iz kućne radinosti

Ne sviđaju vam se kupovne paštete? Evo pet načina kako fantastičnu paštetu možete napraviti sami

Skupili smo preporuke naših vjernih suradnika - ovaj tekst sačuvajte za kasnije jer ćete mu se iznova vraćati

Nakon što smo testirali čak 34 jetrene paštete iz domaćih mesnica i supermarketa kako, što nije bio nimalo lak zadatak, odlučili smo se prisjetiti i nekoliko odličnih domaćih pašteta koje vrijedi sačuvati za kasnije! Naši suradnici Slavica Šagolj, Pantelija Pekić iz Gastronomada i Zoran Šimunić Šime za naša su snimanja spremili isprobane recepture, a mi smo izdvojili njih nekoliko kako biste ih već danas mogli isprobati.

Slavica Šagolj nas je počastila odličnom paštetom od pilećih jetrica kojima je od začina dodala mješavinu za curry, a za riblju opciju iskoristila je dimljenu skušu kojoj je dodala odabrane začine i složila pravu poslasticu.

image
Berislava Picek/Cropix

PAŠTETA OD PILEĆIH JETRICA S CURRYJEM​

Treba vam:
250 g pilećih jetrica
60 g maslaca
1 glavica luka
1 žličica curryja
100 ml pileće juhe
2 tvrdo kuhana jaja
sol
papar
prstohvat mljevene ljute crvene paprike

Priprema:
U tavi na maslacu prepržite nasjeckani luk dok ne postane staklast, a zatim dodajte sitno narezana jetrica očišćena od žilica. Dobro ih popirjajte i dodajte curry. Sve to zalijte pilećim temeljcem pa kuhajte desetak minuta. Stavite sa strane da se dobro ohladi. Ohlađene sastojke stavite u blender, dodajte jaja i začine i sve dobro izmiksajte.


image
Berislava Picek/Cropix

PAŠTETA OD DIMLJENE SKUŠE

Treba vam:
100 g dimljene skuše
50 g sirnog namaza
50 g maslaca
5 slanih inćuna
4 češnja češnjaka
3 žlice malinova ulja
sol
papar
prstohvat mješavine čilija i soli

Priprema:
Skušu usitnite, dodajte sirni namaz i maslac te lagano promiješajte. Potom usitnite inćune i češnjak i dodajte ih smjesi. Na kraju umiješajte maslinovo ulje, sol, papar i mješavinu čilija i soli. Želite li da pašteta ima kremastiju strukturu, stavite je u blender i još usitnite.


PAŠTETE S KOJIMA NE MOŽETE POGRIJEŠITI

Želite li u svoju paštetu od pilećih jetrica uložiti malo više truda i pretvoriti je u pravo gurmansko jelo, predlažemo da pratite korake Pantelije Pekića iz Gastronomada koji je za naš serijal Kuhaj bolje spremio upravo jednu takvu paštetu.
image
Vedran Peteh/Cropix
image
Vedran Peteh/Cropix

Recept možete vidjeti u našem videu, a dodatne savjete i recept potražite na poveznici.

ŠMINKERSKA JELA ZA SVAKI DŽEP PO RECEPTIMA

Zoran Šimunić Šime
je sa svojom ekipom gurmana spremio pravu gozbu u obliku raznih pašteta, rillettesa i terina koje su različitih razina kompleksnosti. Među jetrenim paštetama našao se klasični fois gras, a izdvojili smo i jednu riblju paštetu od lososa!
image
Marko Miscevic/Cropix

FOIE GRAS

Treba vam:
500 g jetre od šopane guske
50 ml dobrog konjaka ili armagnaca
1 l mlijeka
sol s celerom
bijeli papar

Priprema:
Guščju jetru očistite od žilica i stavite u posudu s mlijekom. Mlijeko treba u potpunosti prekriti jetru. Ostavite preko noći da se namače. Drugi dan jetru izvadite i dobro posušite ubru - som. Potom posolite solju s celerom - treba dobro posoliti (presoliti) sa svih strana tako da se izvana napravi jako tanak sloj soli. Popaprite bijelim paprom. Jetru stavite u keramičku posudu s poklopcem (terina), tako da uzmete dio jetre i utisnete je da popuni rubove do određene visine. Lagano pokapajte konjakom, potom stavite drugi dio jetre i opet nakapajte konjakom. Ponavljajte postupak sve do visine keramičke terine. Pećnicu u koju ste stavili lim s vodom (vode mora biti dovoljno da dođe do 2/3 posude za terinu) zagrijte na 180°C. Kada se pećnica zagrije, stavite terinu u lim i pecite 45 minuta. Izvadite, pustite da se potpuno ohladi i uživajte.

* postoje i drugi načini kuhanja na nižim temperaturama i duljeg trajanja


image
Marko Miscevic/Cropix

RILLETTES OD LOSOSA S DŽINOM I TONIKOM

Treba vam:
500 g fileta od lososa
1 nešpricani limun
50 g vlasca
50 g peršina
1 mladi luk
2 žlice nasjeckanih kapara
80 ml kiselog vrhnja ili milerama
30 ml džina
30 ml tonika
20 ml vode
pola listića želatine
sol
svježe ribani papar

Priprema:
Filete od lososa pokapajte s malo limunova soka i ostavite sa strane petnaestak minuta, a masnoću koja izađe obrišite ubrusom. Zagrijte vodu do točke ključanja, stavite losos i ugasite vatru – ostavite desetak minuta u vodi odnosno poširajte. Vlasac i peršin sitno nasjeckajte, mladi luk narežite na srednje velike komade pa sve zamiješajte s kaparima i vrhnjem, soli i paprom. Losos grubo umiješajte u smjesu, dodajte sok od limuna te naribajte pola njegove korice. Želatinu potopite u toplu vodu i kada omekša iscijedite te dodajte u zagrijanu mješavinu vode, džina i tonika dok se ne otopi. U posudi formirajte smjesu od lososa pa prelijte pripremljenom želatinom. Ostavite rillettes da se stisne u hladnjaku nekoliko sati te poslužite s krekerima s kimom ili tamnim kruhom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. travanj 2024 00:07