Zadar Wine Festival

Najbogatije izdanje zadarskog vinskog festivala, stiže 90 domaćih vinara s ukupno 700 vina

 Ranko Suvar/Cropix
Nakon dvije sušne, pandemijske godine zadarski vinski festival održat će se u petak i subotu u dvorani Krešimira Ćosića na Višnjiku

Potkraj idućeg tjedna, 1. i 2. travnja, u Zadru će se održati Zadar Wine Festival. Riječ je o četvrtom izdanju toga vinskog festivala, najbogatijem dosad, koji će se održati u zadarskoj dvorani Krešimira Čosića na Višnjiku. Prilika je to za druženje vinara, ugostitelja, distributera i obožavatelja dobrog vina.

Važnost usporedbe

"Izuzetno sam sretan i ponosan što ćemo u Zadru uspjeti održati ovako bogatu manifestaciju nakon dvije pandemijske godine koje su bile izrazito teške. Imamo više od 90 vinara iz cijele zemlje koji će se predstaviti s oko 700 vina. Osim toga, kontaktirali smo distributere koji će nam omogućiti da predstavimo neka sjajna vina iz Italije, Španjolske, Francuske, Njemačke i Slovenije.

Smatram da je to izuzetno bitno kako bi svi posjetitelji mogli kušati domaća i strana vina te sami usporediti kako kotiramo na svjetskoj sceni, ali i pronaći svoje nove vinske adute u kojima će uživati", izjavio je Ivan Stiblik, organizator festivala.

image

Ivan Stiblik je organizator Zadar wine festivala koji ove godine seli iz kluba Arsenal u dvoranu Kresimira Cosica na Visnjiku.

Luka Gerlanc/cropix

Vino i street food

Zanimljivo je kako ovom festivalu prethodi i čitav niz edukativnih vinskih radionica u kojima gostuju renomirani vinari poput Vlade Krauthakera, Borisa Mrgudića i Ivice Matoševića. Dobra je vijest da se još uvijek možete prijaviti na radionicu koju će voditi Ivica Matošević, na temu Grimalde crne i bijele, samo je potrebno ispuniti obrazac na službenoj stranici festivala i imati malo sreće da se u međuvremenu mjesta nisu već popunila.

Na pitanje kako je uopće došlo do ideje o podizanju festivala na višu razinu nakon dvije pandemijske godine, Stiblik je odgovorio kako je njegov cilj od samog početka osmišljavanja festivala bilo povezivanje vinara, ugostitelja i distributera na nacionalnoj razini. Smatra kako je od izuzetne važnosti raditi na povezivanju struka jer jedino tako možemo napraviti pomake. S obzirom na to da su prva tri izdanja Zadar Wine Festivala bila toliko dobro posjećena, nije dvojio ni trenutka da cijelu priču ipak digne na višu razinu.

image
Ranko Suvar/Cropix

Osim bogate vinske ponude, ovo je prvi put da će Zadar Wine Festival imati i gastronomsku ponudu. Dogovorena je, naime, suradnja sa Zadar Street Food Festivalom.

"Odlučili smo udružiti snage sa Zadar Street Food Festivalom i tako zaokružiti priču. Želimo posjetiteljima ponuditi ukusnu, jednostavnu i pristupačnu hranu. Osim toga, dogovorili smo i gostovanje dvaju poznatih kuhara. Braco Sanjin, koji će pripremati morski street food, dolazi nam u petak, a u subotu na festivalu gostuje mladi perspektivni chef zadarske Foše", otkrio je Ivan.

Ipak, što je festival bez dobre glazbe? Ne brinite! I za to su se pobrinuli pa uz čašu dobrog vina možete zaplesati uz taktove lokalnih glazbenika. U petak će nastupiti Elena Stella & Aj Jazz Trio, a u subotu glazbenica Helena Hunčaga. Radno vrijeme festivala je od 14 do 20 sati, a više informacija možete pronaći na njegovim službenim stranicama. Cijena jednodnevne ulaznice je 80 kuna, a za dva dana iznosi 120 kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 03:15