OBAVEZNO GA SPREMITE

Napokon smo pronašli onaj jedan recept za palačinke uz koji uspijevaju čak i totalnim amaterima

Recept je na svom Instagram profilu podijelila kreatorica sadržaja Anja Maršić

Iako pripremu palačinki svrstavamo u one najjednostavnije kuhinjske zadatke, nedavno smo saznali kako u našoj redakciji ipak postoje oni kojima je to jedan od najtežih. Isti ti ljudi zamijesit će hrskav sourdough kruh s tisuću rupica, skuhati gust i moćan džem od rajčice ili najfiniji ragu a la bolognese koji možete zamisliti, ali palačinke će im, kažu, uvijek ispasti kao da ih je radio netko s dvije lijeve ruke. Gumene, žilave, tvrde poput tortilja, samo su neki od opisa koje smo čuli razmijenjujući iskustva u pripremi palačinka. A onda smo naišli na recept Anje Maršić.

image
Elina Fairytale/Pexels/

Naime, kreatorica sadržaja koja na Instagramu stoji iza korisničkog imena Hungry Anja, nedavno je na svom profilu podijelila recept za crepes, francuske palačinke prema kojem, kako je napisala, uvijek ispadnu odlično, nisu gumenaste i ne lijepe za tavu, ne pucaju i savršeno su tanke. Recept smo odmah podijelili s onima kojima priprema palačinki baš nikako ne polazi za rukom i odlučili ga testirati.

image
Privatna Arhiva/

Nakon što su prvi put uspjele gotovo savršeno, napravili smo ih i drugi puta, pa onda i treći i baš niti jednom nismo ostali razočarani. Upravo suprotno, palačinke po Anjinom receptu mekane su, lagane, prozračne, a na rubovima imaju divnu čipku. Tajna je, kako kaže Anja, u otopljenom maslacu koji se dodaje u smjesu, a mi svakako preporučujemo da i same palačinke pečete na tavi koju ste između svake premazali maslacem. Bit će još ukusnije.

Također, jedan od savjeta koji je Anja podijelila sa svojim pratiteljima je i taj da, što je smjesa rjeđa, to ćete dobiti tanje palačinke pa svakako razmislite i o tome i poigrajte se debljinom. Na kraju, preostaje vam samo još odabrati nadjev i palačinke poslužiti ekipi za stolom.

image
Privatna Arhiva/

Ako pitate nas, od svih recepata za palačinke, ovaj nam je od sada daleko najdraži te, ako ste i vi kao pojedinci iz naše redakcije, svakako preporučujemo da se okušate u pripremi. Vrlo vjerojatno ćete ostati više nego ugodno iznenađeni.

Za 12-14 palačinki (ovisno o promjeru tave za palačinke):

4 jaja sobne temperature

300 g glatkog brašna⠀⠀

2 žlice topljenog maslaca (40 g otprilike)⠀⠀

pola žličice soli ("Može i mrvu vise, nemojte se bojati dobro posoliti palačinke", poručuje Anja)⠀⠀

žlica šećera (nije obvezna, može i bez!)

600 ml mlijeka (sobna temperatura)

100-150 ml vode ili mineralne (količina će ovisiti o tome koliko su velika jaja bila)

Priprema:

Umutite glatku smjesu, idealno je da ju pustite da malo odstoji u hladnjaku. Ali i ne mora ako ste u žurbi. Ugrijte tavu za palačinke, mora baš biti jako zagrijana. Premažite je uljem ili topljenim maslacem pa pecite palačinke jednu za drugom dok ne dobiju lijepu boju. Pomognite se špatulom kako bi lakše odlijepili rubove i jednostavnije okrenuli svaku palačinku. Jedite tople ili hladne, punite po želji i uživajte!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 16:01