite da kratko odmori pa svaku oblikujte u valjak i spojite krajeve. Još kratko zarolajte kako bi se krajevi spojili. Bagels možete oblikovati tako da najprije napravite lopticu od tijesta, a zatim prstom u sredini utisnete rupu. Izaberite način koji vam je lakši. Ostavite peciva da se dižu pokrivena još 10-20 minuta. Za to vrijeme u velikom loncu zagrijte vodu. Ako želite da bagels imaju tamniju koricu i budu žilaviji, dodati možete i žličicu sode bikarbone. Dignuta peciva kuhajte minutu sa svake strane. Prebacite ih u posudu za pečenje koju ste obložili papirom za pečenje, pospite posipom ili premažite umućenim jajem i pospite soli. Pecite 20-25 minuta ne 200 do 220 stupnjeva, dok ne postanu zlatni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 20:30