ADVENT I KOD KUĆE

Njihova sarma ogroman je hit na zagrebačkom Adventu, a nama su ustupili recept za kućnu varijantu

Rade je od ragua od junetine i kiselog kupusa, prekrivaju kremastom pjenom od krumpira i na kraju dodaju ulje od peršina te dehidriranu crvenu papriku

Kada su prošle godine posjetiteljima Fuliranja, manifestacije koje se u sklopu Adventa održava na zagrebačkom Strossmayerovom trgu, po prvi put ponudili svoju Drugačiju sarmu, bilo je jasno da imaju hit. Već u prvih nekoliko dana prodali su impresivan broj porcija pa su se s istim specijalitetom odlučili vratiti i ove godine. Ekipe iz zadarskog Picnic Mingle&Fun tako je već na predtestiranju adventske ponude, o kojoj smo pisali ovdje, mnogima postala favorit.

image

Vedran Božičev, vlasnik brenda Pincic Mingle&Fun

Marko Todorov/Cropix

Njihova sarma izgledom i načinom pripreme posve je drugačija od svega što poznajete pod tim pojmom, ali okusom neopisivo podsjeća na omiljeno zimsko jelo. Riječ je o kombinaciji ragua od junetine i kiselog kupusa koji zatim prekrivaju kremastom espumom od krumpira, a dodaju i prah dehidrirane crvene paprike te ulje od peršina. Rezultat je konkretno jelo koje možemo zamisliti i kao dio ponude nekog malo boljeg restorana.

Dodatan plus je to što je ovo jedno od zbilja rijetkih jela na žlicu koja se mogu pronaći na Adventu, a ponekad je, složit ćete se, upravo to sve što nam treba na hladan zimski dan. Cijena Drugačije sarme na Picnic Mingle&Fun kućici iznosi 9,50 eura.

image
Ustupljena Fotografija/

Budući da smo se, nakon što smo je probali, u nekoliko navrata ponovno zaželjeli upravo njihove sarme, ekipu iz Picnica odlučili smo zamoliti za recept za kućnu varijantu. Oni su nam ga rado ustupili i donosimo vam je u nastavku. I ne brinite, izostavili su korištenje sifona i espumu te nam ustupili recept za najkremastiji pire krumpir koji se može napraviti bez posebne opreme. Na kraju, vrijedi spomenuti i da će vam priprema ovog jela oduzeti nešto više vremena, ali vjerujte nam, itekako se isplati. A u slučaju da ste ipak previše nestrpljivi, uvijek se možete zaputiti do Strossmayerovog trga i Drugačiju sarmu naručiti na Picnic Migle&Fun kućici.

KAKO NAPRAVITI RAGU?

Trebat će vam:

1 kg mljevene junetine

1 kg luka

200 g kiselog kupusa za kuhanje i 200 g za kraj

300 g suhe dimljene kosti

koncentrat rajčice

svinjska mast

sol, papar

"Omjeri ragua koje kuhamo su uvijek 1:1 za odnos kapule i mesa. Tako radimo i naš ragu za Drugačiju sarmu jer vjerujemo da je kapula izniman doprinos okusu i teksturi svih ragua. Atipično, u ovaj ragu ne stavljamo klasičnu bazu za rague i s celerom i mrkvom, već samo kapulu, koju dinstamo na svinjskoj masti i u koju odmah na početku dodajemo dvostruki koncentrat rajčice. Također, u ragu dodajemo i kiseli kupus i suhe dimljene kosti za aromu dima. Ragu kuhamo polako, dugo i na niskoj vatri, a pred kraj začinimo soli i paprom po preferiranom ukusu te izvadimo suhe kosti. Također, na samom kraju kuhanja, prije posluživanja, u ragu dodamo dodatnu količinu svježeg kiselog kupusa iz recepta za kick svježine kao i hrskavi efekt svježeg kiselog kupusa", rekli su nam iz Picnic Mingle&Fun

image
Marko Todorov/Cropix

KAKO NAPRAVITI NAJKREMASTIJI PIRE KRUMPIR?

Trebat će vam:

760 g skuhanog krumpira

135 g maslaca

150 g mlijeka

130 g punomasnog vrhnja (za šlag, ali nezaslađenog)

1 bjelanjak (od većeg jaja)

maslinovo ulje

2 prstohvata soli

muškatni oraščić

papar

"Skuhamo krumpir u kori u slanoj vodi i nakon kuhanja i guljenja kore izvažemo potrebnu količinu krumpira. Vrhnje prokuhamo. Pomiješamo sve sastojke i jako intenzivno ih obradimo u Thermomixu, Nutribulletu ili sličnim uređajima, nikako štapnim mikserom. Kremu od krumpira predlažemo propasirati kroz fino sito za eliminaciju bilo kakvih sitnih grudica koje mogu ostati. Također, s obzirom na to da radimo kućnu varijantu bez sifona, naš prijedlog je nakon pasiranja izmiješati kremu pjenjačom za šlag da u nju uđe zrak koji će kremu učiniti prozračnom i laganom."

image
Sandro Sklepic/

NA KRAJU, KAKO SVE ZAJEDNO POSLUŽITI?

"Na dno tanjura polegnemo ragu, preko kojega prelijemo kremu od krumpira da ga u potpunosti sakrije i ostane efekt iznenađenja kad gosti žlicom zagrabe jelo. Po želji, pospite jelo dehidriranom dimljenom paprikom za dodatni vizualni i aromatski efekt."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. svibanj 2024 00:49