GASTRO EVERGREEN

SEKELI GULAŠ: Donosimo provjeren recept ovog gastro evergreena za prste polizati!

 Berislava Picek / HANZA MEDIA
Sve je važno. Nabavite domaće kiselo zelje, dodajte i temeljac i bijelo vino, pazite na mljevenu papriku, a klekove bobice popravit će cijelu stvar!

Za početak sekelji gulaš uopće nije gulaš. Legenda o njegovu nastanku (koja bi po svemu sudeći mogla odgovarati činjenicama) kaže da je glasoviti izjelica, mađarski novinar, pisac, pjesnik i arhivar Jozsef Szekely kasno navečer pred zatvaranje svrnuo u restoran. Od konobara je saznao strašnu vijest: gosti su tog dana već sve pojeli. Baš sve, zavapio je gladni čovjek od pera. Ostalo je malo kuhanog mesa, ima i kiselog zelja i to je otprilike sve.

“Sad vi to lijepo pomiješajte, podgrijte i donesite mi”, naložio je Szekely. Rečeno, učinjeno: improvizacija se pretvorila u kulinarski svjetski evergrin.

Temeljna je zamisao jednostavna: na svinjskoj se masti (u novije vrijeme češće ulju) preprže kockice svinjskog mesa (ponekad i junećeg) zajedno s lukom. Doda se narezano kiselo zelje. Podlijeva se vodom, ozbiljniji kuhari koriste bijelo vino i/ili temeljac. Od začina se dodaje najčešće češnjak, ljuta i slatka mljevena paprika, lovorov list, ponekad i kim. Prilog je najčešće kuhani krumpir.

Dobrohranovski sekeli gulaš

Sekeli gulaš
Berislava Picek / HANZA MEDIA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 06:35