NAJTRAŽENIJI DESERT

Svi pričaju o mini pincama Petre Jelenić, imamo osnovni recept, evo kako ih možete napraviti

Petra Jelenić s nama je svojevremeno podijelila recept za pincu, a mi smo dodali i slastičarsku kremu te pastu od lješnjaka

Posljednjih dana na društvenim mrežama neprestano nam iskaču fotografije mini pinca Petre Jelenić, koje se mogu kupiti u Salu na zagrebačkoj Opatovini. U pitanju su mala, meka, sočna i aromatična peciva kojima Petra dodaje džemove i orašastu kremu i koji pinci zapravo daju potpuno novo značenje. No, budući da je Salo još uvijek, čak i dva mjeseca po otvorenju, jedno od najpopularnijih mjesta u gradu, do njezinih je slastica ponekad zbilja teško doći.

image
Berislava Picek/Cropix

Baš kao i Petrini salenjaci, i ove mini pince nestaju rekordnom brzinom pa se može dogoditi da, ako se predugo zadržite u obilasku tržnice Dolac, jednostavno ostanete bez svog primjerka. No, ne brinite, Petra Jelenić svojevremeno je s nama podijelila recept za pincu po kojem je radimo baš svake godine pred Uskrs i ovaj slatki, okusom bogati kruh uspije nam baš uvijek. Ostavljamo ga u nastavku, a svakako bismo dodali i da, želite li pincu pretvoriti u mini pince, obavezno se koristite vagom kako biste dobili jednake, uredne okruglice.

Po uzoru na Petrinu kreaciju, dodati možete i kremu po želji. Odlična opcija bit će krema od lješnjaka, pistacije ili drugih orašastih plodova, no već i sama slastičarska krema i kakav osvježavajuć, kiselkasti džem, ovaj desert će pretvoriti u poslasticu kojoj je teško odoljeti. U nastavku tako ostavljamo recept za jednostavnu kremu na bazi jaja, a na kraju teksta s vama dijelimo i recept za pastu od lješnjaka.

RECEPT ZA SLASTIČARSKU KREMU

image
Ustupljena Fotografija/

U slučaju da ipak niste najspretniji u kuhinji i sve ovo čini vam se previše kompliciranim, uvijek možete svratiti do Sala i počastiti se komadom pince po cijeni od 4 eura. Toplo preporučujemo i da prije toga isprobate njihove štrukle, sendviče i zlevanku, a razmislite i o štruci kruha koju ćete zatim ponijeti kući. Svaki kruh koji nude je odličan pa, što god odabrali, ne možete puno pogriješiti. Cijelu priču o Salu možete pročitati ovdje.

RECEPT ZA PINCU PETRE JELENIĆ

Za 2 srednje velike pince trebat će vam:

500 g brašna

1 žličica soli

40 g svježeg kvasca

100 ml mlakog mlijeka

2 jaja

2 žumanjka

75 g šećera

50 g meda

1 mahuna vanilije

fino naribana korica 2 limuna

fino naribana korica 1 naranče

1 žlica ružine vodice

1 žlica ruma

50 g maslaca sobne temperature

50 g svinjske masti sobne temperature

Priprema:

Sve navedene namirnice moraju biti sobne temperature. Kvasac otopiti u 100 ml mlijeka, dodati malo brašna, 2 do 3 žlice od ukupne količine i žličicu šećera. Sve navedene namirnice moraju biti sobne temperature. Kvasac otopiti u 100 ml mlijeka, dodati malo brašna, 2 do 3 žlice od ukupne količine i žličicu šećera. U ostatak brašna dodati uzašli kvas i sve ostale sastojke. Izraditi u glatku smjesu. Miješati tijesto dok se ne odvoji od stijenki kalupa. Ako je tvrdo, dodati još malo mlijeka. Dobro izrađeno tijesto ostaviti oko jedan sat na toplome da se diže i udvostruči. Dignuto tijesto potom premijesiti te pustiti da se još jednom diže. Podijeliti tijesto na dva dijela, oblikovati pince, odnosno loptice i staviti ih na toplo da se dignu za trećinu, oko 10 do 15 minuta. Pince premazati razmućenim jajetom (na jedno jaje dodati 1 žlicu vode. Zarezati škarama ili nožem oblik križa i staviti ih peći u pećnicu na 160 stupnjeva oko 25 minuta.Provjeriti štapićem jesu li pečene - kada ga izvadite, štapić mora ostati suh.

RECEPT ZA PASTU OD LJEŠNJAKA

Trebat će vam:

300 g lješnjaka

200 g šećera

3 žlice vode

Priprema:

Napravite karamel tako da otopite šećer s tri žlice vode i pustite da poprimi jantarnu boju. Kada je gotov, prelijte ga po pečenim, očišćenim lješnjacima i pustite da se ohladi. Čuvajte prste, karamel je vruć. Trebali biste dobiti karamel pločice s lješnjacima koje je zatim potrebno razlomiti na manje komade i ubaciti u blender. Blendajte dok ne dobijete pastu. Ovaj proces možda će potrajati jer će se sastojci u blenderu odvajati na stijenke pa si povremeno pomognite špatulom i vratite ih u sredinu. Imajte strpljenja, isplatit će se. Kada dobijete pastu, krema je gotova. Dio dodajte u slastičarsku kremu, a dio koristite zasebno. Dodati je možete i u druga jela. Primjerice, njome puniti palačinke, kroasane...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 14:49