Karamelizirana pileća krilca s maslinama i šljivama

Ovakva pileća krilca još niste jeli!
Ovakva pileća krilca još niste jeli!

Ovo nije najbrži recept za pripremu piletine ali sigurno je jedan od ukusnijih. Ovaj će od vas zahtjevati jedan dobar sat i noć strpljenja dok se krilca ili batci mariniraju, ali ne brinite isplatit će se. S maslinama i šljivama nemojte škrtariti jer će one odraditi cijeli posao za vas preko noći kad ćete sutradan meso samo zapeći.

Jednostavnije nego pripremiti pitu, naglašeni mediteranski okusi, a ostatke možete iskoristiti u sendviču za posao. U pleh možete dodati nekoliko cherry rajčica i napola lešo skuhan krumpir u kori pa sve zajedno zapeći.

Za 4-5 osoba trebat će vam:

oko 1,5 kg mesa- svakome 2 manja krilca i 2 manja batka

oko 100 g maslina

150 g šljiva, narezane na veće komadiće

2 češnja češnjaka

2 lista lovorlovog lista

50 ml maslinovog ulja

1 žlica smeđeg šećera

1 žlica sušenog origana

50 g vinskog octa (u originalnom receptu ide sherry ocat, a kao zamjenu možete staviti rižin ocat)

50 ml suhog bijelog vina

listići jednog stručka korijandera

šaka nasjeckanih badema i lagano tostiranih

Izvor fotografije: Foto

Priprema :

U veliku posudu stavite piletinu, masline, šljive, lovorlov list. U manjoj posudi izmiješajte maslinovo ulje, ocat i origano. Obilno začinite paprom i solju.

Dresing prelijte preko mesa sve sastojeke zajedno dobro izmiješajte rukama. Prekrijte plastičnom folijom te ostavite u hladnjaku da se marinira preko noći.

Izvadite piletinu iz hladnjaka 1 sat prije pečenja. Zagrijete pećnicu na 180°C, poslažite piletinu u pleh, možete dodati i koju cherry rajčicu te na pola kuhan lešo krumpir u kori.

*Napomena. po piletini prospite žlicu smeđeg šećera, prelijte s malo bijelog vina i pecite sat vremena, provjeravajući svakih 20 minuta kako se stavri razvijaju.

Kad je gotova obilno je posipajte tostiranim bademima i korijanderom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. prosinac 2025 21:28