HIT ILI PROMAŠAJ

Čak 7 puta isprobali smo ispeći jaje po video receptu koji je pogledalo više od 34 milijuna korisnika društvenih mreža, evo naših dojmova

Video ovog recepta postao je viralan s više od 34 milijuna pregleda i zapalio društvene mreže

Za one dane kada obična kajgana ili jaje na oko za doručak jednostavno nisu dovoljni, nego želite napraviti nešto drugačije i bogatije kako biste se počastili, pečeno jaje s fetom čini se kao savršeno rješenje. Kao što sam naziv ovog viralnog recepta koji je osvojio društvene mreže kaže, osnovne namirnice su feta sir i jaje, a možete ih poslužiti u tortilji koju ste premazali humusom ili zdrobljenim avokadom, džemom od rajčice ili nekim trećim namazom. Odlučili smo testirati recept koji je zaludio ekipu diljem svijeta i vrlo brzo shvatili da baš i ne funkcionira sve tako lako kao što mreže to prikazuju.

PEČENO JAJE S FETOM

Trebat će vam:

1 jaje
50 g fete
1 žlica maslinova ulja
svježe mljeveni papar
začini po želji
manja tortilja ili tost
povrće po želji

Priprema:
U zdjelici namrvite fetu. U tavi na srednje jakoj vatri zagrijte maslinovo ulje. Rasporedite fetu u krug s rupom u sredini i čim se krene topiti dodajte jaje u sredinu. Posipajte paprom i začinima po želji. Poklopite tavu, smanjite jačinu vatre i pustite da se kratko peče. Pripazite da se žumanjak ne prepeče nego da ostane tekuć, kao i da feta ne zagori. Kad bjelanjak očvrsne, no žumanjak je još tekuć, prebacite sve skupa na tost ili tortilju koju ste prethodno kratko zagrijali pa namazali humusom ili drugim namazom po želji. Dodajte po želji svježe povrće pa spojite dvije strane tortilje tako da žumanjak pukne i razlije se poput umaka. Jaje radi fete ne treba soliti.


Ideja za ovaj doručak je potekla od blogerice Grace Elkus, koja je sa svojim receptom čak završila na emisiji Good Morning America, ne samo jer je recept zabavan, nego i zato što je njen video pečenja jaja okruženog fetom dosegao preko 34 milijuna pregleda na društvenim mrežama. Pritom je ovaj recept isprobavala na različite načine, dodavanjem raznih sastojaka dok se jaje peče, od pesta do ljute salse, a njeni su je pratitelji u komentarima zasuli i prijedlozima sireva koje bi se također mogla iskoristiti u ovom receptu, od ribanog cheddara, parmezana, mozzarelle i slično.

Mi smo recept isprobali u osnovnom obliku s punomasnom fetom od ovčjeg mlijeka i priznat ćemo vam, nije nam uspjelo kako smo se nadali. Koristili smo tavu od aluminija s debelim dnom, presvučenu slojevima protiv prianjanja i ogrebotina. U prvom pokušaju smo se u tipičnoj jutarnjoj gužvi zaboravili i dopustili da se tava, na koju smo stavili malo maslinova ulja, previše zagrije. To je dovelo do toga da se feta brzo rastopila, ali i jako zapekla te se stoga teško odvajala od podloge. Dodatno smo jaje poklopili po uputama i prevelika toplina je gotovo do kraja skuhala žumanjak tako da efekt žumanjka kao umaka nismo ostvarili.
image

Pokušaj pripreme pečenog jaja s fetom - br. 1 na visokoj temperaturi

Privatna arhiva

Drugi pokušaj nas također nije proslavio. Umjesto maslinovog ulja premazali smo tavu maslacem, no ni to nije pomoglo da se sasvim jednostavno feta odvoji od tave. Pritom vrijedi pripaziti da fetu namrvite na podjednake grudice, kao i da dobro centrirate jaje kako se bjelanjak ne bi previše razlio. U pokušaju odvajanja od tave, “čipka” od pečene fete i bjelanjak su se rastrgali, što ne znači da doručak nije bio ukusan, ali nije baš bio reprezentativan. Ubačen u tortilju svejedno je bio fin, s još tekućim žumanjkom i hrskavim komadima slane fete pa je brzo nestao s tanjura. Treća sreća?
image

Pokušaj pripreme pečenog jaja s fetom - br. 2 s malo ulja i nižom temperaturom

Privatna arhiva

Nažalost, ni idući pokušaj pripreme pečenog jaja s fetom, ovaj put za večeru, nije urodio plodom, samo što smo u ovom slučaju odlučili potpuno izbaciti ulje. Ne samo da se sve skupa zalijepilo, nego se u procesu vađenja potrgala i najmanja naznaka sirne “čipke”. Odmah je uslijedio i četvrti pokušaj u kojem je, u naletu frustracije (ljudi smo, događa se), tava plivala u ulju, koje je spriječilo da se oko jajeta doista stvori željena tanka korica sira. Nakon tog nam je ponestalo fete pa smo uz dugi uzdah razočarenja, ali i olakšanja ovaj izazov prebacili na drugu adresu, u drugu tavu i drugu vrstu fete.
image

Pokušaj pripreme pečenog jaja s fetom - br. 3 potpuno bez ulja

Privatna arhiva

image

Pokušaj pripreme pečenog jaja s fetom - br. 4 s puno ulja

Privatna arhiva

image

Pokušaj pripreme pečenog jaja s fetom

Privatna arhiva

Ubrzo su nam krenule stizati poruke od kolegice Lidije, kao i fotke zagorene fete. Njen je meki i blago slani sir od kravljeg mlijeka došao u salamuri koju se nije moglo u potpunosti ocijediti, što znači da je u doticaju s uljem iz tave krenulo sve frcati, što je njenu kuhinju pretvorilo u bojište. Ni u ovom slučaju od lijepog obruba od sira nije bilo ništa pa nismo imali izbora nego zapisati još jedan promašaj, iako je samo jaje bilo fino i kremasto, a kombinacija sa sirom prošla strogi sud naše Lidije.
image

Lidijin test recepta za pečena jaja s fetom

Privatna arhiva

image

Lidijin test recepta za pečena jaja s fetom

Privatna arhiva

Posljednja dva pokušaja odvila su se u kuhinji naše kolegice Petre, koja se u potrazi za fetom morala zadovoljiti s još jednim klasičnim uzorkom koji pliva u salamuri. Očekivano, uz isti ishod kao i kod Lidije, te još jednu kuhinju punu komadića fete koja je počela ludovati čim je dotaknula tavu s uljem, unatoč svim Petrinim naporima da je potpuno ocijedi. Pritom je koristila tek malo ulja u novoj teflonskoj tavi, ali i ona je morala priznati poraz.
image

Petrin test recepta za pečena jaja s fetom

Privatna arhiva

image

Petrin test recepta za pečena jaja s fetom

Privatna arhiva

Ako ste posebno tvrdoglavi i ne smeta vam jesti istu stvar više puta prije nego doista usavršite ovu tehniku, isprobajte ovaj recept i javite nam svakako dojmove! Ako radije u tavi zapečete malo luka i slanine te bacite na to jaja kako biste dobili bogati doručak za kojim žudite, bez živciranja i frustracije, apsolutno vas podržavamo. Ovaj vam je recept onda najbolje preskočiti. Premda ideju o kombiniranju fete i jaja ne treba odbaciti, možda se samo potruditi nabaviti suhu i masniju verziju tog sira i jednostavno ga ubaciti u kajganu ili poslužiti uz pečeno jaje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 00:03