Klasik iz djetinjstva

Pohane, punjene ili zapečene: Radimo palačinke na tri načina koje obožavamo i tople i hladne

Ispecite palačinke, napravite kremasti umak po izboru ili iz naših recepata, i uživajte kao kad ste bili puno mlađi

Ako vam ovih dana nedostaje inspiracije za kuhanje ili jednostavno uz sve obaveze nemate vremena razmišljati što biste kuhali, donosimo vam jedan jako dobar, ali za neke i pomalo nostalgičan prijedlog. Palačinke! Punjene, pohane ili zapečene, sami odaberite, baš kao i nadjev kojim ćete ih puniti. Možda će i vas podsjetiti na djetinjstvo jer ipak je triječ o klasiku na kojemu su mnogi odrasli.

Ako se, pak, još uvijek mučite s pečenjem palačinki, pronašli smo onaj jedan recept za palačinke uz koji uspijevaju čak i totalnim amaterima, pa se slobodno poslužite.

PUNJENE PALAČINKE

Trebat će vam:
Za palačinke:
120 g glatkog brašna
2 jaja
200 ml mlijeka za palačinke
50 ml mineralne vode
5 g šećera
5 g soli
1 žličica ulja

Za nadjev:
150 g mladog špinata
150 g svježeg kravljeg sira
2 žlice kiselog vrhnja
1 jaje
prstohvat muškatnog oraščića
sol i papar

image
Alex Ukstik/Getty Images

Priprema:

Od brašna, jaja, mlijeka, mineralne vode, soli, šećera i ulja napravite smjesu za palačinke. Palačinke pecite na malo ulja sve dok ne potrošite smjesu. Dok se palačinke peku, napravite nadjev od špinata. Prvo špinat blanširajte. Ocijedite ga i dodatno još istisnite vodu pa ga sitno narežite i dodajte mu sir, vrhnje, jaje i začine. Smjesom punite palačinke i servirajte tople ili hladne.

POHANE PALAČINKE

Trebat će vam:
Za paniranje:
150 g krušnih mrvica
1 jaje
100 ml mlijeka
malo soli

Za palačinke:
1 jaje
130 g glatkog brašna
200 ml mlijeka
100 ml mineralne vode
prstohvat soli
prstohvat šećera
1-2 žličice ulja

Za nadjev:

150 g špeka ili slanine
200 g mozzarelle
300 g svježih gljiva
1 glavica luka
sol i papar
1 žlica maslinovog ulja

image
Nzphotonz/Getty Images/istockphoto

Priprema:

Napravite smjesu za palačinke od jaja, brašna, mlijeka, mineralne vode, soli, šećera i malo ulja. Tavu dobro zagrijte, dodajte malo ulja i ispecite palačinke.

Za nadjev, sitno narežite luk i gljive. Pirjajte ih na srednje jakoj vatri na malo maslinovog ulja dok ne uvenu. Kad su gljive pustile vodu, začinite sa soli i paprom i pustite da voda ispari. Dodjate im na sitno narezan špek ili slaninu i pustite, samo kratko da se zastakli. Maknite s vatre i dodajte što sitnije narezanu mozzarellu u nadjev i punite palačinke. Na svaku palačinku stavite nadjev u tankom sloju, presavijte na dva suprotna kraj palačinke pa je savijte u oblik sarmice.

Napunjene palačinke sad panirajte - prvo u krušne mrvice, smjesu razmućenog jaja i mlijeka, pa ponovno u krušne mrvice. Pržite ih kratko s obje strane u dubokom ulju dok ne dobiju zlatnosmeđu boju. Kad su pečene, vadite ih na kuhinjski ubrus kako bi upio višak masnoće. Servirajte tople ili hladne uz svježu sezonsku salatu.

ZAPEČENE PALAČINKE

Trebat će vam:
Za palačinke:
300 g glatkog brašna
250 ml mlijeka
200 ml mineralne vode
2 jaja
prstohvat soli
1 žličica ulja
ulje za pečenje

Za nadjev:
500 g svježeg sira
1 čašica kiselog vrhnja
1 jaje

Za slatku varijantu (dodatno):
2 žlice šećera, za nadjev
20 g vanilin šećera
korica jednog limuna
1 žlica šećera, za premaz

Za premaz:
1 čašica kiselog vrhnja

image
Nata_zhekova/Getty Images

Priprema:

Napravite smjesu za palačinke od jaja, brašna, mlijeka, mineralne vode, soli i malo ulja. Pecite palačinke na tavi koju ste prethodno premazali uljem. Dok se palačinke peku, izmiksajte svježi sir s jednim jajem i vrhnjem. U slučaju da radite slatke palačinke, sad im dodajte i šećer, vanilin šećer i koricu jednog limuna. Dobivenom smjesom punite palačinke. Zarolane palačinke slažite u kalup koji ste premazali maslacem i premažite ih kiselim vrhnjem (uslatkoj varijanti dodajte i žlicu šećera).

Pecite na 200 stupnjeva oko 20-30 minuta ili dok ne poprime boju i servirajte još tople ili hladne.

Slane palačinke možete servirati uz još malo sira, vrhnja i posuti ribanim sirom, a slatke s umakom od bobičastog voća te ih posuti šećerom u prahu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 08:42