PROLJETNI FAVORIT

Skoro zaboravljeno dalmatinsko jelo danas je hit! Nudi se u restoranima, prodaje za van i radi u veganskoj varijanti

 Marko Miscevic/Cropix/
Soparnik je ponovno hit. U poznatim restoranima koriste ga kao inspiraciju, a prodaje se i upakiran za van

Iako će mnogi reći kako nema do pravog, ispod komina pečenog poljičkog soparnika, chefovi zagrebačkih restorana, čini se, dovoljno su hrabri da od tradicionalne delicije naprave svoju inačicu i predstave je iskusnim gostima. Naime, posljednjih godinu dana soparnik je velika inspiracija, kako u fine dining restoranima, tako i bistroima. Svoju inačicu radio je tako Matija Bogdan za vrijeme kuhanja u restoranu ManO, a u posljednje vrijeme nisu rijetkost niti jela inspirirana soparnikom u nešto drugačijoj formi, pa se tako pronaći mogu čak i varijante s dodatkom veganskih sireva. Istražili smo ponudu i u nastavku donosimo nekoliko adresa na kojima danas možete pojesti dobar soparnik ili kakvo ukusno jelo inspirirano tradicionalnim zalogajem.

Ovo starinsko jelo, koje se radi od tankog tijesta, blitve, kapule, češnjaka i maslinova ulja, nekada se pripremalo samo za svečanosti, kada je trebalo nekog nagraditi, ili pak za dane najvećeg posta. Najpoznatije po dobrom soparniku iz komina su Poljice, no malotko zapravo zna da je prije 15-ak godina ovo jelo bilo gotovo izgubljena delicija. No, zaslugom članova udruge Sv. Jure, čuvatelja poljičke baštine, vraćen je iz zaborava, a danas je čak i zaštićen. Svojevremeno smo, pri posjetu pitoresknom poljičkom mjestu Kostanje, učili pripremati soparnik od gospođe Silvane Tićinović i njezina supruga Tončija pa smo tako otkrili kako u pitanju uopće nije komplicirano jelo, već nešto što svatko uz malo truda može napraviti, pa čak i ako kod kuće nemate komin niti ga možete zasipati pepelom i žeravom. Iako ne može biti isti kao onaj pripremljen na tradicionalan način, soparnik iz pećnice bit će ukusan, hrskav izvana, a sočan iznutra. U slučaju da ste ljubitelj blitve, svakako ga isprobajte, a recept potražite ovdje.

image
Marko Miscevic/Cropix/

GDJE NA KLASIČNI SOPARNIK?

Dobar klasičan soparnik teže je pronaći nego što biste na prvu mogli pomisliti. Često smo u restoranima nailazili na varijante koje su bile meke i gumenaste, slabo začinjene, a ponekad smo jasno mogli primijetiti i kako je riječ o podgrijanom soparniku iz mikrovalne pećnice. Ipak, u konobi Didov san, na adresi Mletačka ulica 11, krajem prošle godine pojeli smo odličan, blago masnjikav i dobro začinjen soparnik. Na Facebook stranici konobe nedavno su se pohvalili i kako soparnik rade sami pa se nemojte iznenaditi kada vam za stol stigne još topao i hrskav.

image
Privatna Arhiva/

A GDJE POJESTI SOPARNIK S POMAKOM?

U mnogim zagrebačkim restoranima možete pronaći i jela inspirirana soparnikom koja se često rade na vrlo sličan način kao original (naravno, bez komina), ali im se najčešće dodaje i sir. U Vinodolu u Teslinoj ulici tako smo svojevremeno pojeli odlične, hrskave zalogaje rezane na trapez, a ne na rombove, punjene krupnije rezanim listovima blitve s dodatkom mladog sira. Poslužuju ih kao toplo predjelo, a mi bismo dodali i kako je u pitanju lijep zaokret na klasik kojem bismo se svakako vratili. Cijena "soparnika na naš način" u Vinodolu je 6,64 eura.

image
Privatna Arhiva/

Na novi proljetni meni svoju verziju soparnika uveo je i Market street food & drinks​. Oni ga nazivaju spring soparnik i poslužuju uz bijeli umak od jogurta. U samoj pogači nalazi se i krema od sira, a cijelo jelo zapravo je spoj soparnika i azijskih proljetnih rolica. Dobra je opcija i za dijeljenje, a prodaje se po cijeni od 5,90 eura.

Soparnik pitu u ponudi ima i Pepas, mali proizvođač pita od vučenog tijesta iza kojeg stoji Matea Briški, o kojoj smo nedavno i pisali. Mateine pite mogu se naručiti i putem dostavnog seriva Wolt, a soparnik pitu napravljenu na njihov način (spoj blitve, maslinova ulja i češnjaka upakiran u vučene kore) platit ćete 12,20 eura za pakiranje pita od 1 kilograma koje zatim sami kod kuće završavate u pećnici.

image
Tomislav Kristo/Cropix

Potpuno drugačiji soparnik nudi i popularni Broom 44 na zagrebačkoj tržnici Dolac. Svoj soparnik 44 rade s blitvom i veganskom mozzarellom, a poslužuju uz vegansku majonezu s češnjakom i svježu salatu. Dobra je opcija za brunch ili uvod u ručak, a cijena mu je 9 eura.

ISPROBALI SMO I SOPARNIK TO GO

U najbližoj nam prodavaonici Veronika Delikatese nedavno smo naišli i na pakiranje poljičkog soparnika proizvođača Soparnik.eu. Na pakiranju stoji kako je u pitanju tradicijski autohtoni pekarski proizvod, pečen na užarenom kominu u žeravi s lugom te kako ne sadrži namirnice životinjskog podrijetla pa je tako pogodan i za vegane. Budući da je soparnik dobro upakiran u posebnu posudicu, a zatim i zatvoren folijom, stajanjem je postao vlažniji i već na prvi pogled jasno je da ne može parirati svježe pripremljenom soparniku. Teksturom nas, dakle, nije oduševio, no bio je dobro začinjen i dobro punjen pa okusom na kraju nismo ostali razočarani.

image
Privatna Arhiva/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 11:34