ČESTITKE CHEFOVIMA!

VELIKI USPJEH: U slavnoj “bibliji za rižoto” prvi put ove godine čak dva recepta hrvatskih kuhara

Zagreb, 170316. Ana Grgic, sefica kuhinje hotela Esplanade, fotografirana u Esplanadi. Foto: Boris Kovacev / CROPIX
 / CROPIX
Stjepana Bistričkog i Ane Grgić svojim su jelima osvojili talijanski žiri i ušli u prestižni Gallo Guide!

Kako bi proslavili rižoto kao simbol profinjene talijanske kuhinje, Talijani već dva desetljeća objavljuju knjigu Gallo Guide s remek-djelima najvećih svjetskih kuhara koji su osmislili recepte za popularno talijansko jelo. U žestokoj konkurenciji najvrsnijih kuhara iz cijeloga svijeta prvi put su ove godine za vodič Gallo Guide “101 najbolji rižoto u restoranima svijeta” izabrana dva recepta hrvatskih kuhara. Talijanski žiri svojim su gastronomskim kreacijama osvojili chefovi Stjepan Bistrički iz restorana Apetit City te Ana Grgić iz Esplanade.

U novom izdanju knjige koja je postala vrijedan alat za svakoga tko želi uživati u kreativnosti talijanske kuhinje, tako se našao i rižoto od karamelizirane cvjetače sa konfitiranom patkom i mišancijom mladog chefa Stjepana Bistričkog.

– Kada sam dobio priliku da prijavim svoj recept na njihov natječaj, nisam se previše nadao. Znao sam da je tim iz restorana Esplanade već imao svoj recept u ovom izdanju, pa sam mislio da neće biti moguće da nas bude dvoje iz Hrvatske. Spontano i brzinski sam osmislio novi recept koji je na moje veliko iznenađenje i čast uvršten u novo izdanje knjige. Vjeran sam lokalnim namirnicama i regionalnim okusima pa je u tom smjeru i išao moj recept s cvjetačom i patkom – priča ponosno Bistrički.

Ovo nije prvo priznanje hrvatskoj kuhinji kada je riječ o izdanju jednog od najstarijih proizvođača riže na svijetu, jer je prije tri godine recept za rižoto Ane Grgić restorana Zinfandel’s također uvršten među 101 najboljih na svijetu. Njezin kremasti rižoto sa šparogama i bijelim tartufima u ožujku ove godine kušali su princ Charles i njegova supruga Camilla tijekom boravka u Hrvatskoj.

/ CROPIX
Zagreb, 170316. Ana Grgic, sefica kuhinje hotela Esplanade, fotografirana u Esplanadi. Foto: Boris Kovacev / CROPIX

Kao nagradu za ovakav uspjeh Stjepan i Ana otputovali su nedavno u Milano na svečanu večeru organizatora Riso Gallo te je tamo imao priliku upoznati i družiti s cijenjenim kolegama iz kulinarskog svijeta.

- Ovaj put nismo trebali ništa raditi, samo smo uživali. Na svečanoj večeri u Milanu bilo je posluženo nekoliko slijedova, a družili smo se s više od 250 kolega iz svijeta. Naravno, nezaobilazna tema je bilo kuhanje i male tajne našeg zanata. O ćemu će kuhari nego o svojoj najvećoj životnoj strasti - smije se Bistrički.

Najnovija izdanja ove vrijedne knjige stekla su međunarodno priznanje, objavljuju se na talijanskom i engleskom jeziku, a uključeni su recepti iz nekih od najeksluzivnijih svjetskih restorana svijeta u kojima je rižoto glavna zvijezda showa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. svibanj 2024 23:54