Deni Srdoč

Poznati chef zna trik za najukusniju patku s mlincima: ‘Spoj s neočekivanim pićem me izuo iz cipela‘

Deni Srdoč, chef riječkog restorana Nebo, otkrio nam je mnoštvo trikova za pripremanje blagdanskih jela koje možemo iskoristiti i dogodine

Na Filipinima Bibingka, u Venecueli Hallacas, a u Finskoj Porkkanalaatiko.

Tradicijska hrana za blagdane razlikuje se diljem svijeta, baš kao i običaji, no poanta ostaje ista – dobro se najesti. U Hrvatskoj se od pamtivijeka na blagdanskom stolu nalaze mnoge vrste riba, od kojih je najzastupljenija bakalar, sočna purica s mlincima, sarma, pašticada, odojak i mnogo raznih vrsta kolača. Čak i sama priprema tih jela, pokazalo je jedno istraživanje u Journal of Positive Psychology, čini nas sretnima i zadovoljnijima.

Iako je na prvom mjestu fina hrana, ovi slasni obroci ne mogu biti kompletni bez dobre kapljice i to ne mislimo samo na vino, već i na druga pića. Da blagdanska hrana savršeno ide uz pivo, koktele, sokove i ostala pića otkrili smo u razgovoru s Denijem Srdočem, chefom riječkog fine dining restorana Nebo Restaurant & Lounge i jedinog hrvatskog kuhara koji je osvojio Michelinove zvjezdice u dva restorana. Deni nam je dao mnoštvo korisnih savjeta o spajanju hrane i pića koje će nam itekako dobro doći, ne samo u predstojećim danima, već i tijekom cijele godine.

Uvertira

Ako tko voli delikatesne plate u svako doba, to su onda Hrvati. Slažemo ih za sve prigode – od rođendana pa do vjenčanja, a neizostavne su i na blagdanskom meniju. Možemo ih složiti po vlastitim željama, što ih čini još i boljima, a najčešće se na njima nalazi nekoliko vrsta sira, suhomesnati proizvodi, razni namazi, umaci, svježe i ukiseljeno povrće pa i voće i orašasti plodovi.

image
Shutterstock

- Sa sirevima se može upariti svašta, ali naravno, izbor ovisi o kojem tipu sira je riječ i kakve okuse ima. U svojim iskustvima u restoranima probao sam stvarno raznovrsna pića uz sireve - od desertnih vina, pjenušavih, crvenih i bijelih pa sve do sakea, ruma i sokova poput onoga od listova smokve. Moja najdraža kombinacija, koju preporučujem, je rum i munster sir s par badema – otkriva Deni.

image

Deni Srdoč

Matija Djanjesic/Cropix

Uz predjela od suhomesnatih proizvoda idealno je ružičasto vino, a uz ona nešto teža poput pršuta, posebice ako ga spajate s jakim sirevima, bolje ide crveno vino. Za riblja predjela, poput bakalara na bijelo ili paštete od tune, chef Srdoč preporučuje pjenušava vina.

- Hrskavi tostirani kruh, bakalar ili tuna na njemu, možda koja kapljica limunovog soka, malo papra i onda nakon par zagriza zaliti sve to jednim pjenušcem – napominje Deni.

image
Hanza Media

Ako pak za blagdane ne možete bez francuske salate, Deni uz nju i slične bogatije salate preporučuje vina s više svježine, kao i pića čija je baza mineralna voda, a uz lagane salate najbolji bi izbor bilo vino sauvignon blanc ili lager pivo.

PAŠTETA OD TUNE

Sastojci:

- 300 g tunjevine iz konzerve

- 3 tvrdo kuhana jaja

- 3 kisela krastavca

- 90 g majoneze

- sol

- papar

- žličica senfa

- 3 - 4 slana inćuna

- 50 g maslaca

Priprema:

Tvrdo kuhana jaja i krastavce dobro usitnite u blenderu. Zatim dodajte sve ostale sastojke i dobro izmiksajte. Paštetu prebacite u posudu i stavite u hladnjak na minimalno dva do tri sata da se dobro ohladi prije serviranja. Poslužite je uz domaći kruh ili prepečenac.

Prvi akt

Badnja večer rezervirana je za laganija riblja jela, među kojima tron drži bakalar na različite načine. Jedemo ga na juhu s krumpirom, pečemo u pećnici ili od njega radimo rižot. Aromatičan je, ali nježan, zbog čega zahtijeva laganija bijela vina poput istarske malvazije ili žlahtine. Ipak, Deni napominje da je uz kombiniranje ribljih jela s pićima najvažnije slijediti pravilo – lagano s laganim, teško s teškim.

image
Shutterstock

- Puno toga ovisi i o načinu na koji je riba pripremljena. Ako, primjerice, pripremamo carpaccio od bijele ribe, trebamo posegnuti za svježim i lakšim pićima kako ne bi ‘ugušila‘ finu teksturu i okus ribe. No, za nešto teža jela poput hobotnice s povrćem, dobar izbor su laganija crvena vina poput crvenog pinota ili merlota. Sirove školjke upario bih s bijelim vinom kao što je graševina ili pjenušcem – preporučuje chef riječkog Neba.

Masnije i teže ribe kao što je tuna ili losos najbolje se slažu sa snažnijim bijelim ili laganijim crvenim sortama – pinot noir, odležana malvazija ili chardonnay. Za one koje ne vole vino, riblja jela se mogu spajati i s pivom. Svjetlija piva poput lagera idu uz bijelu ribu, a tamnija piva obično se piju uz plavu ribu i školjke.

image
Shutterstock

Deni napominje da nećete pogriješiti ni ako uparite riblja jela s mineralnom vodom, koja općenito odgovara uz skoro svaki obrok. Osim toga, bezalkoholna pića kao što su Luscombe tonici s raznim okusima također će dobro prijati uz ribu, mekušce, rakove i školjke. Ove tonike, kao i mnoga druga bezalkoholna i alkoholna pića možete pronaći na Roto dinamic webshopu. Među čak 2000 različitih vrsta pića sigurno ćete pronaći ono što tražite, a u ponudi imaju i začine za pića te razne grickalice.

BAKALAR S KRUMPIROM

Sastojci:

- 600 bakalara

- 1500 g krumpira

- papar u zrnu

- sol

- 200 ml maslinovog ulja

- šaka sjeckanog peršina

- lovorov list

- 200 ml bijelog vina

- 4 češnja češnjaka

Priprema:

Suhi bakalar narežite na manje komade te ga namačite u vodi minimalno 24 sata, mijenjajući vodu svaka četiri sata. Tako pripremljen bakalar kuhajte u slanoj vodi s dodatkom lovorovog lista oko 30 minuta.

Skuhani bakalar očistite od kože i kostiju te natrgajte meso na manje komade. Na dno veće posude za kuhanje stavite pola količine krumpira narezanog na tanke listiće. Krumpir malo posolite, polijte maslinovim uljem, dodajte malo češnjaka, par zrna papra i sitno nasjeckanog peršina. Zatim dodajte usitnjeni bakalar i na vrh poslažite preostali krumpir.

Dodajte preostalo maslinovo ulje, malo soli, koje zrno papra, lovorov list i nasjeckan peršin. Sve zalijte vodom, dovoljno da se prekriju svi sastojci. Možete odmah dodati i vino. Juhu kuhajte oko 45 minuta dok krumpir ne omekša. Dok se sastojci kuhaju, svakih 10 minuta malo protresite posudu, ali nikako ne miješajte. Kada je jelo kuhano, na vrh dodajte svježe nasjeckanog peršina i češnjaka.

Drugi akt

Puricu s mlincima, patku u umaku od naranče te ostala jela od peradi najčešće jedemo na Božić. Izbor pića koja će se dobro spojiti s ovim jelima, kaže Deni, također ovisi o tome kako je perad pripremljena, na laganiji ili bogatiji način, koje priloge jedemo uz njih i slično.

- Iako biste možda uz puricu ili patku posegnuli za bijelim vinom, u našoj obitelji pije se crveno jer odlično odgovara uz ovakav tip jela. Meni uz patku s mlincima jako paše crni pinot, a nedavno sam je probao i u neobičnoj kombinaciji, s napitkom od kombuche. Blagdansku verziju kombuche radio je moj prijatelj te je sadržavala božićne začine, a kako obožavam božićno vrijeme, zbog toga mi je bila još i bolja – kaže oduševljeno Deni.

image
Shutterstock

Kombucha se spravlja se od istoimene gljive koja je posebno cijenjena u Aziji te istraživanja pokazuju da ima mnoge zdravstvene prednosti. Napitci od kombuche imaju lagano kiselkasti okus, mogu biti bez ili s mjehurićima, pa će se dobro slagati s jelima od peradi.

Na novogodišnjem jelovniku nalaze se nešto teža i bogatija jela poput odojka, sarme, pašticade i jela od ostalog crvenog mesa. Za njih chef Deni Srdoč preporučuje nešto bogatija, teža pića koja će izbalansirati okuse i masnoću u takvim jelima.

- Uz odojak će najviše ‘leći‘ neko tamno pivo poput tamnog alea koja i inače paše uz svinjetinu, roštilj, kobasice i slično. Uz pašticadu bi kao pravi patriot izabrao dobar plavac, a uz sarmu opet pivo – objašnjava Deni.

image
Hanza Media

Ako božićni ručak ne možete zamisliti bez ukusne, tople juhe, Deni kaže da je u ovom slučaju teže izabrati piće jer je riječ o dvije tekućine. No, treba eksperimentirati i probati nekoliko kombinacija.

- U jednom restoranu sam se ugodno iznenadio kad sam uz krem juhu od gljiva dobio rum za piće. Bila je to fantastična kombinacija i od tada sam počeo razmišljati o svim mogućim kombinacijama – prisjeća se chef.

PURICA S MLINCIMA

Sastojci:

- 1 purica

- sol

- 100 g maslaca

- 100 ml bijelog vina

- velika žlica meda

- 500 g mlinaca

Priprema:

Puricu dan prije dobro očistite, nasolite i ostavite na hladnom preko noći. Sljedeći dan je po želji možete dosoliti izvana i u utrobi. Da bi meso bilo posebno sočno, maslac narežite na kockice i ugurajte ga duboko ispod kože purice.

Potom pomiješajte med i bijelo vino te time premažite cijelu puricu. U posudu u kojoj se peče purica ulijte 200 ml vode te je pecite na 170 °C. Masnoću ne trebate dodavati jer će purica pustite vlastitu.

Puricu pecite onoliko koliko teži i to uz stalno podlijevanje sokom koji se stvara tijekom pečenja. Svakih pola sata okrenite je na drugu stranu kako bi bila dobro pečena sa svih strana. Pečenu puricu izvadite na tanjur, a u masnoću u kojoj se pekla uvaljajte usitnjene mlince koje ste prethodno pofurili vrućom vodom. Dobro ih pomiješajte s masnoćom i stavite u pećnicu na 200 °C na 15 minuta.

Finale

I na kraju dolazi slatki završetak – desert. Obično su to suhi kolačići od vanilije, s pekmezom, limunom ili pak makovnjača, orahnjača, razne pite i čokoladne delicije. Iako su se prije slatki zalogaji uparivali s desertnim vinima poput muškata, Deni kaže da se uz deserte sve češće poslužuju digestivi ili kokteli. Digestivi su jaka vina poput vermuta ili sherryja te zbog svoje slatkoće odlično nadopunjuju razne kolače.

image
Shutterstock

- Pravilo je isto kao i kod drugih jela - pratiti okuse i pojačavati ih pićem. Primjerice, kesten i rum se jako vole pa je upravo on odličan izbor uz roladu od kestena, baš kao i uz deserte od vanilije ili karamele. Naravno, uz kolače nerijetko odgovara i kava, bilo s mlijekom ili klasičan crna – objašnjava Deni.

U slučaju da volite puno slađe deserte, chef Deni Srdoč kaže da se oni odlično spajaju s vinima koja sadrže više kiseline poput rizlinga. Bogat okus kolača od čokolade istaknut će rum, konjak ili whiskey, ali i prošek od crvenog grožđa, porto i tamnija ale piva.

RASPUCANCI S LIMUNOM

Sastojci:

- 300 g glatkog brašna

- 1 jaje

- pola praška za pecivo

- sok i korica nešpricanog limuna

- 100 g šećera u prahu

- 100 g omekšanog maslaca

- 1 vanilin šećer

- prstohvat soli

- 100 g šećera u prahu

Priprema:

Omekšani maslac i šećer dobro izmiksajte u većoj posudi. Kad ste dobili glatku gustu smjesu, dodajte joj jaje, zatim koricu i sok limuna i ponovo sve dobro izmiksajte. Smjesi malo po malo dodajte brašno pomiješano s praškom za pecivo i solju. Miksajte dok ne dobijete gustu, ali mekanu smjesu.

Zdjelu prekrijte folijom i stavite u hladnjak na sat vremena. Ohlađenu smjesu izvadite iz hladnjaka, vadite žličicom tijesto i rukama oblikujte kuglice. Kuglice uvaljajte obilato u šećer u prahu.

Kekse slažite na lim, koji ste prekrili papirom za pečenje, s razmakom između svakog kolačića oko dva centimetra. Pecite ih u prethodno zagrijanoj pećnici 10-12 minuta na 180°C. Ohlađene raspucance posložite u staklenu posudu s poklopcem.


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji Native Ad Studija Hanza Medije i Roto Dinamica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 12:55