IMAMO RECEPTE

Od svestrane rabarbare napravite pitu i džem, a dodati je možete i laganim proljetnim koktelima

 Sarsmis
Uz omiljene jagode, proljeće je i doba rabarbare, slatko kiselkaste biljke koja sjajno podiže sezonske slastice

Prepoznat ćete je po velikim listovima, ali i po nježnoj kombinaciji zelene i ružičaste boje zahvaljujući kojoj se baš uvijek ističe među ostalim biljem u vrtu. Rabarbara pripada staroj sorti bilja, a kućni vrtlari posebno je vole upravo zato što ostalo bilje i povrće u vrtu štiti od nametnika. Iako je mnogi pripisuju onim zaboravljenim sortama, rabarbara se posljednjih godinu dana u velikom stilu vraća u kuhinje pa je tako sve češće viđamo na klupama tržnica, a sve su popularnije i slastice s ovom zbilja posebnom biljkom i u domaćim slastičarnicama. No, svakako je zanimljivo spomenuti, unatoč slatko kiselkastom okusu, rabarbara se zapravo ubraja u povrće.

PITA OD RABARBARE

image
Istock/

Listovi rabarbare su otrovni pa se zato kod pripreme jela s ovom elegantnom biljkom koristi samo stabljika. Upakirati se može u nebrojeno mnogo jela, a najpopularnija je u kombinaciji s jagodama s kojima se sjajno nadopunjuje. Tako nije isključeno da ste do sada već isprobali ili barem čuli za pitu od rabarbare i jagode ili pak kakav dobar džem.

DŽEM OD RABARBARE

image
Piotr Krzeslak


Osim toga, od rabarbare možete pripremiti odličan kompot, ubaciti je možete i u muffine ili različite sezonske varijancije biskvit kolača, a dobra ideja bit će i sladoled od rabarbare. Umak od rabarbare dodatno će začiniti čitav niz slastica poput pavlove i pana cotte, a upotrijebiti je možete i kao jedan od slojeva u jednostavnim desertima u čaši.

SLADOLED OD RABARBARE

image
Istock/

Osim s jagodama, rabarbara se odlično slaže i sa začinima poput cimeta, anisa i đumbira, posebice kada je riječ o koktelima. Koristiti je možete tako da od nje pripremite gusti šećerni sirup, a zatim je dodati u omiljene osvježavajuće napitke. U nastavku donosimo recept.

SIRUP OD RABARBARE

Trebat će vam:

500 g rabarbare
100 g šećera
1 žlica limunovog soka

Priprema:

Rabarbaru najprije nasjeckajte na sitno, ubacite je u lonac s 225 mililitara vode i kuhajte oko 15 minuta ili dok rabarbara ne omekša. Lagano je pritisnite vilicom ili gnječilicom za pire krumpir pa sve zajedno procijedite kroz cijedilo kako biste dobili čisti sok. Izmjerite količinu od 375 ml soka i dodajte šećer pa sve zajedno vratite na vatru i pustite da se šećer rastopi. Dodajte limun i kuhajte dok ne postane gušće, poput klasičnog sirupa. Ohladite, dobivenim sirupom napunite staklenke i koristite po potrebi.

image
Karihoglund
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 19:15