NEDJELJOM UJUTRO

Imamo recept koji želite isprobati: "Ovakve sendvič kifle nekada smo jeli u školi, tako su meke"

Dragana Dujić, kućna pekarica iz Pule s nama je podijelila recept za sendvič kifle koji jedva čekamo testirati

Dragana Dujić iz Pule korisnicima društvene mreže Instagram najpoznatija je zbog spretnog baratanja tijestom, divnog kruha i peciva zbog kojih mnogi požele sjesti u automobil i zaputiti se u Istru. Upravo takvu reakciju izazvao je i recept za meke sendvič kifle koji je sa svojim pratiteljima na Instagram profilu 321 mijesi podijelila nedavno. S obzirom na to da su nam njezina peciva odmah zapela za oko (kao, uostalom, i sve što radi), odmah smo je zamolili za recept.

image
321_mijesi Instagram/

Dragana nam je rekla kako je kifle koje je napravila podsjećaju na one kakve su se nekada jele u školama pa ih je i nazvala školskim kiflama.

"Puno pečem i kruha i peciva, ali ove kifle su čak i mene ostavile bez teksta, a mislim i da je ovo jedan od najtraženijih recepata među mojim pratiteljima", rekla nam je Dragana u kratkom razgovoru.

image
321_mijesi Instagram/

Budući da Dragana kod pripreme svakog kruha i peciva koristi starter kulturu, odnosno prirodni kvasac, u receptu navodi 200 grama kao dovoljnu količinu za 500 grama brašna, no ako vam takav kvasac nije pri ruci, Dragana savjetuje, kifle možete napraviti i dodavanjem jedne kockice svježeg ili jedne vrećice suhog kvasaca. No, važno je dodati, koristite li kupovni svježi ili suhi kvasac i priprema će trajati kraće, pa tako tijesto možete dizati sat vremena, a zatim i oblikovane kifle još otprilike pola sata ili dok se ne udvostruče. Ipak, naš je savjet da se okušate i u pripremi sendvič kifli s kiselim tijestom, zbilja se isplati.

KAKO NAPRAVITI SVOJ KVASAC SAZNAJTE OVDJE

image
321_mijesi Instagram/

Dobro je dodati i kako nam je Dragana svojevremeno udijelila recept i za klipiće, koji možete pronaći ovdje, a u slučaju da vam se svidi što i kako ova majstorica od kiselog tijesta radi, svakako je zapratite na njezinom Instagram profilu.

Trebat će vam:

500 g brašna

230 g mlijeka

2 jaja

200 g prirodnog kvasca (starter)

1 žlica šećera

1 žlica soli

40 g maslaca

Priprema:

Sve zajedno ubacite u zdjelu za mikser i izmiksajte do glatkog tijesta. Ako radite ručno, povežite sve sastojke u glatko tijesto. Prebacite u posudu s poklopcem, premijesite do glatke kugle i pustite da se diže. Dragana nam je objasnila kako je ona svoje tijesto ubacila u pećnicu na program za dizanje tijesta i dizalo se otprilike dva sata, ali možete ga jednostavno ostaviti na toplom mjestu u kuhinji. Prebacite tijesto na radnu plohu i podijelite na komadiće od 82 grama. Oblikujte u loptice i opet ih odmorite pola sata dobro pokrivene. Loptice razvaljajte valjkom za tijesto i oblikujte u kifle (pogledajte kako Dragana to radi u videu). Složite ih u pleh obložen papirom za pečenje i ponovno odmorite u pećnici s programom za dizanje ili na toplom mjestu, otprilike sat vremena. Kada narastu, premažite ih razmućenim jajem s malo mlijeka i ubacite u zagrijanu pećnicu na 200 stupnjeva prvih 10 minuta s parom i još 5 minuta bez pare. Ja sam pisala kako sam ja s pećnicom sve još ubrzavala vi možete pod svjetlom u pećnici na dizanje ili u zagrijanom prostoru da što prije narastu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 11:58