PRVI U EUROPI

U Slatini bi krajem mjeseca s radom trebala započeti tvornica za proizvodnju proteina iz boba

 NUTRIS.farm Facebook
Ovaj zanimljiv projekt pokrenuo je Zvonimir Sedlić, inače predsjednik Uprave NutriSa u suradnji s danskom tvrtkom SiccaDania

U Novom Senkovcu, nedaleko Slatine, kako su iz NutriSa najavili na svojim službenim stranicama i putem medija, krajem srpnja trebala bi se otvoriti prva europska tvornica za proizvodnju proteina iz boba. Riječ je o projektu vrijednom više od 200 milijuna kuna koji je nastao suradnjom NutriSa te svjetski poznate kompanije kada su u pitanju plant based rješenja SiccaDania i Sveučilišta u Kopenhagenu, a cilj je iz plodova boba izvući protein koji će zatim služiti za dobivanje drugih, visokokvalitetnih prehrambenih namirnica. Proizvodnjom proteina boba, naime, žele zamijeniti sojin protein, a cijeli postupak dobivanja proteina iz boba ekološki je održiv.

"Naša tvrtka nudi inovativan i održiv koncept s fokusom na plant based proizvode", stoji na službenoj stranici NutriSa, a nadalje je pojašnjen i cijeli proces dobivanja proteina iz boba.



"Želimo živjeti zdravo i pomoći u očuvanja našeg planeta i zato smo stvorili održivi model poslovanja i življenja za nadolazeće generacije", napisali su na svojoj stranici.

Osim proteina boba, u planu je u pogonima nove slatinske tvornice prerađivati i krumpir u škrob te maksimalno iskoristiti opremu i mogućnosti koje su izgradnjom jedne ovakve tvornice nastale.



U samom projektu, kako stoji na službenoj stranici NutriSa, sudjeluje i tvrtka Bridge2Food, ali i osječki Agronomski fakultet. Okupili su i nekoliko poljoprivrednika s obzirom na to da je bob prilično nepoznata kultura u kontinentalnom dijelu zemlje, a u relativno maloj se mjeri uzgaja i u Hrvatskoj općenito. Uzgoj se testirao najprije na slavonskim poljima, a kako stoji na stranicama, ideja je širiti se i na druge regije. Također, sirovina će se uvoziti i iz drugih zemalja Europske unije, no iz NutriSa su rekli kako se cijela ideja temelji najprije na domaćem uzgoju i proizvodnji. Cijelu priču možete pročitati na službenim stranicama NutriSa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. svibanj 2024 22:51