KAKAV HIT

Isprobajte kombinaciju piletine i smokava, ovo jelo stvoreno je za vruće ljetne dane

 5ph/Getty Images/istockphoto
Umjesto mrkve, krumpira i ostalih klasičnih dodataka pečenoj piletini, ovog puta u posudu za pečenje ubacite smokve

Trebat će vam:
1 glavica češnjaka

8 pilećih bataka

sol i papar

2-3 žlice balzamičnog octa

8 grančica svježeg timijana

3 glavice crvenog luka

6 zrelih smokava

12 crnih maslina

maslinovo ulje
Priprema:

Glavicu češnjaka izgnječite nekoliko puta da se otvori. Uzmite dva režnja, ogulite ih i zgnječite. Pileće batke začinite i natrljajte zgnječenim češnjakom, žlicom octa i listićima timijana. Poklopite, stavite u hladnjak i ostavite da se marinira nekoliko sati, ili preko noći. Sat vremena prije nego što želite jesti, zagrijte pećnicu na 200 °C. Stavite preostali češnjak i timijan, luk narežite na kriške, smokve na četvrtine i masline na pola, pa ubacite u duboki pleh i obilno začinite. Prelijte s tri do četiri žlice maslinova ulja i promiješajte rukama. Prelijte ostatkom octa i pecite 15 minuta. U međuvremenu zagrijte široku tavu na jakoj vatri, ulijte žlicu maslinova ulja i piletinu zapržite s kožom prema dolje tri do četiri minute. Nakon što koža dobije boju, premjestite komade piletine na pladanj sa smokvama i lukom, s kožom prema gore i pecite, miješajući jednom ili dvaput, 15-20 minuta, dok pileći sok ne počne biti bistar, kada probušite najdeblji dio batka. Poslužite uz rižu, svježu salatu ili pire krumpir.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 00:37