OMILJENE PAŠTETE

FINE I JEDNOSTAVNE MAZALICE ZA SVAKO DOBA DANA: Nabavite samo kvalitetne sastojke i napravite domaće paštete!

 Berislava Picek / HANZA MEDIA
Kada mi prijatelji dođu u posjet, uvijek krajičkom oka primijetim da na stolu traže moju domaću paštetu koju pripremam s posebnim guštom.

Dok je poslužujem, uvijek izgovaram jednu te istu rečenicu: "Malo toga pojedite, imam još puno finih delicija za vas!". Uzalud ja to govorim jer čak i moji najmanji i posebno dragi gosti, oni koji "ne vole ribu", uredno prstićima isprobavaju moju paštetu od tunjevine ili skuše. Kod pripremanja paštete uvijek se držim određenih zakonitosti. Ove vrste namaza najčešće se pripremaju u blenderu, a rade se na bazi mesa, ribe ili povrća.

Crostini with liver pate
Getty Images/iStockphoto

Nakon pripreme paštete odmah idu u hladnjak, no nikako ih ne stavljajte u zamrzivač, pogotovo ako su sastojci još uvijek topli, jer će se prilikom hlađenja stvoriti nepotrebni komadići leda i narušiti njihovu teksturu. Svakako obratite pažnju na temperaturu paštete pa je izvadite iz hladnjaka barem sat vremena prije serviranja. Naime, budući da se radi o prilično masnom jelu koje je najfinije posluženo na sobnoj temperaturi, ako je jako hladno neće biti ni kremozno ni lako mazivo. Paštete se najčešće poslužuju u malenim zdjelicama, teglicama ili posebnim posudama za posluživanje koje imaju zasebni odjeljak u koji se stavlja maslac, za sve koji kruh prije vole namazati maslacem, a zatim paštetom.

	paste from a chicken liver.
Getty Images/iStockphoto

Gostima obavezno servirajte mali tanjurić s pripadajućim nožem, kako ne bi nastala zbrka za stolom. Kad je u pitanju kruh, osobno obožavam jesti paštetu s onim još toplim i domaćim, no ako se ne stignete pozabaviti njegovom pripremom, siguran odabir je prepečeni tost, kukuruzni ili kruh sa sjemenkama. Što se tiče začina, nije potrebno pretjerivati, jer paštete se uvijek rade od kvalitetnih namirnica koje nije poželjno skrivati začinima. Oni su tu samo da nadopunjuju okus. Sol, papar i mljevena paprika sasvim su dovoljni dodaci. Možda najvažnije od svega jest to da zaista nije potrebno puno vremena za pripremu ovih finih delicija, stoga probajte naše recepte i oduševite svoje ukućane.

Pašteta od povrća

Berislava Picek / HANZA MEDIA

Pašteta od dimljene skuše

Berislava Picek / HANZA MEDIA

Pašteta od pilećih jetrica s curryjem

Berislava Picek / HANZA MEDIA

Pašteta od lososa

Berislava Picek / HANZA MEDIA

Pašteta od maslina i badema

Berislava Picek / HANZA MEDIA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 09:32