VAŽNA PITANJA

Može li se čokolada pokvariti i koliko je zapravo bitna vrsta čokolade koju koristimo

 Berislava Picek/Cropix/Cropix
Bijela, mliječna ili tamna čokolada, kako ih skladištiti i koliko dugo ih čuvati...

Na dnu ormara sa slatkišima pronašli ste čokoladu koju obožavate, ali rok trajanja ne ide vam u prilog? Imamo nekoliko dobrih vijesti. Čokolada stajanjem možete izgubiti na okusu i izgledu, no možete li je i dalje pojesti zapravo ovisi o kvaliteti, vrsti čokolade i načinu na koji ste je spremili. Tako uvijek valja pripaziti na to da jednom otvorenu čokoladu pojedete u što kraćem mogućem roku te da, ako je to moguće, koristite čokoladu s većim postotkom kakaa.

Dobra je vijest kako čokolada gotovo da se i ne može pokvariti, no rok trajanja na pakiranju upućuje na vrijeme u kojem bi je bilo najbolje konzumirati. Naime, mliječna i bijela čokolada s vremenom će izgubiti punoću okusa, dok će tamna čokolada zaboravljena na dnu ormara izdržati nešto dulje.

image
Berislava Picek/Cropix/Cropix

Najriskantnija je svakako bijela čokolada koja se uglavnom sastoji od mliječnih dodataka, šećera i kakao maslaca pa je samim time i više kvarljiva. Također, radite li domaće čokoladne pločice, rok trajanja ovisit će o dodacima koje u smjesu planirate ubaciti pa svakako obratite pažnju na to kako se ponašaju s obzirom na promjenu temperature i stajanje.

RECEPT ZA DOMAĆU ČOKOLADU

image
Berislava Picek/Cropix/Cropix

Prvi znak da čokoladu čuvate predugo svakako će biti bijele točkice, no niti one nisu znak da čokoladu trebate baciti. Javljaju se kada se kakao maslac odvoji od ostatka sastojaka u čokoladi ili pak pri kristalizaciji šećera. Takva čokolada možda neće imati okus kakav bi imala da ste je pojeli ranije, no bit će sasvim dobra za pripremu kolača i slastica. Kako biste izbjegli preranu pojavu bijelih točkica, svakako razmislite i o kupovini kvalitetnije čokolade te je spremite na tamno i hladnije mjesto. Skladištite li je kako treba, ona ne bi trebala izgubiti svoj oblik niti se prije vremena otopiti, a u slučaju da se to ipak dogodi, takvu čokoladu najbolje je ne konzumirati.

U slučaju da vas iz kuhinjskog ormarića još uvijek gleda čokolada kojoj bi uskoro mogao isteći rok trajanja, dobra ideja bit će i iskoristiti je za pripremu naših omiljenih, brzih i jednostavnih čokoladnih recepata.

JEDNOSTAVAN ČOKOLADNI KOLAČ S KEKSIMA

image
Marko Miscevic/Cropix/Cropix

BROWNIE S BIJELOM ČOKOLADOM

image
Tomislav Kristo/Cropix/Cropix

DOMAĆE KARAMELE S TAMNOM ČOKOLADOM

image
Lidija Lončarić/

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 09:04