DANAS RADIMO KLIPIĆE

Ovo je jedan od naših omiljenih domaćih Instagram profila, prepun je recepata za kruh i peciva

 Dragana Dujić/321_mijesi/
Dragana Dujić s nama je podijelila recept za njezinu verziju varaždinskih klipića, potražite ga u nastavku

Jednom kada zalutate na Instagram profil 321_mijesi, iza kojeg stoji Dragana Dujić, teško da ćete se na njemu zadržati kraće od 5, 10, ma čak i 30 minuta. Naime, ova talentirana Puležanka prava je majstorica za kruh i peciva pa tako na svom profilu često dijeli klasične i video recepte u kojima detaljno opisuje postupak pripreme, što ponekad izgleda toliko primamljivo da bismo se i sami odmah bacili na miješenje tijesta.

image
Dragana Dujić/321_mijesi/
image
Dragana Dujić/321_mijesi/

Obožava sourdough pa je za, primjerice, klipiće ili baguette po njezinom receptu ipak potrebno nešto više vremena, no rado će vam objasniti i kako pojedini recept pretvoriti u klasičan, lako izvediv s običnim svježim ili suhim kvascem.

Kako nam je ispričala u kratkom razgovoru, Dragana živi na jugu Istre, u Puli, a osim što svakodnevno mijesi i peče, radi i u obiteljskoj firmi koja se bavi proizvodnjom ulja crnog kima. Kaže da je upravo od sjemenki crnog kima i krenula zaluđenost tijestom, kada je te dvije stvari poželjela spojiti.

image
Dragana Dujić/321_mijesi/

Iako se na prvu ne čini tako, Dragana za sebe kaže da je totalni amater i samo jedna od ovisnica o kiselom tijestu te kako je sada već neko vrijeme njezin jedini zadatak na društvenim mrežama širiti ljubav prema pripremi kruha i peciva. Do sada je prikupila gotovo 27 tisuća pratitelja, a kada vidite njezine kreacije, vjerujemo da ćete se toj skupini odlučiti pridružiti i sami. Često radi i tematska peciva i kruh pa je tako nedavno radila klasičnu i mini pince. Ipak, među njezinim najpopularnijim receptima definitivno su oni za kiflice, klipiće, mini pizze, focaccie i različite vrste kruha.

image
Dragana Dujić/321_mijesi/

Dragana je s nama podijelila recept za klipiće, dugačke, mekane i toliko primamljive da ćete vjerojatno, baš kao i mi, odmah poželjeti zasukati rukave i baciti se na pripremu. Potražite ga u nastavku, a Draganu zapratite na Instagram profilu 321_mijesi.

Za sourdough klipiće po receptu Dragane Dujić trebat će vam:

  • 500 g brašna
  • 300 g mlijeka
  • 125 g ulja
  • 1 žlica soli
  • 1 žlica šećera
  • 120 g kvasca (osvježenog) ili vrećica suhog kvasca

Priprema:

Sve sastojke zamijesite i nekoliko puta premijesite dok ne dobijete glatko tijesto. Pustite da se dižu na toplom. Kada tijesto postane duplo veće, prebacite ga na radnu površinu i podijelite na loptice. Pustite da ponovno odmaraju dok se loptice ne dignu. Svaku lopticu razvaljajte i zarolajte u klipić. Posložite na lim za pečenje i ponovno stavite na toplo kako bi se digle. Pecite na 220 stupnjeva 20-ak minuta.

image
Dragana Dujić/321_mijesi/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 10:17