Karamelizirana pileća krilca s maslinama i šljivama

Ovakva pileća krilca još niste jeli!

Ovo nije najbrži recept za pripremu piletine ali sigurno je jedan od ukusnijih. Ovaj će od vas zahtjevati jedan dobar sat i noć strpljenja dok se krilca ili batci mariniraju, ali ne brinite isplatit će se. S maslinama i šljivama nemojte škrtariti jer će one odraditi cijeli posao za vas preko noći kad ćete sutradan meso samo zapeći.

Jednostavnije nego pripremiti pitu, naglašeni mediteranski okusi, a ostatke možete iskoristiti u sendviču za posao. U pleh možete dodati nekoliko cherry rajčica i napola lešo skuhan krumpir u kori pa sve zajedno zapeći.

Za 4-5 osoba trebat će vam:

oko 1,5 kg mesa- svakome 2 manja krilca i 2 manja batka

oko 100 g maslina

150 g šljiva, narezane na veće komadiće

2 češnja češnjaka

2 lista lovorlovog lista

50 ml maslinovog ulja

1 žlica smeđeg šećera

1 žlica sušenog origana

50 g vinskog octa (u originalnom receptu ide sherry ocat, a kao zamjenu možete staviti rižin ocat)

50 ml suhog bijelog vina

listići jednog stručka korijandera

šaka nasjeckanih badema i lagano tostiranih

Izvor fotografije: Foto

Priprema :

U veliku posudu stavite piletinu, masline, šljive, lovorlov list. U manjoj posudi izmiješajte maslinovo ulje, ocat i origano. Obilno začinite paprom i solju.

Dresing prelijte preko mesa sve sastojeke zajedno dobro izmiješajte rukama. Prekrijte plastičnom folijom te ostavite u hladnjaku da se marinira preko noći.

Izvadite piletinu iz hladnjaka 1 sat prije pečenja. Zagrijete pećnicu na 180°C, poslažite piletinu u pleh, možete dodati i koju cherry rajčicu te na pola kuhan lešo krumpir u kori.

*Napomena. po piletini prospite žlicu smeđeg šećera, prelijte s malo bijelog vina i pecite sat vremena, provjeravajući svakih 20 minuta kako se stavri razvijaju.

Kad je gotova obilno je posipajte tostiranim bademima i korijanderom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 02:05