Na dnu ormara sa slatkišima pronašli ste čokoladu koju obožavate, ali rok trajanja ne ide vam u prilog? Imamo nekoliko dobrih vijesti. Čokolada stajanjem možete izgubiti na okusu i izgledu, no možete li je i dalje pojesti zapravo ovisi o kvaliteti, vrsti čokolade i načinu na koji ste je spremili. Tako uvijek valja pripaziti na to da jednom otvorenu čokoladu pojedete u što kraćem mogućem roku te da, ako je to moguće, koristite čokoladu s većim postotkom kakaa.
Dobra je vijest kako čokolada gotovo da se i ne može pokvariti, no rok trajanja na pakiranju upućuje na vrijeme u kojem bi je bilo najbolje konzumirati. Naime, mliječna i bijela čokolada s vremenom će izgubiti punoću okusa, dok će tamna čokolada zaboravljena na dnu ormara izdržati nešto dulje.
Najriskantnija je svakako bijela čokolada koja se uglavnom sastoji od mliječnih dodataka, šećera i kakao maslaca pa je samim time i više kvarljiva. Također, radite li domaće čokoladne pločice, rok trajanja ovisit će o dodacima koje u smjesu planirate ubaciti pa svakako obratite pažnju na to kako se ponašaju s obzirom na promjenu temperature i stajanje.
Prvi znak da čokoladu čuvate predugo svakako će biti bijele točkice, no niti one nisu znak da čokoladu trebate baciti. Javljaju se kada se kakao maslac odvoji od ostatka sastojaka u čokoladi ili pak pri kristalizaciji šećera. Takva čokolada možda neće imati okus kakav bi imala da ste je pojeli ranije, no bit će sasvim dobra za pripremu kolača i slastica. Kako biste izbjegli preranu pojavu bijelih točkica, svakako razmislite i o kupovini kvalitetnije čokolade te je spremite na tamno i hladnije mjesto. Skladištite li je kako treba, ona ne bi trebala izgubiti svoj oblik niti se prije vremena otopiti, a u slučaju da se to ipak dogodi, takvu čokoladu najbolje je ne konzumirati.
U slučaju da vas iz kuhinjskog ormarića još uvijek gleda čokolada kojoj bi uskoro mogao isteći rok trajanja, dobra ideja bit će i iskoristiti je za pripremu naših omiljenih, brzih i jednostavnih čokoladnih recepata.
JEDNOSTAVAN ČOKOLADNI KOLAČ S KEKSIMA
DOMAĆE KARAMELE S TAMNOM ČOKOLADOM