SEZONA JE

Tri jela s kiselim kupusom koja vas neće koštati previše, a bit će dobar ručak za dva dana

 Biljana Gaurina/Cropix
Sekeli gulaš, kiseli kupus s grahom ili s krvavicama, odaberite svog favorita

Redovi oko klupa s kiselim kupusom na tržnicama postaju sve veći, a to znači samo jedno - počela je sezona sarme i drugih, toliko nam omiljenih jela s popularnom zimskom namirnicom. Osim sarme, za koju smo vam nedavno otkrili trik kako je učiniti još boljom, na našem meniju nalazi se i nekoliko klasika kojima teško odolijevamo u ove, sve hladnije dane, koji se mogu skuhati u većim količinama i potrajati dva dana, ali i onih koja ne koštaju više od 5 ili 6 eura, a zasitna su i tako ukusna.

Ovih dana tako radimo omiljeni grah sa zeljem s kobasicama ili suhim mesom, kuhamo i sekeli gulaš bez kojeg ne možemo zamisliti jesenske dane te krvavice u lisnatom tijestu koje vrlo lako možete poslužiti i onima koji ih inače izbjegavaju. Recepte potražite u nastavku.

KISELO ZELJE S GRAHOM

Jedno od onih jela koja mogu biti gotova u 30-ak minuta i uz koje će vam trebati još samo kriška kruha, a ako ih skuhate u velikom loncu, potrajati mogu i dva dana te postati samo još bolja. Uz kupus i grah, u lonac možete ubaciti još i kobasice ili suho meso po želji te jelo na žlicu obogatiti i učiniti još zasitnijim.

GRAH S KISELIM KUPUSOM

Trebat će vam:

500 g smrznutog mladog graha ili dvije konzerve
700 g naribanog kiselog kupusa
glavica luka
3 češnja češnjaka
1 žličica mljevene crvene paprike
½ žlice koncentrata rajčice
sol, papar
suha rebra, špek ili kobasice
3 lovorova lista

Priprema:

U zasebni lonac stavite kuhati rebra i špek. Na masnoći zažutite nasjeckani luk, pa dodajte mljevenu crvenu papriku, rajčicu i jedan češnjak češnjaka, neka se paprika par minuta zaprži pa podlijte s malo vode. Dodajte potom kupus ili zelje koje ste, ako je dosta kiselo, prethodno namočili u vodi desetak minuta. Ulijte vode, oko jednu litru, ubacite lovorov list i kuhajte dok zelje ne omekša, oko 40 minuta. Zatim dodajte prethodno skuhani, ako ga koristite. Dodajte i ostatak nasjeckanog češnjaka i ulijte vode ako je potrebno, ovisno koliko želite da je gusto varivo. Možete uliti i malo tekućine u kojoj se kuhalo suho meso za intenzivniji okus. Pazite kad na kraju budete solili varivo jer je tekućina od suhog mesa i meso slano. Na kraju popaprite. Servirajte s narezanim kuhanim mesom. Koristite li grah iz konzerve, najprije ga isperite i u lonac ubacite pred sam kraj.

image
Berislava Picek/Cropix

SEKELI GULAŠ

Jedno od omiljenih jela za hladnije dane još otkad smo bili mlađi svakako je sekeli gulaš. Grije iznutra i izvana, nije komplicirano za pripremu, a uz tanjur ovog zasitnog jela na žlicu također će vam trebati još samo kriška kruha.

SEKELI GULAŠ

Trebat će vam:

1 kg svinjskog mesa, vratina ili lopatica
35 dag luka
1 kg kiselog kupusa
2-3 lovorova lista
papar u zrnu
mljevena crvena paprika
1 žličica šećera
2-3 češnja češnjaka
svinjska mast

Priprema:

Na svinjskoj masti popržiti meso narezano na kockice veličine zalogaja pa ga izvaditi iz posude. Na istoj masnoći zažutiti luk skoro do karamelizacije, a potom dodati lovor, papar u zrnu, cijele češnjeve češnjaka samo lagano zgnječene, i mljevenu crvenu papriku. Dodati potom zelje i podliti vodom ili temeljcem, i to pilećim jer je neutralniji. Dinstati dok zelje ne omekša, a pred kraj dodati i malo šećera koji će ublažiti kiselost i pojačati okus. Servirati s kuhanim krumpirom ili pireom.

image
Berislava Picek/Cropix

KRVAVICE U LISNATOM TIJESTU

Koristite li kupovno lisnato tijesto, ovaj ručak bit će gotov u sat vremena. Dok se krvavice peku, napravite dinstani kupus pa sve zajedno poslužite uz umak po želji. Nama je najdraži onaj na bazi senfa. Osim za ručak, ovo jelo može biti dobar finger food za druženja s prijateljima i obitelji. Rolice napravite u formi zalogaja, a kiseli kupus poslužite zasebno.

image
Biljana Gaurina/Cropix

KRVAVICE U LISNATOM TIJESTU

Razvaljajte lisnato tijesto. Ogulite krvavicu pa je umotajte u tijesto, premažite ga razmućenim jajetom i peći na 190 stupnjeva dok ne dobije lijepu zlatnu boju. Poslužite s dinstanim kiselim kupusom. Pripremite ga tako da prvo na masnoći dinstate luk i malo na sitno nasjeckanog špeka pa dodate narezani kiseli kupus (može i naribani), lovorov list, papar u zrnu te dinstate dok kupus ne omekša.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 15:05