MISLIMO NA SUTRA

UNESCO 1. put u povijesti proglasio kuhara ambasadorom bioraznolikosti, to je Mauro Colagreco

Mauro Colagreco

 Matteo Carassale/
Ovo je prvi put u povijesti da je UNESCO nekom kuharu povjerena ova misija, bili smo u njegovom vrtu, pogledajte kako izgleda

Sjedište UNESCO-a ugostilo je Université de la Terre gdje je Audrey Azoulay, generalna direktorica UNESCO-a, imenovala chefa Maura Colagreca za ambasadora biološke raznolikosti (Goodwill Ambassador for Biodiversity). Ovo je prvi put u povijesti da je UNESCO nekom kuharu povjerena ova misija.

image

Mauro Colagreco u svom vrtu

Matteo Carassale/

Restoran Mirazur koji je proglašen najboljim restoranom na svijetu i ima tri Michelinove zvjezdice posjetili smo za vrijeme Filmskog festivala u Cannesu o čemu smo i pisali. Mauro Colagreco, chef kuhinje restorana u Mentonu stvorio je kuhinju koja odražava njegove vrijednosti po pitanju ekologije čineći prirodu izvorom inspiracije za svoja jela.

image
Privatna Arhiva/
image

Pogled na scijeli Menton iz jednog od pet prelijepih Colagrecovih vrtova

Privatna Arhiva/
image

Mjesto u biodinamičkom vrtu gdje suše sjemenje

Privatna Arhiva/
image

Colagrecov tim radi bilješke o promjenama u vrtu

Privatna Arhiva/
image

Jedna od djelatnica Colagrecova tima koja je zadužena isključivo za radove u vrtu

Privatna Arhiva/
image

Divlji češnjak (lat. Allium carinatum L.) višegodišnja ljekovita biljka s jajolikim cvjetovima

Privatna Arhiva/
image

Boksačka vreća Maura Colagreca u vrtu gdje vježba

Privatna Arhiva/
image

Podno vrta uzgajaju i kokoši koje koriste samo za jaja

Privatna Arhiva/

Kuhar Mauro i njegov tim stvaraju jela od namirnica iz vlastitih pet biodinamičkih vrtova te malih proizvođača koji djeluju u neposrednoj blizini restorana.

U svojim jelovnicima koristi namirnice koje sadi i uzgaja na svojoj zemlji, koristeći prirodu kao prostor za vlastitu edukaciju pokušavajući se što više uskladiti s ciklusima ekosustava i ritmovima godišnjih doba. Ovaj promišljeni pristup koristi elemente prirode za proizvodnju hrane na svom vrhuncu.

image

Nekad je vrt bio dio luksuzne vile koja je pripadala belgijskom kralju Albertu, a ostaci impresivne građevine su i danas ondje.

Matteo Carassale/

Mauro je i veliki zagovornik promicanja inicijativa održivog ribolova te je pronašao nova rješenja za uklanjanje plastike za jednokratnu upotrebu iz svoje kuhinje i restorana. Mirazur je bio prvi restoran na svijetu koji je 2020. godine dobio certifikat "Bez plastike", a Michelinov vodič mu je iste godine dodijelio zelenu zvjezdicu. Sve svjesniji međuovisnosti živih bića želi naglasiti utjecaj proizvodnje i potrošnje hrane na naš okoliš dijeleći svoje stalne radove i kontinuirana istraživanja.

image

Uzgajaju metvicu i češnjak u stoljetnim fontanama, bundevu u nekadašnjim ribnjacima, a preko kamenih balustrada nadvijaju se 50-godišnja stable mandarina.

Matteo Carassale/

Kao dio svog mandata za znanost, UNESCO je 1971. godine stvorio program ‘Čovjek i biosfera‘, čiji je cilj ponovno uspostavljanje ravnoteže između ljudskih bića i njihovog okoliša. Danas diljem svijeta postoji 738 UNESCO-vih rezervata biosfere, što predstavlja više od 1,3 milijuna km² zaštićenih područja. Kao UNESCO-ov ambasador, uloga kuhara Maura Colagreca bit će promicanje djelovanja Organizacije u korist bioraznolikosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 17:23