OVO SE NE PROPUŠTA

Novi vinski i gastronomski događaj: ‘Toč želi Nin predstaviti svijetu i svijet dovesti u Nin. Jer tu je toliko toga što vrijedi doživjeti‘

Sommelierka Nina Štulić pokrenula je Toč, festival koji će od 7. do 9. rujna pretvoriti Nin u najzabavniji mali grad na Jadranu

Arancin s volcima, brancin odležan u soli, šećeru i limunu s karboniziranim koromačem i demi-glaceom od girica koje su se krčkale tri dana, pečena čičvarda, janjetina na krumpir pireu, hama i hollandaise, meko kuhana jaja na gnijezdu od šparoga, babočić s dimljenom skutom i laktofermentiranim smokvama...

"Sva ta jela koja su sad pred vama, a i neka druga, moći će kušati posjetitelji novog eno-gastro festivala Toč koji će se od četvrtka do subote, od 7. do 9. rujna, održati u Ninu", govori nam Nina Štulić, organizatorica i idejna začetnica festivala, po struci enologinja i sommelierka.

image
Berislava Picek/Cropix

Ninu smo upoznali prije otprilike godinu dana kad je bila angažirana oko vinoteke Nesputana vina u Žerjavićevoj ulici u Zagrebu gdje kao zaljubljenica, velika zagovornica i poznavateljica prirodnih vina održava i edukacijske vinske radionice. Bila je i suorganizatorica, uz cheficu Katarinu Vrenc, Manifeasta, eventa na kojem su okupile zanimljive domaće i internacionalne goste na večeri i panelu koji je kao središnju temu imao jela od organski uzgojenih namirnica i prirodna vina nastala uz spontanu fermentaciju i minimalne intervencije.

image
Berislava Picek/Cropix
image
Berislava Picek/Cropix

AUTENTIČNI NIN

U međuvremenu se Nina odlučila vratiti u rodni Nin gdje nije dugo mirovala. Odlučila je pokrenuti festival koji bi gradić bogate i važne povijesti, u kojem je išla u osnovnu školu i odrastala, iznova predstavila kao mjesto u kojem se i u novom vremenu posjetitelji, baš kao i lokalno stanovništvo, mogu itekako dobro provesti. Osmislila je trodnevni program u koji je uključila domaće djevojke i mladiće koji će kroz autentične događaje goste upoznati s njihovim gradom i njegovim posebnostima i zabaviti se onako kako to i sami Ninjani čine. Uz osnovni dio programa koji uključuje vožnje kaićima, zajednička marendanja uz vatru na otvorenom, rekreacijske sportove na pijesku, lagano trčanje kroz pejzaže Nina, posjet solani, glazbeni program, guštanja uz zalaske sunca i drugo, bit će održane i radionice za profesionalce i entuzijaste kao i one za zainteresirane početnike.

image
Berislava Picek/Cropix

Za gastro program je Nina Štulić angažirala prijatelja iz svoga ninskog djetinjstva, chefa Ivana Tartara. Taj mladi kuhar rođen je i odrastao u New Yorku gdje je i počeo karijeru, a s Ninom se, kao njezin daljnji rođak, družio tijekom svojih ljetnih praznika koje je provodio "kod dida i babe". Tartara pamtimo i iz Zagreba gdje je, nakon odluke da napusti New York, radio kao chef di partie ili sous chef u prestižnim restoranima poput Noela, Soi Fusiona i Mano2 odakle je otišao u Nin gdje su mu korijeni, obiteljski maslinik i vinograd.

image
Berislava Picek/Cropix

Prihvatio je savjetnički posao u restoranu novootvorenog zadarskog hotela A‘mare gdje je nekoliko mjeseci poslije postao glavni chef. Jela koja je pripremio za Toč inspirirana su lokalnim namirnicama i "babinom kužinom". Prvi dan će se, nakon dolaska kaićima na jednu od ninskih plaža, gosti okrijepiti njegovim arancinima s volcima iz pjeskovitog dna ninskog mora te giricama s gradela.

Za vina koja će se točiti tijekom svih dana zadužena je, naravno, organizatorica i sommelierka Nina Štulić čija će se selekcija prirodnih vina moći kušati uz unaprijed kupljenu festivalsku ulaznicu ili ulaznicu za posebne Toč radionice.

image
Berislava Picek/Cropix

Radionice vode stručnjaci u svojim područjima, poput Marijana Marjanovića, Nenada Klinca i Tomislava Filipovića koji će polaznike radionice provesti i kroz degustaciju posebno selekcioniranih maslinovih ulja iz ekološkog uzgoja. Radionicu o destilatima i likerima kroz tehnologiju opisat će proizvođači Marijan i Šime Peša, a jednostavnom miksologijom goste će zabaviti barmen Marko Pećnik. Radionicu koja će prethoditi finalnoj večeri u masliniku vodit će organizatorica festivala gdje će se uzbudljivom degustacijom od sedam etiketa, što domaćih, što stranih prirodnih vina autohtonih vinskih sorti demistificirati riječ prirodno, odnosno organsko i biodinamičko.

OGRANIČEN BROJ ULAZNICA

Za završnu večeru u masliniku opet je, uz Ninu Štulić koja je zadužena za izbor vina, zadužen Ivan Tartaro, ovaj put u kolaboraciji s ekipom iz Hook & Cooka koja posljednjih sedam godina u Medulinu organizira "street seafood" festival gdje pripremaju jela od ribe, najčešće plave, koju sami love.

image
Berislava Picek/Cropix

Broj ulaznica, koje se prodaju online, vrlo je ograničen, samo 60 za trodnevni festival i do 25 za pojedine radionice. Festivalska ulaznica uključuje svu hranu i vino, a ne uključuje radionice i smještaj. Nina Štulić kaže da ni sama ne zna kako će sve to proći, no u razgovoru joj ipak pobjegnu i ambiciozni planovi za iduću sezonu. Čini se da smo, zajedno s Ninom, dobili još jedan uzbudljiv vinski i gastronomski događaj.

Uoči festivala, chef Ivan Tartaro s nama je podijelio dva recepta - onaj za šparoge s jajima na malo drugačiji način te onaj za janjetinu s pire krumpirom. Potražite ih u nastavku.

ŠPAROGE S JAJIMA

image
Berislava Picek/Cropix

JANJETINA S PIRE KRUMPIROM

image
Berislava Picek/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 14:59